dania bez mięsa - 6672 przepisów (strona:100/445)

Po co mi ten blog… 195

właściwościach chemicznych i smaku, Pani liczyła na uzyskanie efektu „wow”?   To nie jest odosobniony przypadek. Pulled pork: „Użyłam chudej szynki do i rano po pieczeniu była wiórem (piekłam bez przykrycia”. Karmel: „Postawiłam cukier na kuchence i się przypalił.” Kurczak: „Do pieczonego paprykowego kurczaka na dno włożyłam pieczarki zamiast ziemniaków, puściły wodę i ugotował się, beznadziejny przepis.” Chleb: „Wstawiłam(...)ciasto ptysiowe, ale może sos do kaczki będzie dobry też do ciemnego mięsa kurczaka? A jeśli zamiast bułki tartej użyjesz otrębów, może wchłoną mniej tłuszczu? Zamiast pasty chili może dasz coś łagodniejszego, wiedząc że domownicy nie lubią tak pikantnych potraw?   Myśli są niewidzial­ne, ale bez­myślność jest widoczna. Stanisław Jerzy Lec   Na szczęście znakomita większość

Karo in the Kitchen
Schab pod pierzynką ze szpinaku i żółtego sera 211

SERA OSTATNIO CHCIAŁAM ZROBIĆ COŚ INNEGO NA OBIAD ,ŻEBY BYŁO SZYBKO I SMACZNIE I WYMYŚLIŁAM TO DANIE-WYSZŁO SUPER   I NA PEWNO ZROBIĘ JE JESZCZE NIE RAZ, BO SCHAB WYSZEDŁ SOCZYSTY A SER ZE SZPINAKOWĄ MASĄ-BAJKA.... SKŁADNIKI: -SCHAB BEZ KOŚCI W PLASTRACH -SZPINAK MROŻONY ROZDROBNIONY -2-3 ZĄBKI CZOSNKU -SER ŻÓŁTY STARKOWANY NA TARCE -ŚMIETANKA(...)TEGO MIĘSA,BO BYŁO RÓWNIE DOBRE) ,PRZYPRAWIAMY ODROBINĘ PRZYPRAWĄ DO GIROSA ZALEWAMY MIĘSO NASZYM SOSEM I PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO 180 STOPNI Z TERMOOBIEGIEM,LUB 200 BEZ TERMOOBIEGU OK 30MIN PO TYM CZASIE POSYPUJEMY STARKOWANYM SEREM I ZAPIEKAMY JESZCZE OK 10 MIN,ŻEBY SIĘ ZRUMIENIŁ I GOTOWE-PROSTE SZYBKIE I PYSZNE DANIE NA OBIADEK GOTOWE SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 231

Whirlpool , Marco Ghia , nie wyobraża sobie gotowania bez Parmigiano Reggiano. To ser wszechstronny, który sprawdza się niemal w każdym daniu i gwarantuje wspaniały smak. Mam go zawsze pod ręką. Na warsztatach i degustacjach podaję go w formie przystawki z owocami i warzywami, w daniach głównych, zupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie(...)karmione są krowy, na naturalnej podpuszczce cielęcej kończąc. Rygorystyczne zalecenia Konsorcjum Parmigiano-Reggiano zabraniają użycia jakiegokolwiek konserwantu. Ser musi być w 100% naturalny, wytworzony z mleka, podpuszczki i soli, bez przemysłowych dodatków. Stąd na kręgu Parmigiano Reggiano próżno szukać etykiety podającej skład produktu. Minimalny okres dojrzewania wymagany przez Konsorcjum Parmigiano Reggiano to 12 miesięcy. W sklepach można jednak znaleźć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami 322

mięsem i warzywami Dziś polecam Wam przepis na bardzo smaczny, szybki i prosty w wykonaniu obiad. Naleśniczki zapiekane z kurczakiem i warzywami. Możemy użyć dowolnej ulubionej mrożonki warzywnej. Do dania polecam podać pyszny domowy sos czosnkowy.     Składniki: ok 8 naleśników PRZEPIS TUTAJ 1 pojedynczy filet z kurczaka olej do smażenia przyprawa do kurczaka 1 opakowanie mrożonki(...)POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Naleśniki zapiekane z mięsem i warzywami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 586

osób z apetytem): 1,5 kg ładnego, chudego schabu karkowego 2 średnie cebule mały słoik majonezu kilka łyżek keczupu pikantnego sól, pieprz przyprawa do mięsa wieprzowego bez konserwantów Przygotowanie: Umyte mięso kroimy na kotlety grubości ok 1,5 cm. Bardzo lekko solimy (lub nie) i pieprzymy z obu stron oraz oprószamy mieszanką przypraw. Odstawiamy na jakiś czas w chłodne(...)keczupem i wylewamy na ułożone w całość mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po jakimś czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy "na wygląd" - ok 1,5 godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone.  Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny

