Szukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego
Szczęśliwa kuchniaugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem i ostrą papryką oraz skropiona oliwą z oliwek. Całość posypana serem cheddar i ziołami dalmatyńskimi. Danie to świetnie nadaje się na kolację
Zakątek rozkoszy kulinarnychświetnie. Dodała pikanterii i lekkości całemu daniu. Gorąco polecam!;) Składniki: 2 cukinie 1 duża czerwona cebula pęczek rzodkiewki garść kiełków rzodkiewki (lub innych ulubionych) sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka oliwa z oliwek Wykonanie: Umyj warzywa. Od cukinii odkrój końce i krój ją cienko wzdłuż obieraczką do warzyw. Mają powstać cienkie nitki, jak makaronu. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, cebulę przekrój
Zasmakuj Kuchnipomidorowy użyty do tego dania nadał mu niezwykłej smakowitości. Właściwie to nie potrzebowałam już nic więcej - żadnego koncentratu, żadnego dosładzania, jedynie odrobinę przypraw:). Kotleciki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku 1 małe jajko lub 1/2 większego sól, pieprz olej 250g makaronu (dowolny, u mnie małe muszelki
Szefowa kuchnidodatkiem do wielu dań. Zazwyczaj moje przygody z hodowaniem jakichkolwiek roślin kończą się marnie, ale ku mojemu zdziwieniu bazylia pięknie się rozrastała. W związku z tym postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania jednego z najpopularniejszych wariantów włoskiego sosu czyli pesto bazyliowego. Taki sos idealnie sprawdzi się na kanapki czy do makaronu. Przygotowanie pesto jest
wegujemyPyszne i mało skomplikowane danie. Jest tak sycące że wystarczy podać go jako obiad jednodaniowy. Składniki: 2 główki młodej kapusty poszatkowanej lub pokrojonej w paski 3 cebule pokrojone w kostkę 2 laski swojskiej kiełbasy 2 łyżki kminku kwasek cytrynowy sól pieprz olej do smażenia koperek paczka ugotowanego w osolonej wodzie makaronu łazanki Wykonanie: Kapustę podlać dwoma szklankami wody oraz
PychotkaaaSzukałam inspiracji na danie z wykorzystaniem dyni. Dzień wcześniej gotowałam zupę-krem dyniową i została mi trochę dyni. Chciałam zrobić placki, ale zrezygnowałam. Powstała więc zapiekanka makaronowa tymbardziej, że miałam jeszcze mielone mięso. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowego 1/4 dyni 1 cebula 1/2 kalafiora 300 gramów suchego makaronu - kształt wedle uznania 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkremowa zupa pomidorowa. Idealna jako I danie. Pierwszy raz jadłam ją w greckiej restauracji w Monachium, ale jest tak popularna, że dostaniecie ją w każdej innej szanującej się monachijskiej knajpie. Występuje pod nazwą - Tomatencreme Suppe mit Mozzarella. pamiętam, że wtedy niezbyt mi smakowała, bo przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną pietruszką. Dziwna
Kuchnia Prezydentowejprosta i pyszna i syta. Składniki Makarony Polskie łazanki mieszanka jakichkolwiek mrożonek- 9 sładników , 7 składników, lub mrożonki na zupę. Oliwa z oliwek cebula śmietana sól,pieprz,bazylia,koperek do posypania Ugotuj warzywa do miękkości, osobno ugotuj łazanki. Odcedz łazanki przelej zimną wodą. Gdy warzywa będą miękkie ,dodaj kilka listków bazylii, możesz dać czosnek. Dosmacz peiprzem, solą. Zabiel śmietaną
Z Kuchni Do Kuchnimożna znaleźć kilka wersji tego dania. W domu rodzinnym mojego Męża poznałam wersję z parówkami i kapustą kiszoną. Wcześniej łazanek nie jadałam, ale na tyle mi zasmakowały, że teraz sama je gotuję. Na zbliżającą się jesienną aurę przyda się taka sycąca potrawa. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej ok. 200 g makaronu łazanki ok. 6 parówek z szynki
upichciczwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty, z grudkami, dobrze doprawiony, z dużą ilością posiekanej cebulki. Symbol mojego dzieciństwa. Jedno z najszybszych dań, jakie znam. I najtańszych. Pamiętam
W kuchni Karmel-itkipapryka czerwona, do tego sos pomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny sos przygotowuję i podaję jako tagliatelle bolognese. Szybki obiad gotowy! SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego, wołowego lub cielęcego 1 cebula 3 ząbki(...)paprykę i papryczkę chili. Następnie dodaję mięso, gdy zmieni kolor dobrze przyprawiam. Gotuję szklankę kaszy w dwóch szklankach wody. Sos a la bolognese podaję z kaszą i zielonym ogórkiem. Danie posypuję natką lub koperkiem. Smacznego
Zasmakuj KuchniPowszednia pomidorówka to już przeszłość!, przy obecnej szerokiej dostępności produktów możemy wzbogacać smak tradycyjnych potraw o świetne dodatki, Prażony czosnek i przesmażone suszone pomidory na zalewie
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie w nowym roku!, rozpoczyna się karnawał a wraz z nim okazja do nadużycia alkoholu czyli mówiąc dosadnie zatrucia organizmu. Alkohol ma swoją cenę i trzeba
Kuchnia PROzdrowotnaJ esteś żarłokiem i nie potrafisz sobie odmówić solidnej porcji spaghetti od czasu do czasu? To możemy przybić sobie piątkę! Sam długo szukałem dobrego sposobu, żeby
Food Square