imprezowe. Doskonała meksykańska uczta nie obejdzie się bez fajitas. Danie jest o tyle ciekawe, że goście mogą sami tworzyć sobie ulubione kombinację. Jedzenie i zabawa jednocześnie J Oczywiście dodatki możecie dowolnie modyfikować. Polecam! Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów Składniki na 2-3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 1/2 limonki około
Mania Gotowaniasobą kolory, faktury i smaki. Spróbujcie sami! Kuchnia chińska Tak naprawdę określenie to jest bardzo obszerne, bo zależnie od regionu te same potrawy przygotowywane są w inny sposób. Dania chińskie bazują na pięciu fundamentalnych smakach (słodkim, słonym, gorzkim, kwaśnym i cierpkim), idealnych proporcjach i specyficznych metodach przyrządzania. Stosuje się szybkie podsmażanie w woku, gotowanie na parze, czy duszenie(...)ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników). Możesz podawać z poszatkowanym szczypiorkiem. Wskazówki: Jeśli przygotowujesz to danie na dwa dni, to do lodówki schowaj tylko warzywa z kurczakiem. Następnego dnia ugotuj makaron na świeżo i przesmaż go jeszcze chwilę z resztą dania i orzeszkami. A Wy, którą kuchnię świata lubicie najbardziej? Chętnie poczytam o nieznanych
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńPrzepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany
Smakowity Blog Kulinarnyprzy tym wykwintna i smaczna. Każde danie z tego menu na tydzień można robić w ciągu pół godziny. Wyjątek stanowi ratatouille, które wymaga zapiekania prze 45 minut. Dlaczego to menu jest wyjątkowe? Każda potrawa sprawdzi się podczas uroczystego, niedzielnego obiadu – wierzcie nam, zrobicie wrażenie na gościach, a z drugiej strony, każde danie jest dobre na lunch(...)tydzień oszczędzamy sporo czasu! Jak gotowaliśmy Jak gotowaliśmy? Najpierw do piekarnika trafiło rattouille i ziemniaki pokrojone na frytki. Później wstawiliśmy jeszcze brukselkę. W międzyczasie zaczęliśmy dusić kurczaka Marengo i przygotowaliśmy warzywne dodatki do dań: fasolkę szparagową i brokuła – gotowaliśmy je razem w garnku parowym. Kiedy do kurczka Marengo wrzuciliśmy już wszystkie składniki i miał się już tylko dusić, przyprawiliśmy
Niedzielny kucharznaszą pomarańczową królową i czerwoną soczewicą. Wyszło pysznie, a danie naprawdę nie wymagało ode mnie dużego wysiłku. Wszyscy najedliśmy się po uszy, a wystarczyło pokroić dynię, ułożyć wszystko w naczyniu żaroodpornym i doprawić. Banał, każdy da radę! :) Składniki na 2-3 porcje: (Inspiracja: " Kwestia Smaku ") podwójna pierś z kurczaka (ok. 500 g) ok. 400 g dyni (obranej
Simply Foodtadżin czyli danie przygotowane w tymże naczyniu z kuskusem i kurczakiem oraz warzywami. Kuskus możemy zamienić również na ryż lub inną kaszę. Drugim dość popularnym daniem jest Harira czyli zupa na bazie wołowiny z cieciorki i dodatkiem warzyw. Chlebki podawane są do prawie każdego dania. Maroko pachnie wieloma przyprawami. Ja jednak dziś zapraszam Was na marokańską
Kuchnia w oparachTaka zapiekanka to kuchenny samograj. Wrzucamy wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego, podlewamy sosem i na tym nasz praca się kończy. Smak kurczaka, warzyw i przypraw świetnie się przenika a danie jest sycące i pyszne! SKŁADNIKI: 200g makaronu (u mnie małe muszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora
Pyry na GazOwocowe Składniki do kupienia w Almie 1 filet z kurczaka 1/2 puszki ananasa w plastrach zielona i czerwona papryka sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania Kurczaka
