Jego zdaniem, warto czasem wejść do kuchni i zaskoczyć żonę – serio! Ostatnio usłyszałem, że fajnie by było, gdybym zrobił sajgonki. Zachcianka ciążowa żony, do tego
Dietologpodstawowej postaci czyli jak brokuł to zblanszowany, jak szpinak to trochę poprzewracany z solą i czosnkiem na oliwie, jak papryka to właściwie tylko ogrzana na patelni; do tego ugotowany makaron i smacznego. Czasem jednak przychodzi człowiekowi taka myśl: "gołąbki"... :) Miały być w niedzielę dla gości, ale gościom dziecko zachorowało; miały być zawijane w liście kapusty ale kapusta mi zmarniała; pozostały(...)rozgotowanej, ani przypalonej, ani surowej, tylko takiej akurat idealnej do jedzenia :) Tak samo gotujemy kaszę jaglaną (i każdą inną). Ja miałam akurat resztę jaglanki ze śniadania :) (Przygotowując to danie następnym razem ugotowałam po prostu obie kasze razem w jednym garnku). Wracając do gołąbków - będą potrzebne jeszcze grzyby/pieczarki, które podsmażamy z cebulką na patelni. Jako że gołąbki będą bez zawijania
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEgorącą wodą. Po około 10 minutach odcedzić i dobrze osuszyć. Twaróg rozetrzeć widelcem razem z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Powinna wyjść niezbyt gęsta, ale i niezbyt rzadka masa, którą da się bez problemu rozsmarować na naleśnikach. Cukru należy użyć tyle, aby masa serowa była dość słodka. Na końcu dodać żurawinę i wymieszać. Na naleśniki nakładać twarożek - średnio około 1 łyżkę(...)takiej ilości, żeby po wymieszaniu powstało ciasto nadające się na kluski. Z reguły wystarczą 3-4 łyżki mąki. W garnku zagotować wodę, posolić ją standardowo jak do gotowania makaronu czy klusek. Małą łyżeczką maczaną uprzednio we wrzątku, nabierać niewielkie ilości masy i kłaść je na gotującą wodę. Gotować przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane przyrumienionym na patelni masłem
Codzienna kuchnia niecodziennakońcu to, czym bardzo hojnie obdarza nas Matka Natura - staje się źródłem energii, siły, zdrowia i życia. Przez najbliższy czas moje propozycje dla Was będą oscylowały wokół zup, kremów, lekkich dań obiadowych. Nie ukrywam, że tu i ówdzie wkradnie się deser. Jestem zbyt dużym smakoszem, żeby odmawiać sobie małych słodkich przyjemności;) Ale... wraz ze świadomością tego, co jemy, wzrasta świadomość(...)podroby wyciągamy. Dynię smażymy na maśle. Jak zmiękknie, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą, gałką muszkatołową. Całość miksujemy. Można podawać z grzankami, brązowym makaronem lub jeść czystą. Smacznego
Kuchnia smakówomlet ze szparagami zapiekany w piekarniku. Szparagi zblanszowałam czyli zanurzyłam je na około minutę w gorącej wodzie. Zalałam je masą jajeczną z dodatkiem świeżych ziół i sera cheddar. Polecam danie na niedzielne śniadanie. Składniki: na 2-3 porcje 15 szt. świeżych zielonych szparagów 4-5 szt. jajek kawałek sera cheddar lub parmezanu świeże zioła np. bazylia, tymianek, oregano(...)masa się ścięła. Pozostało już tylko posypać go świeżym tymiankiem i życzyć smacznego! Jeśli lubicie szparagi to polecam: Zapiekane szparagi w szynce parmeńskiej z cheddarem makaron ze szparagami parmezanem i świeżymi ziołami
potrawyregionalnedieta, a propozycja posiłków. Możesz je dowolnie modyfikować i dostosowywać do swoich potrzeb. Jeśli te posiłki to dla Ciebie za mało, zawsze możesz zwiększyć porcję lub dołożyć jeszcze jakieś danie. Tak jak zawsze zachęcam Cię do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków. Tak naprawdę to główny cel tego wyzwania Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 Grafikę możesz pobrać TUTAJ Jadłospis(...)cheese [868 kcal/ W: 126 g/ B: 30,2 g/ T: 27,7 g] 70 g makaronu 2 ziemniaki duża marchew 30 g orzechów nerkowca 3 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 10 g oliwy pieprz czarna sól (można zastąpić zwykłą) Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości. Cebulkę drobno
