czosnkowy - 2634 przepisów (strona:91/176)

pieczone pierogi ze szpinakiem 246

wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. C. do zrumienienia (ok. 20 min). Podajemy na ciepło lub zimno z sosem np. czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem 1804

diecie mogą majonez zamienić na jogurt naturalny (lecz niestety smak sałatki się nieco zmieni). Można również wymieszać majonez pół na pół z jogurtem lub podawać sałatkę z sosem czosnkowym ;) Wg przepisu poniżej 100g sałatki ma ok. 150kcal. Szybka sałatka z surowym kalafiorem – Składniki: średni kalafior (ok. 500g po rozdzieleniu na małe różyczki) 3 czubate łyżki majonezu (ok. 120g

Kulinarne Przeboje
Najlepsza domowa pizza 228

kilkudniowym cieście pęcherzyki powietrza są dużo większe, dzięki czemu ciasto pięknie wyrasta i ma szlachetny smak. Do rondelka przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja lubię mocno czosnkowy sos, więc dodaje aż 3 ząbki. Wsypać posiekane świeże zioła: oregano i tymianek, po kilka gałązek każdego. Gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Pod koniec

DefinicjaSmaku
Pulled pork, czyli uczta dla mięsożerców 235

pieprzu cayenne 1 łyżka przyprawy garam masala 1 łyżka soli 1 łyżka cukru muscovado 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki sosu barbecue 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy czosnkowej 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. Powinna wyjść dość gęsta, błyszcząca masa. Mięso umyć i osuszyć. Z uwagi na długi

DefinicjaSmaku
Pomidorowa salsa do nachosów- prosta, szybka i pyszna 208

koniecznie wypróbujcie przepis na pomidorową salsę. Robi się ją w 5 minut, a smak jest naprawdę rewelacyjny. Czuć w niej lekką nutę świeżych ziół i odrobinę ostrości dzięki czosnkowi. Salsa w połączeniu z nachosami stanowi duet doskonały. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięs z grilla.  SKŁADNIKI 10 pomidorków koktajlowych 10 listków świeżej bazylii / gałązki świeżzego oregano

DefinicjaSmaku
KURCZAK NA OSTRO W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE 487

bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję! Świetne na rodzinny obiad – np. z frytkami i ulubioną surówką. Świetne na imprezę – ze słodkim sosem chili albo czosnkowym. Świetne na romantyczną kolację czy też na przekąskę przed tv. Robi się go niezwykle szybko ze składników, które najczęściej mamy w kuchennych szafkach. Gwarantuję, że jest to jeden z tych przepisów

Ostra na Słodko
Coś z grilla: buła z warzywami w 'vinegrecie'. Znowu prosto, a jakże smacznie 221

grillu. Na bułę nakładamy sałatkę. Przekąska gotowa. Wg mnie można zajadać bez opamiętania - no gdyby buły kalorii nie miały to już w ogóle. Do posmarowania buły można użyć masła czosnkowego - ale to już totalna rozpusta. Smaczne? Gwarantuję

Kuchnia po mojemu
Maślane bagietki czosnkowe 227

czasie wyrastania bagietek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bagietkach uważając aby nie naciskać na wyrastające bagietki. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok 30-40 minut, po wypieczeniu góry na rumiano, bagietki przekładamy z blaszką

Apetyczna babeczka
Lublin, nie taki zły! 320

się w samym sercu starówki. Osobiście nigdy nie próbowałam tej kuchni, dlatego chętnie skosztowaliśmy serwowanych dań. Widoki z ogródka restauracji na miejską starówkę Żydowski kapuśniak z migdałami i rodzynkami Czosnkowa zupa z pokruszoną macą Obydwie zupy bardzo ciekawe w smaku i słowo "ciekawe" absolutnie nie jest w tym przypadku eufemizmem :) Wyraziste i smaczne w cenie 9 zł każda. Uważam

Taste Of My Day
Sałatka z grillowanych warzyw z pieczoną fetą 266

folię aluminiową). SKŁADNIKI 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 150 g pomidorków koktajlowych 300 g dobrej jakości sera feta (najlepiej pokrojonej w kostkę) 3 łyżki oliwy czosnkowej ( przepis tutaj ) lub oliwa+ząbek przeciśniętego  przez praskę czosnku zioła prowanslaskie PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, papryki w cienkie paski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy

Moje Kuchenne Rewelacje
Bataty faszerowane 408

płatkami chili, solą oraz pieprzem. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu możemy udekorować rukolą. Podajemy z kolendrowo-czosnkowym jogurtem. Post Bataty faszerowane pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kebab na talerzu z młodymi ziemniaczkami z piekarnika 227

poprzez nakłucie patyczkiem bądź nożem, czy nie są już miękkie.  W zależności od gatunku użytych ziemniaków czas pieczenia może być nieco inny. Dodatkowo:   koperek, ulubiona surówka, sos czosnkowy

Kuchenne aromaty
Ziemniaki w mundurkach, kurczak, szparagi! 310

lekki i smaczny obiad! Pieczone w mundurkach młode ziemniaki, kurczak w sosie z chili i różowym pieprzem, podane z jędrnymi zielonymi szparagami! Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam sos czosnkowy to połączenie może i banalne,  ale jednak najlepsze ;-).  Życzę smacznego! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów zielonych - młode ziemniaczki około 1,5 kg - masło - oliwa z oliwek - sól morska - 2 piersi

SMYKWKUCHNI
Mini steki z papryką, cebulą i brokułami 159

zapalić :) Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie dodać paprykę i pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę. Warzywa mają być lekko chrupiące. Na talerzu dodać na wszystko odrobinę masła ( może być czosnkowe ) i posolić solą morską. Może nie jest to mega wykwintne danie ale za to szybki, prosty w przygotowaniu i smaczny obiadek

Jemy Pijemy
Guacamole, pyszna przystawka z awokado :) 254

dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor ( np. malinowy ) 1/2 papryczki chilli 1 mała cebulka dymka sok z 1/2 soczystej limonki 1-2 łyżki oliwy ( może być czosnkowa)  szczypta soli szczypta pieprzu dwie garści posiekanej kolendry Awokado obrać, pokroić na małe kawałki i skropić sokiem z limonki. Całość rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę a cebulkę bardzo drobno

Jemy Pijemy