Krewetki to nie jest moja mocna strona. Raczej jestem w trakcie eksperymentów i
Eli GotowanieZapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad
Moje Małe Czarowaniedoskwiera choć wiaterek zaczyna zawiewać. Mimo to nie mogłam za żadne skarby zabrać się za napisanie posta. W końcu zasiadłam. Mam dla Was pyszne, szybkie danie awaryjne w postaci makaronu z domowym pesto. Dzisiaj z bazylii i orzechów laskowych :) Makaron z bazyliowo orzechowym pesto 300 g makaronu, u mnie świderki mały pęczek bazylii dwie garść orzechów
Dzieje kuchennej WiewióryOKRĄGŁE LUB KWADRATOWE:) SKŁADNIKI: 30 dkg mąki 1 jajko woda jagody cukier puder do posypania masło do polania sól Mąkę, jajko i tyle wody ile zabierze
harrisaKolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo
DefinicjaSmakuPomału stragany zapełniają się kolorowymi, pachnącymi i słodkimi sezonowymi owocami, które warto wykorzystać na przykład do przygotowania kolorowej i aromatycznej zupy owocowej. Na 1,2 litra
Kraina Miodem PłynącaPulpety rybne w sosie chrzanowym są doskonałą alternatywą dla smażonych ryb. To lekkie dietetyczne danie, smakuje doskonale z makaronem. Pulpety można przyrządzić w zasadzie z każdej ryby, ale ja preferuję tutaj ryby słodkowodne, które mają z reguły więcej takich drobnych ości. Zmielone w malakserze nie są już problemem i dodatkowo stanowią źródło wapnia. Najlepiej gdyby była
Wiem co jemjest także m.in. w Azji, w krajach takich jak Japonia, Chiny, czy Korea. W kuchni syczuańskiej jest właściwie nieodzowne, to jeden z kluczowych dodatków do dań. Jak chociażby słynny piekielnie pikantny makaron dandan (którego na naszym blogu prawdopodobnie nigdy nie znajdziecie, bo nie dalibyśmy rady go zjeść). Z tym, że w Azji tahini ma nieco inny smak. Arabowie
Marder&Marder Manufacturetutaj z firmy SYS , to ciekawa i smaczna odmiana zwykłego fileta z kurczaka, pomidory doskonale przełamują mdły smak sosu, idealnie też skomponuje się z grubym, makaronem. Ja uwielbiam takie dania, w sumie robi się samo, a jak smakuje...poezja! Spróbujcie :) Składniki 1 podwójna duża pierś z kurczaka 1 łyżka ziół dalmatyńskich 250 ml słodkiej śmietanki
Wanilia i KardamonZ okazji światowego dnia makaronu od rana myślałam co z niego przygotować. Wymyśliłam dopiero w porze zbliżającej się kolacji - zapiekankę, która zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie smakiem
Kolorowy PrzepisownikW mojej kuchni jak zwykle eklektycznie :) Mieszam, kombinuje, testuje. W ten sposób wczoraj udało mi się wycudować przepastny tajlandzki kociołek. Warto spróbować! Wyszło przepysznie! :) Składniki: - mięso
upichconaprzekąsek i dań bardzo duży i różnorodny. Zaczynając od dań śniadaniowych – mleko, jogurt... z różnymi dodatkami, omlety, domowe pieczywo z dżemami oraz wspaniałym miodem z własnej pasieki , duży wybór różnego rodzaju wędlin i serów z dodatkami; poprzez dania na ciepło – zapiekanki, makarony, wspaniałą pieczoną wołowinę , pizzę – na zamówienie, wypiekaną w piecu opalanym
królestwo garówprzygotowuję dania mięsne, warzywne, z makaronem, owocami... kombinuję, zmieniam, doprawiam po swojemu. Natomiast gdy piekę ciasta i znam dobry sprawdzony przepis to się jego trzymam gdyż uważam, ze nie ma co wyważać otwartych drzwi. Tak jest z przepisem na ptysie. 1/2 l wody, 160 g masła, sól, 360 g mąki pszennej, 9 – 10 jajek 1 l śmietany kremówki
królestwo garówProste, szybkie i zdrowe danie na wiosenny obiadek. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce. 400 g makaronu (ja użyłam kokardek) ser z pleśnią (np typu blue) opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka łyżeczka octu łyżka masła, sól, pieprz
MarciochaKucharzymielonego pieprzu i szczyptę soli . Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszać. Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii. MammaMia
MarciochaKucharzy