hiszpańską wywodzącą się z Walencji występuje w licznych odmianach. opiera się na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym oraz gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Podawana jako danie główne, najczęściej obiadowe, gdyż jest ona zbyt ciężkostrawna na wieczorny posiłek. Paelle spożywa się bezpośrednio z naczynia w którym ją przygotowano. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „patella” co znaczy
Gotuj po hiszpańskuSmakowite rurki makaronowe cannelloni nadziewane mięsem mielonym , to wspaniała propozycja obiadowa na Dzień Matki. Danie przygotowuje się w prosty sposób, a dodatek aromatycznych przypraw nadaje mu wyjątkowego smaku . składniki na 4 porcje 16 rurek cannelloni 40 dag mięsa mielonego ( ja użyłam indyczego) 1 marchewka 1 por ( biała część ) 2 łyżki oliwy z oliwek mielony imbir suszona kolendra
Smakowite Daniajestem fanką tradycyjnych dań. Wśród moich obiadowych faworytów nie ma potraw typowo polskich, zdecydowanie pochodzą one lub są wzorowane na kuchniach świata. Uwielbiam smaki Meksyku, Chin, Indii, Włoch, czy Grecji. Wolę także warzywa od mięsa, ku nieuciesze moich współlokatorów, gdy przychodzi moja kolej gotowania. Chińszczyna ma wszystko to czego wymagam od dania - aromat, przyprawy i... harmonię
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprzez pryzmat smaku, ale również barw – dzięki temu danie dobrze wygląda. Jest to również nasz kolejny „przepis na szybki obiad”, choć wcale nie musimy jeść tego dania w porze obiadowej. Z jednej strony jest bowiem dość sycące, ale nie jest ani specjalnie kaloryczne, ani ciężko strawne (o ile dla kogoś nie jest problemem fasola). Tortilla z nadzieniem
Kulinarna Pokusakolorowej tortilli. Smakowy sukces tejże potrawy dopełnił sos, który nadał tortilli charakteru i pikanterii. Tak więc zapowiadała się kulinarna nuda, bo resztki obiadowe nie zawsze da się pysznie przerobić, jednak tym razem wyszło super danie. 4 tortille 1/4 główki czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka
Jadło i czytadłofast-foodzie, a 100x zdrowiej! :) I wcale nie mniej smacznie, co to, to nie! DOMOWE PIECZONE FRYTKI Z ZIEMNIAKÓW przepis autorski // 1 porcja obiadowa jako samodzielne danie, lub 2-3 porcje jako dodatek do dania głównego ~0,5kg młodych ziemniaków ~1 1/2 łyżki oliwy z oliwek ~sól - do smaku, użyłam soli ziołowej i soli morskiej ~łyżeczka suszonej(...)frytki. Włożyć do piekarnika i piec ok. 30-40 minut, po upływie połowy czasu zamieszać. Smacznego! Ja swoje frytki zjadłam z keczupem, mniam! Wartość odżywcza porcji (jako jedna porcja obiadowa - bez dodatków
chili & sugarNieodłącznym dodatkiem do dań mięsnych, zarówno obiadowych jak i z grilla są u mnie różnego rodzaju surówki. Robię je przeważnie z mixu sałat lub sałaty lodowej z dodatkami świeżych warzyw. Podobna też jest dzisiejsza moja surówka. Do jej przygotowania wykorzystałam sałatę lodową, marchew, rzodkiewki oraz ogórka. Możemy ją doprawić według własnego uznania, a bezpośrednio przed podaniem polać sosem. (adsbygoogle(...)zielony 3 rzodkiewki 3 łyżki oleju szczypta cukru 2 łyżki octu z białego wina lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół do sałaty (ja użyłam gotowej mieszanki, ale można dać swoje ulubione) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Sałatę porwać na małe kawałki do miski. Marchew umyć obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do sałaty. Ogórka umyć, pokroić w plasterki
Danka Pichcipominąć masło lub nieco zmniejszyć ilość obu czyli sera i masła.Warzywnym uzupełnieniem witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek łososia z patelni doprawiony tylko sola i pieprzem bez żadnych dodatków.Miseczka sałaty lub rukoli z prostym(...)kostkę ser kozi i zimne masło oraz pokrojone listki mięty.Zamieszać dokładnie.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Risotto od razu podawać. Włosi jedzą dużo sałaty do swoich dań więc do tego risotto można podać dodatkowo prostą przystawkę z rukoli w winegrecie z oliwy,musztardy i soku z cytryny doprawione sola i pieprzem
Sztuka gotowania w/g SamiryZapiekany makaron z serem i szynką to rodzinny klasyk obiadowy. Niewyszukane, codzienne danie, które smakuje wszystkim. Makaron mieszamy z serem, jajkiem i śmietaną, dodajemy szynkę, do piekarnika i po 30 minutach gotowe - sycące, pokrzepiające danie. Do tego orzeźwiająca sałatka z pomidora z bazylią i czosnkiem. Czego chcieć więcej:) Zapiekany makaron z serem i szynką Składniki: 350 g makaronu
Smaczny zeszytPrzepis na to cudo znalazłam w książce "Słodkie pieczone kasztany" Aleksandry Seghi. Danie śniadaniowe lub obiadowe, znakomicie się nada i tak i tak. Idealnym rozwiązanie będzie upieczenie przed wyjściem z domu i zabranie kilku trójkątów do pracy. Polecam serdecznie. Omlet z cukinią - Frittata di zucchine. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniearomatycznie. Do tego bardzo prosto: Kilka twardych jabłek, niewiele ciasta naleśnikowego, trochę oleju i 20 wolnych minut na zrobienie zamieszania w kuchennym zakątku i mamy aromatyczne danie- może być obiadowe, może być kolacją- zależy od Was. U mnie powstały spontanicznie na sobotnie popołudniowe małe co nieco. Pomyślałam , że taki szybki przepis na szybką słodycz przyda się i Wam:) Składniki
