dania z kurczakiem - 13702 przepisów (strona:622/914)

KURCZAK Z ZIEMNIAKAMI I POMIDORAMI 297

kurczaka oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą. Usmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojone w "łódeczki) ziemniaki, oraz pomidory pokrojone w grubą kostkę. Zioła, czosnek, z odrobiną soli utrzeć w moździerzu, dolać 2 łyżki oliwy, wymieszać i polać po potrawie. Włożyć do piekarnika i zapiekać 30-35 minut w temperaturze 140 stopni. (Jeśli Twoja patelnia nie jest przystosowana do piekarnika, danie przełóż do naczynia żaroodpornego) Po zapieczeniu wierzch dania posypać rukolą skropioną sokiem z cytryny i oliwą. Dziękuję

Kuchnia w opałach
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM 311

Szpinak, czyli zmora dzieciństwa stała się dla mnie wykwintnym warzywem do przygotowania szybkich dań. Można i na ciepło i na zimno. Mnóstwo pomysłów, niezliczona ilość przepisów. Dzisiaj przygotowałam sałatkę ze świeżego szpinaku.Jednym z ważniejszych składników, który dodaje to "coś" do smaku jest ocet balsamiczny Polecam!! Sałatka smakuje najlepiej z ciepłą bułeczką.  Składniki: torebka świeżego szpinaku  kiść białego winogronu(...)koktajlowych pomidorków  garść prażonych pestek dyni  oliwa  ocet balsamiczny  ugotowana pierś z kurczaka (opcjonalnie)  ser sałatkowy typu feta  Sposób przyrządzenia:  Szpinak dokładnie wypłukać, usunąć ogonki, wysuszyć. Pomidorki przekroić na pół.Ser pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, delikatnie mieszając. Doprawić pieprzem, solą, ziołami.  Smacznego

pieprzny smaczek
TARTA NA OBIAD I NA KOLACJĘ :) 278

Lekkie, warzywne, zdrowe. Zieleń na talerzu nie jest obowiązkowa, ale miło dopełnia całości. Lubię potrawy, które świetnie smakują w porze obiadowej, ale mogą także wystąpić w roli pysznej kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej  bazą jest ser feta(...)jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek i lekko grillowanego  kurczaka. Tartę podałam z sosem pomidorowym . Była pyszna na ciepło, była pyszna na zimno. Była..... No właśnie, wszystko co dobre szybko się kończy, ale w tym wypadku, z pewnością równie szybko

KUCHARNIA
Kurczak Knorr w sezamie 199

kurczaka zdjąć z patelni i pokroić na około 1cm plastry. Do tłuszczu pozostałego od smażenia mięsa dodać posiekany czosnek, ostatnią łyżkę sosu sojowego oraz sok z cytryny, dusić chwilę na małym ogniu. Gotowym sosem polać mięso. Okazało się, że mięso przygotowane w ten sposób jest rzeczywiście smaczne;)) Co prawda nadal nie jestem przekonana do tego typu kostek rosołowych, jednak danie

Z miłości do słodkości
Włoskie Pierożki Agnolotti 238

Pierożki podpatrzyłam oglądając amerykańska edycję Masterchefa. Sposób ich wykonania zaprezentowała w jednym z odcinków mama Joe Bastianicha. Jest to wspaniała alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie  Pierożki Agnolotti   Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko(...)łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d kuchni włoskiej Sos: 400 ml pomidorów z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ cebuli 1 ząbek czosnku

Mania Gotowania
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 148

zmęczenie pracą czy problemami zdrowotnymi i ciche dni gotowe. Ale z tego przepisu nie radzę korzystać. Jednego z owych cichych dni szanowny Małżonek nie raczył zjeść grillowanej piersi z kurczaka jaką nam przyrządziłam. Aby uniknąć kolejnych daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym(...)stek był wypieczony, Męża różowiutki w środku. Mięso po zdjęciu z patelni lekko posoliliśmy i wylądowało na sałacie. Na steku wylądowało zaś masełko czosnkowe produkcji Męża. Należy pamiętać by dać mięsu wołowemu chwilę na rozluźnienie po usmażeniu zanim przystąpimy do krojenia ;) Efekt obłędny. Niebo w gębie. Bez porównania ze stekiem, który jakiś czas temu spożyliśmy w jednej z sieciowych restauracji

Kuchnia po mojemu
Bitwa Na Smaki 166

zapewnili finalistom oraz ich towarzyszom 3-dniowy pobyt w hotelu Sheraton , dzięki czemu wszyscy mogliśmy się wcześniej lepiej poznać! Absolutnie nie było czuć rywalizacji pomiędzy finalistami – wręcz przeciwnie : dało się odczuć , że wszyscy chcą się świetnie bawić , choć nagroda w postaci 3-dniowej wycieczki do Włoch , wraz z kursem gotowania , byłaby napewno niesamowitym przeżyciem! Po zameldowaniu się w hotelu(...)luzie jak wcześniej , a na twarzach finalistów widać było zdenerwowanie i powagę. O 10 przystąpiliśmy do działania! Na stanowisku 14 razem z mamą przyrządzałam ” Glazurowane polędwiczki z kurczaka z sosem szampańskim i ziemniaczanymi ptysiami „ O ile przygotowanie poszło nam rewelacyjnie , tak zawiódł niestety sprzęt – na początku piekarnik odmówił posłuszeństwa … a potem jeszcze palnik do glazurowania też