365 dni dookoła kuchniRamen, czyli azjatycki odpowiednik naszego rosołu. Odróżnia się od innych orientalych zup tym, że jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na
Cook&LoveDziś chciałam zaproponować przepis na Pesto z dodatkiem świeżego szpinaku, ziaren słonecznika oraz dyni. Wychodzi rewelacyjnie :) Potrzebować będziemy: - ok.30 listków ze świeżej bazylii - 3 ząbków
upichconaSkładniki: serca drobiowe 70 dag, woda 2 litry, liść laurowy 1 sztuka,ziele angielskie 4 sztuki, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra
W Mojej Kuchni LubięPachnące czosnkiem i oliwą mule z dodatkiem świeżej natki pietruszki to danie, którego (jeśli lubicie owoce morza, a może się przekonacie?:) musicie spróbować. Kiedyś nie przepadałam za owocami morza. Dlaczego? Bo wywodzę się z domu, w którym jedynym owocem morza była smaczna ryba w przeróżnych odsłonach:) Stąd pewnie na początku niechęć, lecz czasem trzeba się przemóc i spróbować(...)garnkiem, by mule się otworzyły. Te zamknięte wyrzućcie. 4) Na koniec dodajcie świeżą natkę pietruszki, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Teraz smakujcie;) Zajadamy je same z bagietką lub makaronem spaghetti
Zasmakuj KuchniJest to danie szybkie i proste do przygotowania, które możemy podać jako obiad lub wziąć na lunch do pracy. Mięso dzięki powolnemu duszeniu staje się aromatyczne i soczyste. A świeże pomidory i zioła nadają mu włoskiego charakteru. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 duże pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia, suszone pomidory z chilli(...)minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by nadmiar płynu odparował). W międzyczasie doprawić ziołami i octem balsamicznym, który podkreśli smak potrawy. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub z bagietką
Dobra karmaMoje dzisiejsze danie chyba każdy zna i każdy przygotowuje je na swój sposób. W różnych regionach Polski do rosołu daje się inne składniki, ale głównymi są drób i włoszczyzna. Mimo pozorów nie jest tak łatwo ugotować taką zupę, ponieważ na jej zrobienie trzeba poświęcić trochę czasu. Nie może się ona gotować gwałtownie, tylko „pyrkać”. Daje(...)wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, sól i lubczyk. 2. Gotować na małym ogniu około 2 godzin (aż warzywa i mięso będą miękkie). 3. Podawać z makaronem nitki, pokrojoną marchewką w kostkę i udekorować natką pietruszki. Ugotowane mięso podawać razem z rosołem. Jeżeli chcecie się dowiedzieć jakie wspaniałe właściwości ma rosół to zapraszam tutaj . (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciKochani właśnie rozpoczyna się sezon grillowy, warto zatem poznać parę sprawdzonych przepisów na dania z grilla. Kurczak w ostrej marynacie to pierwsze danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na rozgrzewające danie już jest! To moje ulubione połączenia, menu na kolejne dni zaplanowane i mam nadzieję, że uda mi się pokazać Wam moje nowe dania! Udanego tygodnia i co? Czekamy na słońce? Podobno w Warszawie było :) Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach / 2 porcje Składniki: pojedynczy filet z kurczaka 300 g ciecierzycy z puszki(...)pamiętając, że wędzona ma bardzo wyrazisty smak, dlatego warto wybrać zwykłą. Do gulaszu dodajemy połowę porcji posiekanej natki z pietruszki. Mieszamy. Podajemy na ciepło z ulubiona kaszą, ryżem czy makaronem lub chlebkami np. pita
Moja smaczna kuchnia