dania z makaronem - 15009 przepisów (strona:578/1001)

Muszle z mięsnym nadzieniem 342

Bardzo lubimy makarony i często się u Nas pojawiają w różnych postaciach. Dziś ponownie muszle makaronowe z farszem mięsnym na pikantną nutę i zapieczone z żółtym serem. Takie danie może nie wygląda zbyt elegancko na talerzu ale jest pyszne. Muszle z mięsnym nadzieniem SKŁADNIKI: 20 sztuk dużych muszli makaronowych 1 puszka pomidorów bez skórki 1 łyżeczka suszonej bazylii(...)mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego  Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zimowy Rosół z imbirem 156

Ważna zasada aby imbir zadziałał, choc może to wydać się ciut dziwne: taki rosół podajemy po obiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść(...)gotowy dodać do niego imbir, zamieszać i odcedzić go od kości, warzyw i przypraw przez gęste sitko. Podawać gorący bez makaronu czy innych dodatków w kokilkach lub kubkach do wypicia. Podawany do obiadu podać go na końcu po głównym daniu. Gdy podany jest samodzielnie pomiędzy posiłkami: nie należy po jego wypiciu jeść lub pić nawet wody przez

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pocztątek historii :) 101

łyżką jogurtu, bułka z pestkami dyni, podana z sałatą, pomidorem i odrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem ( 4-5 osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku

vegetanie
Penne z cukinią i rukolą 193

również pojawiły się lżejsze, bardziej wiosenne i warzywne dania. Powoli czas pożegnać się z ciężkim i sycącym mięsem oraz zawiesistymi sosami. Moją propozycją na lekki obiad jest penne z cukinią i rukolą. Skusicie się? Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella.     Składniki /2-3 porcje/: 1/2 opakowania makaronu Penne rigate Lubelli 1 duża cukinia 1 duża marchewka

Pasja Smaku
Pesto z Chlorellą 163

Proponuję chlorellę dodawać stopniowo i po dodaniu próbować. Takie działanie da Wam możliwość stworzenia smaku idealnego dla siebie. Składniki: 2 szklanki listków bazylii 2 ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii Skworcu 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek mały pęczek szczypiorku ok. 1 malutka łyżeczka sproszkowanej chlorelli Skworcu makaron spaghetti (ja użyłam Czanieckie Makarony seria La Italia ) Wykonanie: W pierwszej

Blondynka Gotuje
Ziemniaczane ravioli 117

Dawno już nie jadłam ziemniaków. Jakoś tak, nie są mi po drodze. Na obiad wolę przygotować ryż lub makaron. Kiedy jeszcze mieszkałam z rodzicami, ziemniaki były praktycznie codziennie na obiad, do schabowego, mielonego czy kurczaka. Ja postanowiłam przygotować je inaczej. Przygotowałam ziemniaczane ravioli. Oto przepis... Dla 2 bardzo głodnych osób Potrzebujemy: Na farsz 150g mielonej wołowiny 1 cebula(...)wcześniej, tak samo ziemniaki. Tylko uwaga, ziemniaki należy utłuc zaraz po ugotowaniu, nie na drugi dzień bo będą grudki. Danie jest również bardzo dobre na drugi dzień, można odgrzać na patelni lub w mikrofali. Przepis pochodzi z książki "Makaron" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 210

Nicei jada się makarony, zapraszam do przeczytania mojego posta. O boćwinie słów kilka Boćwina jest warzywem bardzo popularnym w krajach Morza Śródziemnego , szczególnie wśród Francuzów i Włochów, ale również jest stosowana w kuchni Grecji i Hiszpanii. Można ją spotkać na przykład na pizzy, w risotto, w zupach albo jako warzywny dodatek do dań.  Początki jej popularności sięgają ponoć(...)połączeniem tradycji prowansalskich i liguryjskich. Na przykład makarony pełnią istotną rolę w nicejskiej kuchni od trzynastego stulecia. A teraz wreszcie przejdźmy do sedna tego postu, czyli do przepisu:) Przepis na prowansalski omlet z boćwiną przepis pochodzi z książeczki Kuchnie świata Włochy Hiszpania Francja będącej dodatkiem do Gazety Wyborczej W książeczce podali, że danie wystarczy na 6 porcji, w moim

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienny makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni 194

