Cześć! Krewetek nie jadłam całe wieki. Uwielbiam je w każdej postaci – od klasyki czyli krewetek z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem po risotta i
Moja pasja smakuWczoraj wróciłam dość późno do domu i chciałam przygotować na szybko coś do jedzenia. Chwilę się zastanawiałam, zajrzałam do szafki i wybór padł na makaron z
Codzienne GotowanieMakaron spaghetti to jeden z moich ulubionych makaronów. Nie dość, że dania przygotowane z jego udziałem są niemalże błyskawicznie to świetnie prezentuje się w rożnych zestawieniach. Dzisiaj troszkę odmiennie i mało klasycznie, jednak zapewniam że smacznie :) Spaghetti z łososiem i roszponką SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku oliwa 100g makaronu spaghetti razowego 2 garście roszponki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie go wykonać, przestrzegamy, że danie wymaga nieco cierpliwości. Przepis startuje w konkursie platformy zblogowani.pl: Makarony Świata z użyciem Czanieckich Makaronów , stąd product placement na głównym zdjęciu (użyliśmy typu Nitki Walcowane). DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ
Nerds Kitchensię przydać jak będziemy mieć niespodziewanych gości, których trzeba czymś uraczyć. Dlatego ja zawsze mam w zanadrzu mrożonki. Do dzisiejszego dania, co widzimy na zdjęciu, potrzebujemy niewiele składników; kilka kostek szpinaku cebula śmietana 18% serek kozi makaron sól pieprz cukier Dodatkowe warianty: Dodać możemy również czosnku. Ja dziś dodałam(...)serka koziego, ale można zastąpić go serem żółtym, lazurem lub parmezanem. Czasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak
Olikowa kuchniaDziś mam dla Was mój mały eksperyment: makaron z krewetkami i kurkami w delikatnym śmietanowym sosie... Postanowiłam połączyć, wydawać by się mogło, zupełnie różne składniki i zobaczyć co mi z tego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋 Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam(...)szalotką na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Do tego ugotowany al dente makaron (polecam rurki), troszkę śmietanki kremówki i świeżo siekana natka pietruszki i mamy genialny obiad lub kolację 👍🍝 Opisałam Wam bardzo szczegółowo sposób przygotowania tego makaronu i tekstu troszkę jest, ale zapewniam Was, że danie robi się błyskawicznie - dokładnie tyle czasu, ile gotuje się makaron 😊 Nie pozostaje
Słodko-Słony Świat Ilonyktóry można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale u mnie na przykład to nie wchodzi w grę (używam tak rzadko jak się tylko da!). I choć dodanie do zupy tortellini chodziło mi po głowie, bo raz taką jadłam to akurat tą zupę nie ja wymyśliłam :) przepis pochodzi z bloga pełnego inspiracji i przepięknych zdjęć(...)szczególnie za to, że do tej pory do zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw - a to dobra metoda, bo zupa zyskuje na smaku. W przepisie podany był makaron tortellini serowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki
Kolorowy Przepisowniksię ani ekspertem ani wystarczająco mocna w takich daniach. Co nie zmienia faktu, że bardzo lubię kuchnię azjatycką :) Może gdybym miała woka, to ten makaron smakowałby jeszcze lepiej? Tak czy owak, danie weszło na stałe do naszego menu. Przygotowuje się je błyskawicznie i zdążyła się do niego przekonać cała rodzina. Najbardziej smakuje nam z pokrojonym w paski(...)może być też wołowina, kurczak lub krewetki), ale to właśnie wieprzowina podsmażona na oleju sezamowym i sosem sojowym ma ten smak, który bardzo nam odpowiada. Pozostałe dodatki, poza makaronem, to już kwestia gustu i zapasów domowych. Papryka, pieczarki (a najlepiej grzyby Mun), idealnie pasuje marchewka pokrojona w wąskie słupki, groszek cukrowy. Można dodać gotowe pokrojone warzywa z mrożonej mieszanki
bistro mamaProdukty pełnoziarniste zawierają całkiem sporo kwasu foliowego, niacyny (witamina B3), fosforu, żelaza, cynku oraz magnezu. Warto więc dołączyć je do swojej diety. Przykładem może być makaron