Domowe ciastatego zabrać. Dla mnie najważniejsze jest to, że są to raczej lekkostrawne dania, ze względów zdrowotnych po prostu. Dziś mam dla was zbiór na dania Wegetariańskie typowo obiadowe, polecam choć jeden, dwa dni w tygodniu zjeść bezmięsny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ze szpinakiem Tarta z pomidorami i mozzarellą Quiche ze szpinakiem
Delusional TrinePyszne i szybkie danie kolacyjne lub obiadowe. Świetnie sprawdzi się również na imprezie. Zaletą tych tortilli jest to, że można przygotować je wcześniej a bezpośrednio przed podaniem zapiec w piekarniku. Ja tortille podałam z sosem czosnkowym ale równie dobrze smakują np. z keczupem. 4 placki tortilli (u mnie o smaku chili) Nadzienie: 2 filety z kurczaka czerwona cebula żółta
Smakołyki AsiZnudziło się Wam już może klasyczne ziemniaczane puree jako dodatek do dań mięsnych i obiadowych ? Jeśli tak to mam dla Was super pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe. Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują
Kulinarne przygody Gatityposzczególne warstwy przełożyłam obficie mozzarellą. Jak Wam się podoba moje szarpane lasagne? prawda, że na talerzu zbytnio nie różni się od tego tradycyjnego! Szarpane lasagne to danie z resztek obiadowych . Zawsze podkreślam, że z resztek można wyczarować pyszne przepisy. Tak więc znalazły się tu resztki ugotowanego kurczaka i smażonego jarmużu. Znalazłam w lodówce jeszcze paczkę boczku- boczek i kurczak
codojedzeniaPogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, deszcz i deszcz. Zapraszam więc Was do wyczarowania czegoś kolorowego a mianowicie sałatkę ziemniaczaną i kurczakiem wędzonym. Sałatka może być daniem śniadaniowym, dodatkiem obiadowym czy też kolacją. Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki
Smaki EwySezon szparagowy zaczyna się właśnie i korzystajmy z niego bo szybko mija. Dziś proponuje danie śniadaniowe ale obiadowe też będzie smakowało znakomicie. Szybko się je robi a rozkosz z zajadania bezcenna. Sadzone jaja na szparagach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaku. Jednak w połączeniu z delikatną kapustą pekińską posmakuje już każdemu bez wyjatku. Z jej dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej jest winna i lekko pikantna. Świetny dodatek obiadowy do drugiego dania. Składniki: 1/2 średniej kapusty pekińskiej 1 biała rzodkiew 1 marchewka 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu zielenina
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kluski marchewkowe polecają się na obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływaja się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis autorski (mój). Quinoa, czyli komosa ryżowa idealnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, do różnych dań w wersji wytrawnej oraz tych na słodko. Ma bardzo szerokie zastosowanie i nie zawiera glutenu. Na tle innych kasz wyróżnia się dużo większą zawartością białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Oprócz tego zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływa
Di gotujeprezentuję żadnego wielkiego przepisu, a jedynie propozycję na smaczny dodatek obiadowy lub szybkie danie w wersji solo. Taki makaron może urozmaicić zwykły obiad lub też nadawać się na syte śniadanie. Zresztą już o tym wspominałam tu: klik . (2 porcje) 100g makaronu 2-3 jajka szczypiorek prażona cebulka olej (ewentualnie masło) sól, pieprz Makaron ugotować (al dente) w osolonej wodzie
Di gotujeZapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy. Tym razem przedstawiam wyśmienitą kanapkę z serkiem i buraczkiem (!) oraz pełny zestaw obiadowy (zupa i danie główne). Polecam! Śniadanie : Kanapka z serkiem Philadelphia i gotowanym buraczkiem (moje odkrycie roku! To jest pyszne połączenie i gorąco wszystkim polecam!) Lunch : Warzywna zupa krem (z przewagą marchewki) z dodatkiem ryżu. Grillowany schab w ziołach
Codzienne Gotowanierazy kilka sprawdzonych). Większość dań z rydzy, które robię to raczej przekąski niż obiady. Ten przepis jest wyjątkiem. Rydze smażone z ziemniakami z dodatkiem cebuli to danie w pełni obiadowe. Smakuje rewelacyjnie
Milion Smakówfasolkę szparagową, słabość mam jednakowo do zielonej jak i żółtej. Szparagówkę lubię jako klasyczny dodatek do dań oraz jako składnik głównej propozycji obiadowej. Dzisiaj zapraszam właśnie na takie danie, które kryje w sobie moc warzyw. Można rzec, że w przybliżeniu to danie z patelni, które kryje w sobie pieczone słupki ziemniaka oraz świeże pomidorki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicoś lekkiego. Dzisiaj prosta, klasyczna ale z pewnością kolorowa i smaczna surówka ze świeżych warzyw. Idealna na ciepłe dni. To również świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, solimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki