pysznego. Dzisiaj przedstawiam orientalne danie ryżowe - wilgotne, napęczniałe i aromatyczne risotto z papryką, pieczarkami z kurczakiem w sosie curry! Coś dla każdego :) Danie jest jednogarnkowe i właściwie robi się samo - jedyne co należy do nas to pokrojenie warzyw, następnie wrzucanie wszystkiego kolejno na patelnię, mieszanie i oczekiwanie wśród smakowitych zapachów :) Risotto
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!FASOLKA PO BRETOŃSKU Fasolkę po bretońsku przyrządzam głównie w okresie jesienno-zimowym. Wtedy najbardziej mam na nią ochotę, głównie dlatego, że jest syta i mocno rozgrzewa
Calzonella.comTak, tak – poniżej zapraszam Was do przetestowania zupy, która ma w sobie coś ze spaghetti , gołąbków i pomidorówki . Oboje z Marcinem uwielbiamy zupy. Tym razem
Ania i Marcin gotująSprzątam zimowo. Przerzucam szafki w poszukiwaniu nieskończonych opakowań, otwartych pudełek, napoczętych słoików. Zwalniam miejsca i dopisuję do listy. Listy, o której na pewno zapomnę i
Gotuj z Blue RavenKiedy zobaczyłam ten przepis w książce "Apetyt na Francję", wiedziałam, że zrobię go bardzo szybko. Wariacja na temat gołąbków autorstwa Mimi Thorisson, pokazana w jej
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzygotowania gulaszu użyłam gotowanego schabu, który zwykle jemy na kanapkach. Żeby szybciej zjeść świeży schab, ugotowałam na nim pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. Składniki: ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 1 puszka czerwonej fasoli 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2 małe cukinie 1 duża cebula 1 papryka
Czerwień i błękitZapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam. SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 40 dag wiejskiej kiełbasy 2 cebule sól, pieprz
W kuchennym oknie EwyUgotowałam za dużo soczewicy. Zawsze zapominam, że zwiększa swoją objętość ponad dwukrotnie. No i ugotowałam jedną filiżankę… z której zrobiło się dobrze ponad 2 szklanki
Gotuj z Blue RavenDobra i smaczna odmiana naleśników z mięsem i pieczarkami. Dodatkowy i oryginalny smak potrawy to sos pomidorowy, z którym zapiekamy naleśniki. Przepis na sos TU
W kuchennym oknie EwyPulpeciki to wszystkim znana i bardzo lubiana potrawa, która cieszy się dużą popularnością- szczególnie wśród dzieci- ot takie małe i delikatne w smaku kuleczki, idealne na
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1
W Mojej Kuchni LubięMuszę przyznać , że spodobała mi się taka alternatywa na wątróbkę.Tani , pyszny obiad , ale inny ma swój urok.Bardzo polecam ten przepis , Zapraszam!.
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNa Wigilijnym i świątecznym stole na pewno nie zabraknie śledzi. To taka nasza narodowa przekąska. Odmian przygotowania śledzi, czy sałatek śledziowych jest mnóstwo. W dzisiejszym poście
W kuchennym oknie EwyNa świątecznych stołach nie powinno zabraknąć domowych, świeżych i zdrowych pieczonych mięs. Zapraszam na moim blogu kilka sprawdzonych przepisów.
W kuchennym oknie EwyBardzo lubię tradycyjne gołąbki, jednak nie lubię ich zawijać, dlatego zazwyczaj, kiedy tylko mam na nie ochotę, to robię je w tzw. 'oszukanej' wersji, czyli takiej
Kraina Miodem Płynąca