Ostra na Słodko
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 214

autoreklamy, czyli pochlebnych recenzji, listy wyróżnień (w tym certyfikat MADE IN BIESZCZADY) i opowieści "jak to się zaczęło", przez listę potraw, gdzie pomysłowe, rymowane nazwy kryją naprawdę smaczne, świeże dania, po telefon ratunkowy GOPR i rozkład jazdy pociągów turystycznych. Menu można wziąć pod pachę na pamiątkę lub jako wizytówkę, bo oprócz jedzenia Chata Wędrowca służy również noclegami. Bardzo(...)powodu również podkreślają, że można zamówić połówkę owego giganta. Serdecznie polecam poprosić całość na dwie osoby. Wtedy dopiero zobaczycie o jakich gabarytach mowa. Co do samego smaku, jest to danie z serii tych, o których mniej więcej wiemy czego możemy się spodziewać, ale za każdym razem jesteśmy zaskoczeni jak pyszne może być coś tak prostego. Jagody jednak

W kuchni wieczorem
Kurczak a'la Saltimbocca, puree z marchewki i tagliatelle z cukinii- czyli gotowanie na parze ze smakiem 213

średnicą, która będzie pasować do większości garnków. Jeśli zamierzacie często przygotowywać potrawy na parze, warto zainwestować w parowar lub moolticooker. To idealny sprzęt dla zabieganych bo umożliwia przygotowanie kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy(...)produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka z wodą można też dodać odrobinę wina i gałązki świeżych ziół, co na pewno wzbogaci aromat przygotowywanych potraw. Gotowanie na parze- przepisy: KURCZAK A'LA SALTIMBOCCA Składniki: pierś kurczaka 4 listki świeżej szałwi 4 plastry szynki parmeńskiej pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku

Smakowity Blog Kulinarny
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 211

Jeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne(...)próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :) Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda: pół kilograma karkówki , 1 średnia pierś z kurczaka , pól szklanki kaszy jaglanej , pół suchej bułki , mleko do namoczenia bułki , sól , pieprz - do smaku, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku , 1 łyżeczka mielonego imbiru , 1 łyżeczka słodkiej papryki , duża szczypta ostrej papryki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolka szparagowa w greckim stylu 129

Nasze wszystkie smaki w jednej formie <3 Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej 100 g pomidorków koktajlowych 100 g sera feta 50 ml oleju z

R'n'G Kitchen
Kotlety rybne 178

Zaletą tych kotletów jest olbrzymia prostota i szybkość ich przygotowania. Wystarczy zmielić składniki, wymieszać, doprawić i krótko usmażyć. Kotlety podajcie z ulubionym sosem, naprawdę idealnie pasuje

nietylkopasta.pl
GRILLOWANE SAJGONKI Z SEREM FETA I SOSEM KAKAOWO-SEZAMOWYM 183

Sezon grillowy w pełni. Co roku prócz kiełbasek, karkówki czy kromek chleba przygotowuje coś specjalnego.  Sajgonki to popularne danie w kuchni chińskiej oraz w kuchni krajów Azji Południu-Wschodniej. Sajgonki to naleśniczki nadziane warzywnym lub mięsnym farszem. Sajgonki je się z sosem lub dipem. Można jeść je na zimno lub ciepło. Przygotowuje się je z papieru ryżowego. Moja(...)wersja to sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru ryżowego 2 szklanki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek  SOS: 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki  ząbek czosnku

Kuchnia w oparach
Mega szybki makaron chiński z imbirowo-szczypiorkowym sosem 153

mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru. Szczypior jest podstawą wielu sosów kuchni syczuańskiej, często jest smażony w tłuszczu, aż do skarmelizowania. Takiej formuły jeszcze nie próbowaliśmy, dzisaj polecamy Wam za to wypróbowany sos szczypiorowo-imbirowy. To doskonały dodatek do dań typu leftovers . Do makaronu możecie dodać dowolne pozostałości pieczonego(...)saveur.com , ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku. Składniki: Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g) Kawałki pieczonego kurczaka Pomidorki Sos 3-4 pęczki szczypioru 5 łyżek tartego imbiru 1/4 szklanki oleju roślinnego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka octu winnego Łyżeczka soli Przygotowane: Krok 1 Przy pomocy robota ręcznego

Niedzielny kucharz
fasola z kiełbasą z wolnowaru 219

problemu przygotować tradycyjnie, jednak wolnowar ma dla mnie tę przewagę, że po włożeniu składników zapominam o nim na parę godzin i nie martwię się, że fasola się przypali. Równocześnie danie jest moim zdaniem bardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam! Inspiracja  tutaj Składniki 200 g ulubionej kiełbasy(...)puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze, 425 g  - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze 400 g  - puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki bulionu z kurczaka 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy 1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach sól, pieprz Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek

Stare Gary