Kuchnia po mojemu
Weganski bigos z kasza i wedzona sliwka 209

zwykle bywa w przepisie pojawiło się mięso. Postanowiłam zrobić wege wersje tego dania. Moim zdaniem była wyśmienita, Małżonowi brakowało mięsa :P Wegański bigos z kasza i wędzoną śliwką 1 kg kiszonej kapusty (może być taka z marchewką) 100 g wędzonej śliwki bez pestki 40 g suszonych podgrzybków 2 liście laurowe pół łyżeczki kminku sól

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryż z białym sosem – Kaszubskie smaki 270

roku, być musi Dzisiaj był rosół ( no w końcu niedziela , więc czasem trzeba, tradycji dać upust ) , a mięsa z rosołu ,normalnie u mnie nikt nie tyka , więc czemu nie .. był też ryż z białym sosem..mniam Składniki : Kurczak z rosołu ( gotowane kawałki mięsa , można bez skóry ) około 3-4 szklanki rosołu 1 mała paczka rodzynek ( 200 g ) 1/2 kostki

Ogrodnik w podróży
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 265

twierdzi, że dania przyrządzane na parze są nudne i bez smaku, z pewnością uległ stereotypom. Dziś udowodnię Wam, że na parze można ugotować zdrowy i przepyszny obiad. Parujemy! Wybrałam delikatne i chude mięso z polędwicy piersi indyka, wykorzystuję pesto (które zawsze mam w lodówce) i mozzarellę. Kasza pęczak ugotowana al dente to mój ulubiony dodatek obiadowy. Całości

Dietolog
Makaron z cukinią i botwinką 214

makaron się gotuje, robimy resztę a potem łączymy na patelni, jednak się da zrobić coś smacznego! Ile razy robię ten przepis, zdumiewa mnie fakt, że niewielkim nakładem mogę nakarmić rodzinkę i wcale nie musi być mięso by było do syta! Makaron bez ciężkiego sosu to jest to J #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini Składniki na dwie porcje: 25 dag makaronu mini

Wanilia i Kardamon
KASZA JAGLANA na 5 szybkich sposobów – smacznie i zdrowo! 255

Kasza jaglana posiada wiele właściwości – o nich możesz przeczytać tutaj . Jest odpowiednia do stworzenia wielu dań – zarówno na słodko, jak i na słono

Via Gusto
Schabowe po rusku 197

przygotowania. Schabowe po rusku. Składniki: - schab bez kości (ilość według potrzeb) - 1 - 2 cebule (z braku białej dałam czerwoną) - 2 – 3 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy, najlepiej ulubione (dałam sól himalajską, pieprz, paprykę i przyprawę do steków) Opłukane i osuszone mięso pozbawiamy tłuszczu i kroimy na plastry. Lekko(...)mieszamy z majonezem. Rozkładamy na plastrach schabu (nie przykrywamy całej powierzchni kotleta), przykrywamy serem i oprószamy papryką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200°C i pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli ser zacznie się za bardzo rumienić można przykryć folią lub – inna opcja – ser nałożyć w połowie czasu pieczenia). Schabowe po rusku podałam z białą kaszą

mojewypiekiinietylko
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 237

ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze

Moje Kuchenne Rewelacje
‚Hamburger’ 221

tradycyjnego hamburgera jest o wiele lepsza i jej smakiem zaskoczysz wszystkich, których obdarzysz tym daniem. Nawet najwięksi wielbiciele mięsa wołowego polubią tę potrawę! ‚Hamburger’ porcja dla 4 osób Składniki: burger: 50 g komosy ryżowej puszka czarnej fasoli 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego lub bez cukru 2 daktyle 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

Jaglusia
Chilli con carne 249

poczuć intensywny aromat przypraw.   Wlewamy szklankę wina i zagotowujemy zeskrobując drobinki mięsa z dna garnka. Następnie wlewamy szklankę bulionu i ponownie zagotowujemy całość. (Możecie pominąć ten etap i dodać tylko passatę pomidorową. Bulion i wino wydobywają głębszy smak z dania, ale i bez ich dodatku smakuje ono pysznie.) Dodajemy 2 łyżki koncentratu i mieszamy. Wlewamy passatę

Cooking Monster