Makaron jest super. Super uniwersalny, w super różnych wydaniach pod względem zbóż, z których się go robi i można go podać w super wielu odsłonach. Do tego jest całkiem tani i wydajny. Dziś na blogowym stole kolejna odsłona tego słynnego na cały świat produktu kojarzonego z Włoskim Butem. Jasny, pełen jesiennych i rozgrzewających smaków zawartych w bardzo kremowym sosie(...)wyrazisty dodatek pod postacią wiórków sera pecorino lub pokruszonej fety i można rozgrzewać brzuchy od środka! Sycące danie w kolorach jesiennego zachodu słońca pomoże zapomnieć na chwilę o chmurach, zahaczających ołowianymi brzuchami o dachy domów ;) Bardzo proste i naprawdę pyszne! Makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni Potrzebujesz: 400g makaronu penne 700g obranej i wypestkowanej dyni (u mnie: piżmowa

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegańska soczewica w pomidorach 161

półce w kuchni stoi passata pomidorowa ?  Taki żelazny zapas na wypadek gdyby naszła Was pilna potrzeba jej użycia? Ja nie miałam słoiczka z passatą i dlatego do mojego dania musiała posłużyć puszka pomidorów :) Składniki : ok. 2 szklanek ugotowanej wcześniej zielonej soczewicy  puszka pomidorów w kawałkach bez skórki 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz czarny(...)chwilę razem Dołożyć pomidory, dokładnie wymieszać, dosmaczyć ziołami ewentualnie cukrem. Moja soczewica smakowała wyśmienicie, podałam ją z makaronem i  utartą fioletową marchewkę skropioną cytryną i olejem. Z tej ilości składników miałam obiad dla trzech osób. A jeśli użyjecie gotowej passaty to danie będzie prostsze do przygotowania :) Soczewice radzę namoczyć wieczorem, potem gotuje się szybko:) Jeśli użyjemy soczewicy czerwonej

Proste Potrawy
Obaid z piersi kurzych w 15 minut, pycha 153

Favorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi

Kuchnia Pokoleń
Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami 139

Powiem Wam szczerze, że robiąc te danie bałam się efektu końcowego😮 Nigdy jeszcze nie łączyłam pesto z tuńczykiem. Ale oczywiście jakby nie wyszło to nie dzieliła bym się z Wami przepisem😀 Ogólnie tuńczyk (ten w puszcze) ma swoich wielbicieli jak i przeciwników. Ja osobiście go uwielbiam, lecz tutaj w razie nie przepadania za tym gatunkiem ryby możecie śmiało zamienić(...)mięso. Moim zdaniem tuńczyk tutaj dodaje wyjątkowy smak, ale nie każdemu może wejść w gusta. Składniki na 2 porcje: -130 g makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany) -puszka tuńczyka -3 łyżki pesto zielonego -2 średnie brokuły -1 łyżka słonecznika łuskanego +40 g sera żółtego po posypania Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Brokuły blanszujemy(świeże) lub gotujemy do miękkości (mrożone). 3. Ugotowany

Zdrowie i pysznie na talerzu
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 166

motywacje! :) Dziś chcę Wam zaproponować cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Jest to dość pracochłonne danie, ale opłaca się stać tę chwilkę w kuchni, bo jest przepyszne! Składniki:  -500g szpinaku (u mnie mrożony) -250g sera ricotta  -200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek) -1 jajko  -1 ząbek czosnku  -sól i pieprz  -łyżka oleju

Smakuj życie!
Makaron zapiekany z cukinią. 165

bardziej kaloryczne dania chciałabym zaproponować Wam markaron zapiekany z cukinią. Nie jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii

MODA NA BIO
Spaghetti, pieczony pomidor, pesto rosso 137

potrawach lub są wyjadane prosto ze słoiczka. Korzystając z dobrodziejstwa spiżarnianych zapasów powstało bardzo pomidorowe danie, w sam raz na rozpoczęcie pomidorowego sezonu.  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania:  25 min + 2 h pieczenie  200 g makaronu spaghetti  2 pomidory oliwa z oliwek sól, pieprz ocet balsamiczny parmezan Pesto  150 g suszonych pomidorów

Słodki Kompromis
Penne prawie carbonara wg Buni 226

temat. Z tym daniem jest podobnie . Po pierwsze nie spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu i tak jak u nas co dom to modyfikacja. Czas: 30   minut Składniki: 15 dag makaronu penne 1 żółtko

Buniabaje w kuchni