Kurczak po węgiersku to tradycyjne piersi kurczaka podane z dużą ilością cebuli – idealne na obiad. Przygotowanie zajęło mi niespełna godzinę – mięso i sos musiało
Magiczny GarnekKolejne danie z cyklu szybko i pożywnie. Składniki : - pierś z kurczaka - warzywa na patelnię - curry - sól Przygotowanie : Filet z kurczaka wypłukać i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć w przyprawie curry i smażyć około 15 minut (najlepiej na patelni beztłuszczowej). Rozmrożone warzywka podsmażyć na oleju około 15 minut - w trakcie smażenia posolić, ewentualnie doprawić do smaku innymi przyprawami. Smacznego
Kuchenne innowacjemiałam dość duże. Pomimo tego, że wykorzystałam aż 4 papryki, śmiało można by wykorzystać jeszcze 1-2 dodatkowe:) 2-3 małe pojedyncze piersi kurczaka 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta (tym razem nie dałam) 250 g pomidorków koktajlowych 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ok. 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich czosnek granulowany sól(...)przygotowujemy mięso. Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka nacinamy w kilku miejscach dość głęboko (uważamy, by nie przeciąć piersi). Oprószamy je granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odkładamy. Formę z papryką wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy umyte pomidorki koktajlowe i piersi kurczaka. Zapiekamy wszystko razem przez około 30 minut. Uwagi: Jeśli do przygotowania dania wybieramy większe filety, należy nieznacznie
Smaki Na Talerzujest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 8-10 szparagów(...)służy nie tylko do dekoracji – jej sok dodatkowo przyprawi mięso. Posypujemy danie tymiankiem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ja danie podałam z bulgurem, ale świetnie pasuje też długoziarnisty ryż czy makaron. Post Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuPrzychodzi taki dzień, że zaczyna nam brakować pomysłów na dania obiadowe. Ja staram się wymyślać coś nowego, aby posiłki nie powtarzały się. Tym razem zrobiłam naleśniki z piersiami z kurczaka, zapiekane z serem żółtym oraz(...)sosem pieczarkowym. Naleśniki: 500 ml mleka 1 jajko mąka pszenna - ja daje "na oko", gdy widzę, że masa jest gęsta, jest to znak, że dałam odpowiednią ilość mąki szczypta soli Farsz: 1 pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy Przygotowanie: Usmażyć naleśniki. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę oraz doprawić ( ja doprawiam ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem naturalnym, pieprzem ziołowym), usmażyć
My World by Dagmara Rekdodatek w postaci piersi z kurczaka. Pierś należy umyć, pozbawić błon i następnie pokroić w podłużne paski. Obsypać solą i pieprzem i dodać na patelnię razem z pomidorami. Delikatna pierś doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami a mięso w połączeniu z nimi jest soczyste i miękkie. W jednym przepisie mamy zatem danie zarówno jarskie
Garniec MagaliePierś z kurczaka to u wielu z nas takie danie, które(...)gości najczęściej na stole, ze względu na to, że kurczak jest łatwy i szybki do zrobienia. Dziś mam dla Was równie łatwy i szybki przepis! Soczysta i niesamowicie aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej posypce. Dominuje tymianek i czarny grubo mielony pieprz. Smaki są na tyle wyraziste, że jest to danie zdecydowanie dla tych, którzy lubią dobrze doprawione
Ostra na Słodkoksiążki. Ciesz się różnorodnością smaków podczas śniadania, lunchu oraz kolacji. W Wielkiej księdze dań w słoiku znajdziesz proste receptury nie tylko na smaczne dania na bazie makaronu i ryżu, ale również niezwykłe propozycje deserowe . Co najlepsze, wszystko przygotowuje się i przechowuje w słoiku, a czasami potem jeszcze je prosto ze słoika. Trudno o wygodniejszy(...)paprykę, zakończ liśćmi botwinki, koperkiem i kawałkami sera. Do każdego słoika wlej łyżkę oliwy z oliwek. Słoik zakręć i wstaw do lodówki. Danie gotowe na wynos! Danie możesz wzbogacić o grillowane piersi z kurczaka lub o tuńczyk z zalewy! Książka jest bardzo przydatna i zawiera szereg rad i wskazówek na dania, które możesz ze sobą zabrać
Z Kuchni Do KuchniBrukselka zasmażana z piersią z kurczaka przyprawiona czubrycą w połączeniu z musztardą i cukrem trzcinowym zyskuje ciekawy smak. Czubryca sprawia, że danie jest mocno aromatyczne i lekko pikantne. Cukier trzcinowy natomiast nadaje tej potrawie delikatnego karmelowego smaku. Jak widać złocisty cukier doskonale pasuje do wytrawnych potraw. Sezon na brukselkę trwa, więc smakosze brukselki powinni z tego korzystać. Warto się(...)przekonać do tego zdrowego warzywa. SKŁADNIKI 400 g piersi z kurczaka 400 g brukselek łyżka cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara łyżka czubrycy czerwonej łyżka musztardy łyżka tartej bułki sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Mięso smażymy na gorącym oleju na złoty kolor
Przepisy KulinarneUwielbiamy kotlety z piersi kurczaka. Po ostatniej przebytej chorobie stawiam na szybkie, ale naprawdę pyszne obiady. Dziś polecam Wam smażone kotleciki w paprykowej marynacie . Prosta marynata
Słodkie okruszki2 porcje: 2 piersi kurczaka 2 garści cukrowego groszku 2 małe marchewki 2 garści pieczarek 2 połówki cukinii (haha, niech będzie na dwa ) 2 kopiaste łyżki
Kucharzycabigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi kurczaka, 500 gram filetu z dorsza, 500 gram ryżu arborio, 0,3 grama szafranu(...)Użycie tej odmiany ryżu zapewni daniu należytą kleistość. Intensywnie mieszając podsmażałem ryż na oliwie, aż stał się lekko szklisty, po czym dodałem na patelnię 400 gram pomidorów z puszki i 150 ml białego wytrawnego wina. Danie podgrzewałem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż zaczynał wchłaniać cały płyn, a danie robić się gęste, dodawałem
Wyprawy kulinarnepiersi z kurczaka300 g gęstego jogurtu(ja użyłam greckiego)2 łyżki musztardy2 łyżki mioduszczypta soli2 1/2 szklanki płatków kukurydzianycholiwa (niekoniecznie)Już dawno nie natknęłam się na tak banalnie proste w wykonaniu - i tak pyszne danie jak właśnie ten kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Przepis idealny dla wszystkich którzy nie przepadają za spędzaniem połowy dnia w kuchni, przy przygotowaniu dania
Świat Domowej KuchniSkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka 50 dag mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, marchewka baby, kalafior) 20 dag ryżu (np. jaśminowego) 2 łyżki oleju roślinnego 4 ząbki czosnku
Qchnia po prostuwstążka 400 g piersi z kurczaka 250 g szpinaku, u mnie jeszcze z własnych zapasów mrożony grubosiekany 150 g śmietanki 30 % 100 g sera pleśnowego, dałam Lazur turkusowy olej do smażenia sól,pieprz Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Opruszyć solą i pieprzem i usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szpinak. Smażyć aż odparuje
Monia miesza i gotuje