Zbliża się Halloween- święto zapożyczone co prawda, ale pomyślałam, że fajnie będzie pobawić się trochę jedzeniem i przygotować coś na tą okazję. Bo wiecie, we mnie
Czerwona Porzeczkapoczekaniu, bo nie wiedziałam, co zjeść na obiad, a miałam ochotę na placki i kurczaka...I weź tu, człowieku, coś wybierz... Hmm, a gdyby tak połączyć to w jedno danie? O tak! W lodówce znalazłam też połówkę cukinii, która aż się rwała, żeby znaleźć się w dzisiejszym obiedzie, bo spadła z półki :) Na talerzu znalazła się(...)KURCZAKIEM przepis autorski // 1 - 2 porcje (na zdjęciach jako 1 porcja) ~30g otrębów (u mnie 15g pszennych i 15g orkiszowych mielonych) ~2 łyżki mąki razowej ~1/3 szkl. ciepłej wody ~jajko ~120g cukinii, starej na dużych oczkach tarki (razem ze skórką) ~sól, przyprawy Otręby zalać wodą i odstawić na ok. 10 minut. Dodać pozostałe składniki. Smażyć placki. ~pół piersi z kurczaka
chili & sugarcałość zapieczona pod kołderką z żółtego sera.Smacznego!Składniki:2 pojedyńcze filety z piersi kurczaka (waga około 500 g);500 g pieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa do ziemniaków;Przyprawa do kurczaka;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć(...)piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut.Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić kurczaka i chwilę podsmażać. Następnie dodać plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć
Gospodyni MiejskaFasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta
Kolizje Smakówporcji. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonki warzyw po chiński 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki wody 2-3 woreczki ryżu (według upodobań, ja gotuję dwie torebki) Filety z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć(...)momentu uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Posolić i doprawić pieprzem wedle uznania. Podawać ułożone na ryżu lub wymieszać z ryżem na taki miszmasz. Uwaga: Jeśli planujemy zrobić to danie dobrze jest wcześniej wymieszać kurczaka z przyprawami, ponieważ ma wtedy intensywniejszy smak. Smacznego
talerz przyjemnościniego w różnych formach. Jedną z nich jest prezentowana poniżej sałatka. Choć może niekoniecznie spodoba się to osobom dbającym o linię, używam do jej przyrządzania nóg z kurczaka, gdyż pierś (filet) wydaje się być jednak zbyt suchym mięsem do połączenia go z gotowanymi jajkami. Jeśli chodzi o avocado i czerwoną cebulę, to nie są one tutaj niczym szczególnie odkrywczym – dość(...)wędzonego kurczaka (w tej czy innej formie) zazwyczaj jadam z takim pieczywem, nie bardzo wyobrażam sobie inny sposób podania. Mam natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest to dosyć sycące danie. Widoczna
Kulinarna Pokusaużywa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing(...)niezbędne do właściwego rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji. Jedno z moich dań przygotowanych z olejem rzepakowymSOCZYSTY FILET Z KURCZAKASkładniki:1 pierś z kurczakado marynaty:3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka octu jabłkowegołyżeczka rozmarynusólFilet podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić
kolorowotorcikowoPyszna, gęsta i sycąca zupa na mleczku kokosowym, z czerwoną pastą curry, kurczakiem, pieczarkami, groszkiem i szpinakiem. Z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Ponadto dodatek
karmelowypierwszy rzut oka rozpoznać czy kiełbasa jest faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc(...)naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza lub z hodowli ekologicznej. Są sporo droższe, ale można przemyśleć czy nie lepiej zjeść kurczaka rzadziej a zdrowiej. Nasza dzisiejsza propozycja to wędlina z piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób
OstryKęspierwszy rzut oka rozpoznać czy kiełbasa jest faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da). Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić. Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc(...)naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza lub z hodowli ekologicznej. Są sporo droższe, ale można przemyśleć czy nie lepiej zjeść kurczaka rzadziej a zdrowiej. Nasza dzisiejsza propozycja to wędlina z piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób
OstryKęsSałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu najlepiej smakuje w upalny dzień. Super sprawdza się na lunch (można zapakować ją w pojemnik i zabrać do pracy
Poezja smakuSkładniki na stripsy jak z KFC: 1 duży filet z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czerwonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka
ClauditteMissCookingciepło i na zimno, jako danie główne, kolacja lub po prostu lunch, przekąska do pracy lub szkoły. Tu głównym warzywem jest cukinia. W sezonie smakuje zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Ja z reguły przygotowuję ją z kurczakiem, bo jest bardziej sycąca. PRZEPIS(...)tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. FARSZ: 250 g piersi kurczaka (1 podwójna) 1 duża cukinia 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem MASA JAJECZNA: 4 jajka 100 ml jogurtu naturalnego 150 ml śmietanki 30 % sól, czarny pieprz
Calzonella.comSzaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania(...)godzina ale można przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/już por pod ręką możemy zaczynać- do dzieła! DROBIOWY STROGONOW Z POREM* 150g ryżu basmati 1 duży por (albo 6 miniaturek z ogrodu:)) 5-6 brązowych pieczarek 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek łyżka masła 250ml białego wina sól i świeżo zmielony pieprz pęczek świeżej pietruszki 300g śmietany 18% 1 cytryna Ryż gotujemy ze szczyptą soli według(...)przykryte niedokładnie, na przykład kawałkiem folii aluminiowej. Drobno siekamy pietruszkę, razem z łodyżkami. Odkrywamy patelnię i dorzucamy kurczaka, większość pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut. U mnie trwało to dłużej, ponieważ dałam całą szklankę wody i sos musiał się zredukować. Podajemy Strogonowa na ryżu, posypanego świeżą pietruszką i lekko skropionego
les mirabelles