czarrna od kuchniPrzedstawiam dziś niezwykle łatwy i szybki przepis na kurczaka w stylu tajskim. Najpierw obsmażony w aromatycznej mieszance przypraw, a następnie zapiekany w przepysznej glazurze z masła
karmelowyPrzepis znalazłam na opakowaniu ryżu parboiled z Lewiatana danie dość czasochłonne jeśli nie mamy rosołu z kurczaka i kawałka w nim gotowanego mięsa. Najlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu. Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg) łyżka wegety/kucharka 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie
W kuchni bez szafekNiepozorne danie jednogarnkowe "z resztek" jakie kryją się w lodówce (prawie) każdego z Was ;)Składniki:dynia do 1 kg3 małe marchwiecebula (użyłam niewykorzystanych środków cebul, jakie usunęliśmy podczas zapiekania cebul z farszem z tuńczyka)1/4 małej główki kapustyresztki kurczaka z obiadu2 łyżki pasty curry, ja użyłam zielonej pastysól, pieprz, olejWykonanie:Warzywa kroimy niedbale i wszystkie razem dusimy
Taste Of My Daynajbardziej lubię w daniach kuchni indyjskiej to zdecydowanie zapach. Już podczas przygotowywania mieszanki przypraw nie mogę się doczekać gotowego dania na talerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki
Mienta blogSzpinak, ser feta, piersi z kurczaka, oliwki, czosnek, wszystko zawinięte w naleśniku, oblane sosem beszamelowym i oprószone serem. Zestaw, któremu trudno się oprzeć :-) Przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale warto. Takie naleśniki jadłam ostatni raz lata temu w restauracji Fanaberia i nigdy nie miałam ich dosyć. Danie jest na prawdę dobre, bo nawet mój mąż, który nie jest zwolennikiem szpinaku(...)patelnię lekko natłuścić olejem (dać kroplę oleju i rozsmarować ręcznikiem papierowym), rozgrzać. Ciasto naleśnikowe wlewać chochlą i rozlać na całą szerokość patelni żeby naleśniki nie były za grube. Po jakimś czasie obrócić, tak żeby naleśniki miały ładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym. Farsz: Piersi z kurczaka umyć i pokroić
Passions hobbies lifeJest to kolejne moje popisowe danie. Wymyśliłam je już dawno temu i weszło na stałe do mojego obiadowego menu. Można znaleźć mnóstwo przepisów na kurczaka curry, ale ja zawsze trzymam się swojej wersji. Jest dla mnie ona idealna i poszła w świat. To danie również bardzo często robię na oko. Normal 0 21 false false false(...)latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pomysł na tę potrawę zrodził się bardzo szybko. Kiedyś w chińczyku jadłam kurczaka curry i od razu wiedziałam, że muszę to cudo odtworzyć w domu. Uwielbiam orientalną kuchnię. A poza tym to już koniec moich wakacji. Od poniedziałku wracam na uczelnię. Na ostatnim
Fabryka pomysłówprzepis na pyszne ( ale to pyszne! ) Serowe pierożki / sakiewki, inspirowane pierożkami Momo, z nadzieniem o smaku papai, curry i soczystym mięsem z kurczaka. Dodatek aromatycznego sosu curry z mlekiem kokosowym sprawia, że jest to danie, któremu nikt się nie oprze. Kremowy serek wykorzystałam nie tylko do nadzienia, ale również do przygotowania ciasta – wyszło perfekcyjne – elastyczne, delikatne(...)deszczu rodzą się fantastyczne przepisy! Częstujcie się! To danie ma TO COŚ , czemu nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO SEROWE NA PIEROGI/SAKIEWKI: * serek kremowy – 125 g * jajko – 1 szt * mąka pszenna ok. 1 pełna szkl * miękkie masło – 1 łyżeczka FARSZ: * filet z kurczaka – 1 szt * serek kremowy – 125 g * sól, pieprz
Ostra na Słodko