Chyba nikogo nie muszę przekonywać...to piękny, smaczny i kolorowy obiad pachnący jesienią. Składniki: 4 kolorowe papryki, 100 g kaszy jaglanej, około 200 g grzybów (prawdziwki
Nie tylko w kuchnibyło i tym razem. Chlebek wyszedł jeszcze lepszy niż w wersji I. Dało się go rozsmarować cieniutko i dzięki temu był bardziej chrupiący, dodałam też inne przyprawy, takie które odpowiadają bardziej naszym gustom i wyszło cuuudo... Chlebuś baaardzo godny polecenia ! Nie tylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam
Smaczne ZdroweKasza ma być miękka, a płyn musi odparować. Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek. Do wystudzonej kaszy dodać jajka i wymieszać. Wsypać natkę pietruszki, bób i przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić pieczarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pociąć na plasterki. Przykleić do kaszy(...)Posmarować całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20min. Smacznego :) Kategoria: Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Przystawki , WYTRAWNIE , Zapiekanki Tagged: bób , kasza jęczmienna , pieczarki , pomidory
https:KKuchniaMniamjęczmień też był dla mnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a beta-karotenu więcej niż marchew! Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę. Polecam poczytać więcej na jego(...)mnóstwo!!! Pachnie trawą (bo to jest sproszkowana trawa jęczmienna), ale mi podpasował tym zapachem i w smaku. Dodałam do zupy gorącej, ale nie wrzącej, aby zmniejszyć utratę wartości odżywczych. Kasza jaglana także zalicza się do superfood. Jest bardzo zdrowa i nie zakwasza organizmu. Bataty to też źródło beta-karotenu, błonnika i szeregu witamin i wartości odżywczych oraz są niskokaloryczne. Zupa
Kolorowy PrzepisownikWersja kolejnych ciasteczek bezglutenowych. Nie żebym stroniła od glutenu ale niekiedy warto poeksperymentować. A ponieważ uwielbiamy kaszę jaglaną, ziarna również, tak więc te ciasteczka bardzo
Smaczne ZdrowePonieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskiego cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych
Taste Of My DayW świecie kulinarnym panują rozmaite trendy (prawie jak w świecie mody). Raz dobrze (i modnie) jest pić mleko migdałowe, innym razem zajadać arbuza. Obecnie panuje moda
Kolizje Smakówzarówno na śniadanie jak i na obiad, w bardzo ciekawych i intrygujących aranżacjach W ramach promocyjnego, urodzinowego menu, serwowano zarówno dania główne , jak i coś na osłodę oraz trunki rozluźniające :) Ekscesy kulinarne rozpoczęłam od kaszotto-pęczotto z kaszy pęczak, z piersią z kurczaka, jarmużem, boczniakiem, czerwona cebula i czosnkiem [cena urodzinowa=PLN 15] Trochę zdrowia na talerzu - ostatnio(...)mnie kompozycja tego dania zaserwowana w Alei 40 - z jarmużem i boczniakiem w rolach głównych Niestety potrawa nie spełniła pokładanych w niej nadziei... Kurczaka 3 smętne kawałki, jarmużu z lupą niemalże szukać, boczniaka jak na lekarstwo. Czosnku nie dało się wyczuć, sosu i okrasy żadnej. Danie mdłe, bez smaku. W degustacji wygrywała jedynie kasza - ugotowana na sypko
Grunt to przepis!Claudii Roden. Sałatka przypomina libańskie tabbouleh - mamy tu drobną kaszę, cytrynowy sos, świeże zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza, a natka pietruszki, doskonale oczyszczająca kubki smakowe pomiędzy próbowaniem kolejnych libańskich meze. Z kolei kuskus jest kaszą typową
Chilli Czosnek i OliwaDzisiejsza propozycja to pieczony bakłażan w pomidorach z kaszą quinoa. Świetne jako danie samodzielne, ale również jako dodatek do np. grillowanych mięs! Smakuje wyśmienicie! Koniecznie spróbujcie! :) Zainspirowaliśmy się pomysłem na pieczonego bakłażana od Donny Hay . Składniki: 1 bakłażan, 1 puszka pomidorów pelati - 400 g, ok. 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka cukru, oliwa z oliwek, sól, pieprz(...)łyżki ugotowanej kaszy quinoa, 2-3 łyżki tartej mozzarelli, 1 pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku, 1/3 łyżeczki oregano, 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz Bakłażana umyć, osuszyć i przekroić na pół. Pomidory z puszki posiekać drobno, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a następnie doprawić cukrem, solą i pieprzem. Na wierzch wyłożyć przepołowionego bakłażana, skropić oliwą
Plate of JoyCześć ! Dawno mnie tu nie było. Wracam po małej przerwie, każdy czasem potrzebuje złapania oddechu. Postaram się pisać częściej. Zapraszam serdecznie na mojego instagrama , na nim
Moja pasja smakuczuła, ciut ostrzejsza, lepiej doprawiona. Mamy tu kontrast w kaszy i cukinii. Jak nie doprawicie porządniej, danie będzie mdłe i nie zachwyci. Po ok. 15 - 20 minutach dodajemy koncentrat. Podsmażamy jeszcze kilka minut. Na samym końcu mieszamy mielone z kaszą (nie wrzuciłam całej, zostało mi trochę jaglanki na śniadanie ;) 2 cukinie - myjemy porządnie i kroimy wzdłuż(...)cienkie plastry. Nakładamy na nie farsz i zwijamy. słonecznik ser tarty - dałam Mozarellę Zawijańce układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy słonecznikiem i mozarellą. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówcieście. No może ciasto nie jest najlżejsze, ale inne składniki to dobrze rekompensują. Zobaczcie jak pięknie wygląda to danie :) Marchewka w cieście z kaszą bulgur i kolorową surówką (4-5 osób) Składniki: 4 duże marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki(...)mąki pszennej i przypraw. Miksujemy jajka i dodajemy obie mąki plus pieprz cayenne, ostrą paprykę, oregano i pieprz czarny. Ciasto ma być gęste. Następnie przygotowujemy kaszę bulgur według przepisu producenta. My zalewamy szklankę kaszy wrzącym bulionem warzywnym i odstawiamy na 20 min. pod przykryciem, a po tym czasie jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aby doszła do miękkości. Teraz czas
vegetaniejednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru i sosu sojowego - delikatnie słono pikantne. I ten zapach... Do tego już totalne pomieszanie bo kasza kus kus z odrobiną garam masali! Pomieszanie z poplątaniem ale smak - cudowny! Fasola szparagowa po chińsku(...)drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku * 1 łyżka wódki * 1 łyżeczka cukru * sól i pieprz Jako dodatek ryż lub kasza kus kus Do dzieła!!! Fasolkę oczyścić z ogonków, opłukać i osączyć. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i wrzucić fasolkę. Stale mieszając
sierotka maRysia w kuchni300 ml pęczaku 400 g mięsa (łopatka) garść suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku bazylia sól oregano lubczyk papryka suszona chili w płatkach 1/3 szkl
Gotowanie jest łatwe