Zmorą mojego śniadaniowego dzieciństwa były zupy mleczne, którą trzeba było jeść codziennie - tylko od święta w niedzielę były kanapki i kakao. Z reguły była to nudna kasza manna lub makaron z mlekiem, obydwie pozycje zdecydowanie przeze mnie nielubiane, jedyne co w miarę lubiłam to była owsianka. Nikt wtedy nie wpadł na pomysł, aby do mlecznych zup dodawać owoce(...)kasze są bardzo zdrowe i fajnie, że wróciły znowu do kulinarnych łask, ponieważ i są bardzo pyszne także wersji na słodko. Dziś namawiam Was do przygotowania sycącego i kolorowego dania na bazie kaszy jaglanej. Pudding jest bardzo delikatny i kremowy, ponieważ został ugotowany na bazie mleczka kokosowego. W środku mamy też aromatyczną pomarańczę, która nadaje mu koloru
Kulinarne przygody Gatityproste, że zrobi je każdy. Kluczowy w dniu jest sos: orzecjhowy, słodko-słony i delikatnie pikantny. Też łatwizna. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Sztandarowe danie kuchni wietnamskiej, które popularnością ustępuje chyba tylko zupie pho. Delikates, mięciutki naleśnik z papieru ryżowego – to wersja na świeżo, albo chrupiący, kruchy krokiet w wersji smażonej. Na świecie znane(...)szczególnie, gdy nie zawiera oleju palmowego, który jak wiadomo jest szkodliwy, jeśli występuje w charakterze utrwalacza żywności). Wystarczy garść orzeszków ziemnych, żeby zrobić sobie masło orzechowe w domu. Składniki: Makaron ryżowy100 g Krewetki surowe 200 g Pęczek rzodkiewek 1 marchewka ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej Kilka liści dowolnej sałaty 4 płaty papieru ryżowego 2 łyżki siekanej kolendry lub bazylii (lub więcej
Niedzielny kucharzKsiążka z przepisami/o zdrowym odżywianiu Na ten temat nie trzeba się dużo rozpisywać, wybór jest ogromny - książki z przepisami wegańskimi, na koktajle, na sałatki czy dania RAW. Sporym plusem jest tutaj cena, bo naprawdę fajną książkę można kupić już za kilkanaście złotych. 5. Hula-hop Przyjemne z pożytecznym - kręcimy kołem w rytm muzyki, a przy okazji pracujemy(...)ręką. Przy okazji nie zaśmiecamy środowiska plastikowymi butelkami. Niektóre firmy robią bardzo fajne pojemniki z motywującymi napisami, dla aktywnych fizycznie jak znalazł. 8. Temperówka do warzyw Umożliwia robienie oszukanego makaronu z cukinii czy marchewki - w zależności do modelu, możemy uzyskać szerokie wstążki, nitki lub jeszcze inne kształty. Genialnie sprawdzi się, kiedy musimy zjeść coś lekkiego w ramach przekąski. Temperujemy warzywo
Powiedz dietom nieenergetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy(...)pokrojoną dymkę. Usmażyłam pierś z kurczaka, a na jej wierzch położyłam przygotowany farsz z fenkułu. Podawałam z pieczonymi ziemniakami. Zarówno smażony, jak i surowy fenkuł może być dodatkiem do makaronu. makaron z fenkułem
potrawyregionalneSałatka ryżowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą. Pierwszy raz jadłam taką sałatkę, gdy tata z RFN przywiózł ananasy i kukurydzę w puszkach, oraz przepis na sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędorzuciłam też czerwoną soczewicę, która zintensyfikowała jej piękny, słoneczny kolor i nadała treściwego charakteru, dzięki czemu z powodzeniem można potraktować ją jako samodzielny posiłek, a nie tylko preludium do dania głównego. Składniki: Pesto: natka z 1 pęczka młodej marchwi ½ szklanki podprażonych migdałów 6 sztuk suszonych pomidorów 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia(...)Jeżeli pozostało Ci trochę pesto, przełóż go do słoiczka, powierzchnię zalej odrobiną oliwy i spokojnie przechowuj je w lodówce przez kilka tygodni; zieloną pastę możesz podawać do kanapek, z makaronem czy pieczonymi warzywami
Roślinna - blog wegańskipieczarkowej. Goście byli zachwyceni, a dzieci, które nie cierpiały pieczarek i nie jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula(...)trzeba dodać trochę wywaru z bulionu i warzyw. 4. Zmiksowany sos pieczarkowy wlewam do zupy, wsypuję estragon, mieszam, zagotowuję, doprawiam do smaku. Rozlewam do miseczek lub talerzy, podaję z makaronem, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną pietruszką. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji
Kuchnia PrezydentowejZawsze myślałem, że przygotowując curry musi być ono z mięsem i to był właśnie błąd. Tym razem zainspirowani przepisem znalezionym w internecie przygotowaliśmy tajskie curry z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lekki, szybki i pyszny obiad. Można użyć różnych, sezonowych warzyw. Pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na patelni na oleju lub maśle klarowanym. Pozostałe warzywa pokrój
Qlinarnie i Qlinarniepodobny) sposób potraktowania krewetek charakterystyczny jest dla Karaibów. Jamajka i Dominikana to właśnie miejsca, gdzie można zjeść pyszne curry z krewetek - bo tak też można nazwać to danie. Danie świeże, szybkie i nieskomplikowane, a jednocześnie pełne smaku. A nawet smaków. No i szczypty imbirowej pikanterii - przypominam o haśle tygodnia. Słowo "świeże" w wypadku mrożonych skorupiaków, których ja użyłem(...)sól do smaku. Dodać również krewetki, wymieszać i dusić kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać z sokiem z limonki, posiekaną natką i płatkami chili. Podawać z ryżem lub makaronem
zadanie-gotowanieKolejna wersja dietetycznego kurczaka z parowaru. Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy
Gotuj Sam!Dzisiaj zapraszam na rozgrzewającą zupę grzybową którą ugotowałam na wyśmienitej kiełbasie jałowcowej dostałam ją od Tradycyjnego Jadła .Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na
Sama słodycz i szczypta chiliAksamitny i pełen smaku sos z suszonych grzybów i jędrnych pieczarek. Gęsty i kremowy, mimo, że nie zagęszczany mąką. Świetny do podania, jako dodatek do dań, w czasie Świąt lub innych uroczystości. Sprawdzi się również na obiadokolację po pracy. Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć, aby zdążyły zmięknąć. Czasem zdarz się jednak, że suszone grzyby, nawet po całonocnym moczeniu pozostają(...)brandy i chwilę odparowujemy. Dodajemy śmietankę, zagotowujemy i dolewamy sok z cytryny. Gotujemy 2 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec posypujemy natką pietruszki i różowym pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniaczkami
cool and minty