Makaron sam w sobie jest bardzo sycący, nie zawsze potrzeba więc do niego mięsa. Oblepiony pysznym szpinakiem z suszonymi pomidorami gwarantuje nam smaczny, zdrowy i wartościowy
Szefowa kuchniZaczynamy sezon zrzucania ciuszków, warto by zadbać, aby było co pokazać. Co powiecie na serię mniej kalorycznych obiadków? Taka kolorowa kompozycja na talerzu poprawi humor, doda
CoolinarniePLwszystkie składniki można kupić w każdym sklepie i są one tanie jak to tylko możliwe, więc dzisiaj "przepis" na proste i o dziwo całkiem zdrowe danie. Składniki: - ser biały (twaróg) 100g - makaron 100 g - cukier Przygotowanie: Makaron przy pomocy garnka i kuchenki należy ugotować według przepisu z opakowania. Po dokładnym odcedzeniu posypujemy makaron pokruszonym serem i odrobiną cukru
Tanie przepisy studenckiedzieci ! Nasze uwielbiają to proste danko. Takie, można by powiedzieć, chłopskie danie z Włoch. Myślimy, że na pewno chłopi na włoskiej wsi często sobie robili takie danie w odległych czasach. Makaron kolanka z sosem pomidorowym : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu kolanka 1 koncentrat pomidorowy 1/2 kostki bulionu warzywnego 100 g jogurtu pieprz sól oregano bazylia
vegetanieMakiełki to polski deser i potrawa wigilijna przygotowywana głównie w zachodniej Małopolsce. Makiełki to tradycyjne danie składające się z "klusek" lub makaronu w postaci kwadracików zwanych potocznie "łazankami" oraz maku z dodatkiem bakalii.Makiełki - Składniki:500 g makaronu łazanki (domowego lub "kupnego") ok. 450 g bakalii u mnie: 60 g migdałów60 g orzechów włoskich50 g daktyli80 g fig80
Słodka Stronawarzyw włożyć pałki kurczaka i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, na koniec dodać bazylię i koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczne, lekkie danie smakuje z makaronem włoskim jakim lubisz.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięróżne nazwy nosi to popularne warzywo w naszym kraju, ale jedno się nie zmienia. Jak dotąd ziemniak nie został zdetronizowany przez żadne kasze, makarony czy ryż. Dania z ziemniaków nie są nudne i monotonne. Przypominam moje propozycje przedstawione na blogu. PS. Kliknięcie na przycisk znajdujący się po lewej stronie na początku bloga - "Follow me on Pinspire" - przenosi
Kulinarny karnet ChristopheraDania azjatyckie zachwycają mnie za każdym razem kiedy je kosztuje. Jest to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów , która razem tworzy
Mania Gotowaniaczterojajeczny lub sześciojajeczny, to tak naprawdę ciasto jajka na oczy nie widziało, a sklepowy produkt co najwyżej zawiera w sobie sproszkowane żółtko. Taka to już generalna cecha makaronów suszonych, które inaczej nie dałaby rady tak długo wysiedzieć na sklepowej półce. Generalnie „kupny” makaron nie ma szans z pakowanym makaronem świeżym, który jest za to znacznie droższy oraz makaronem domowej roboty(...)maszynki do makaronu trudno się niestety obejść – jednak zajęło nam trochę czasu znalezienie najlepszego przepisu na ciasto makaronowe: elastyczne, sprężyste i miękkie, z którego można zrobić idealne domowe ravioli. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór proporcji składników. Nie jest to rzecz trywialna: ciasto może wyjść za twarde, albo zbyt wodniste jeśli damy więcej tego lub tamtego Proporcje mąki
Niedzielny kucharzskomplikowane, a to tylko kilka chwil i można cieszyć się pysznym daniem. Uwielbiam ten lekko orzechowy smak, który ciężko opisać, trzeba spróbować! :) Pesto łączę z pełnoziarnistym makaronem i suszonymi pomidorami, danie idealne, polecam! :) Składniki: jeden brokuł (zazwyczaj 500g) pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć) sok z połówki cytryny 1/4 szklanki oleju(...)mielimy w malakserze. Brokuły mieszamy ze słonecznikiem i pestkami dyni oraz sokiem z cytryny i olejem. Blendujemy, aż składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Podajemy z makaronem i suszonymi pomidorami. Najlepiej jest ugotować makaron i porcję dla dwóch osób wymieszać z 3-4 łyżkami pesto. Jeśli będzie go za dużo makaron poskleja się w jedną wielką tołpę
Czerwona Porzeczkabyło to danie wegańskie;) Sposób gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był pewien, że będzie się musiał z tym daniem pożegnać. Jednak wegańska wersja, jaką przygotowałam, korzystając z jego(...)zaskoczyła smakiem nawet rodowitego Włocha;) Danie jest pyszne, kremowe... i, jak to bywa w kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :) Składniki: - 100g spaghetti z kukurydzy PESTO (wegańskie): - 100g mącznych ziemniaków - ½ pęczka bazylii - 50g zielonej fasolki szparagowej
Wegańska kuchnia orientalnatreściwą zupę pełną soczewicy, ciecierzycy, makaronu oraz korzennych przypraw - prawie łycha w niej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo(...)krokiem do poznania kuchni kraju piramid. Na pewno zwrócicie uwagę na pierwszy etap przygotowania zupy, czyli smażenie surowego makaronu na oliwie z masłem. Takie traktowanie makaronu jest typowe dla kuchni krajów arabskich, a wywodzi się od popularnego tam dania o nazwie roz bil sha'areyyah , czyli ryżu ze smażonym makaronem vermicelli. Jeżeli jesteście ciekawi jak przyrządza
Chilli Czosnek i Oliwadanie wybrakowane ;) Składniki : 200 g makaronu typu spaghetti pomidory pelati lub słoik domowego sosu pomidorowego ok.15 ciemnych oliwek łyżka lub dwie kaparów cebula 2 ząbki czosnku parmezan lub inny twardy ser łyżka oleju do smażenia sól pieprz suszone oregano Nastawić wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania wody na patelni(...)przysmażyć), wlać na patelnię pomidory lub sos. Dodać do wrzącego sosu pokrojone oliwki (lub w całości, jeśli tak wolicie) i kapary. Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Podgrzewać wszystko razem i wymieszać. Podawać danie posypane świeżo startym parmezanem. Można posypać suszonym oregano lub bazylią. ----- Podobne: Spaghetti z jarmużem i pieczarkami Spaghetti z suszonymi pomidorami Penne z pieczarkami "Głodna
Weekendy w domu i ogrodziealbo wieczorem, gdy skwar nie był już taki uciążliwy. Rozpisałam się o pogodzie Takie danie kojarzy mi się z czasami studenckimi, gdy powinno się zjeść coś na ciepło, a oczywiście nie ma się czasu, chęci i możliwości na długie stanie w akademickiej kuchni. Makaron z tuńczykiem jest wyjątkowo niewymagający, szybki a jednocześnie smaczny. Mam to szczęście, że dzieci(...)akceptują właściwie wszystko co im podam i jedzą bez marudzenia (czasem się zdarza, ale rzadko). Nie boją się nowych smaków. Pomyślałam, że sam wygląd tego dania może nie zachwyca, ale ugotowałam makaron w kształcie zwierzątek i dzieci zajadały się nim ogromnie. Smaczne, szybkie danie Składniki: - 1 puszka tuńczyka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - szklanka passaty pomidorowej
dom-agi.pl