Programista w kuchniSzukałam pomysłu na dorsza i tak oto powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych. dorsz: 25 dkg filetu z dorsza 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz przyprawa do ryb olej warzywa: 1 bakłażan 1/2 brokuła 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 papryczki(...)chili 100 g makaronu drobnego sól, pieprz natka pietruszki Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Brokuły gotuję też aldente w osolonej wodzie. Bakłażana kroję na plastry sole z dwóch stron odstawiam a 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami. Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki
wesoła kuchniaUwielbiam pichcić na patelni, dlatego robię podobne dania u nas w domu często. To danie powstało niedawno. Można je podawać w talerzu, lub jeśli ktoś woli- na patelni. Ja do zdjęcia głównego wybrałam tę opcję z talerza. Niżej ta druga :D -TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS(...)minut -PORCJE: 4 Fasolowy przysmak z patelni pół opakowania makaronu 2 laski kiełbasy (dowolna) 1 cebula 1 słoiczek papryki czerwonej marynowanej 1 puszka białej fasoli pieprz, sól, przyprawa do potraw pół litry bulionu drobiowego Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć przez chwilę na patelni. Następnie dodać do niej poszatkowaną drobno cebulę. Słoik papryki marynowanej odcedzić i paprykę przełożyć
Gotuję TestujęZdrowsza i delikatniejsza wersja tradycyjnej lazanii. Zamiast makaronu użyłam cienko pokrojonej dyni. Danie jest soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. Porcja dla dwóch osób. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka kawałek dyni 2 duże pieczarki 1 czerwona papryka 1 słoik keczupu … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyZAPRASZAM NA LEKKIE I PRZEPYSZNE DANIE, GDZIE W ROLI GŁÓWNEJ MAKARON LUBELLA Z PRZEPYSZNĄ SALSĄ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I WARZYW, PODANY Z KURCZAKIEM W SOSIE Z TAMARYNDOWCA... ;-) "NIEBO W GĘBIE..." ZAPRASZAM! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - makaron Lubella kokardki - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka białych szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła
SMYKWKUCHNIsłonecznych stoisk. Pomimo jesiennej aury, mgły i wszechobecnej mżawki, nasze menu nie musi być smutne, ciężkie i osowiałe. Dziś u mnie na obiad tagliatelle!Danie szybkie, zdrowe i kolorowe! Lubie tę formę makaronu , po prostu lubię i już. Do dzieła! Wszystkie składniki na początku obsmażymy w oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię(...)ponownie mieszamy. Wlewamy do sosu pomidorowego. Beszamel to naturalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem, makaronem,warzywami. Na patelnię z gotowym sosem wrzucamy makaron. Mieszamy i w razie czego dosmaczamy solą, pieprzem, olejem rzepakowym. Przed podaniem ucieramy sporo parmezanu. Rozgrzewające i jesienne danie gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniNatka pietruszki to będzie nasz główny składnik, który ma ogromne właściwości odżywcze. Otóż pietruszka wzmacnia wzrok, cerę ale również przyczynia się do poprawy nieświeżego oddechu. Ponadto
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dalszego działania. Uwielbiam to danie, ponieważ jest naprawdę proste, efektowne i nadzwyczaj smaczne i typowo jesienne. Aromat i słodki smak pieczonych buraków nie równa się z żadnym innym. Dosłownie samo zdrowie na talerzu. Ja jestem na tak. A Wy? Składniki: 250 g czerwonych buraków 200 g makaronu np spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego) 1/4 szklanki śmietany(...)Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzamy go. buraki miksujemy blenderem ze śmietaną, sokiem z cytryny i koprem na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chcąc uzyskać bardziej płynną konsystencję możemy dodać do naszego puree buraczanego wody w której gotował się makaron. Kiedy mamy wszystko gotowe łączymy puree z makaronem dokładnie mieszając. Wykładamy danie
Malinowe Pocałunki