czosnkowy - 2634 przepisów (strona:89/176)

Zupa czosnkowa 191

Myślę, że jest wielu miłośników czosnku i trzeba przyznać, że zupa czosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w wykonaniu. A zatem do dzieła. Składniki: 3 l wody 2 kostki bulionu wołowego 3 marchewki 2 ziemniak 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 4 serki topione – śmietankowe 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Smaki Ewy
Placuszki z cukinii 140

nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO

Smaki Ewy
cebulowa sałatka z sumakiem - slogan salatasi 200

szczególnie teraz na wiosnę, gdy mamy nieograniczony dostęp do świeżych i niezwykle aromatycznych warzyw, a cebula jest jeszcze bardzo łagodna warto spróbować takich kompozycji smakowych Składniki : 2-3 cebule czosnkowe(młode) lub dymki duży pęczek naci pietruszki / ew. nać kolendry sumak sok z cytryny oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia : cebulę kroimy w cienkie krążki lub piórka, rozkładamy

zobacz ich smak
sałatka z ogórków małosolnych i pomidorów 224

cebule dymki ze szczypiorem nać pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia : pomidory i ogórki kroimy w grubą kostkę cebulę kroimy w drobną kostkę (zamiast dymki można użyć cebuli czosnkowej lub czerwonej) natkę pietruszki i szczypior siekamy całość wsypujemy do miski, nieco solimy (w zależności od tego jak słone są ogórki), posypujemy pieprzem i mieszamy odstawiamy do lodówki by się kilkanaście minut

zobacz ich smak
bagietki z kaparowo - czosnkową pastą 202

twarzach przy pierwszym kęsie jest bezcenny, ale po chwili będą przytakiwać takiemu smakowi i z pełnego półmiska pozostaną tylko okruszki. Składniki : 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy 10 zielonych oliwek z zalewy 8 kaparów z zalewy 2 łyżki zalewy z kaparów puszka krojonych pomidorów 400g sól, pieprz

zobacz ich smak
bakłażany z orientalną pastą 187

wegańskiej. Bakłażany z taką pastą to idealne danie i bogate w bardzo intensywne smaki orientu. Składniki : 8-10 plastrów bakłażana 100-150g chudego boczku ( opcjonalnie ) 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy 10 zielonych oliwek z zalewy 8 kaparów z zalewy 2 łyżki zalewy z kaparów puszka krojonych pomidorów 400g nać pietruszki

zobacz ich smak
omlet z warzywami i parmezanem 150

Omlet z papryką pomidorem i oliwkami Składniki   Dla 2 osób 4 jajka 1 papryka 1 pomidor 1 niewielka cebula garść oliwek 2 łyżki oliwy czosnkowej (lub zwykłej) 1 łyżka startego twardego sera typu parmeńskiego sól, pieprz  świeża bazylia Sposób przygotowania Obraną cebulę kroimy w krążki, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski, pomidora dzielimy w ósemki

Miód i pieprz
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 201

ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego! PS> Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp. 200 stopni

Tradycyjna kuchnia inaczej
Zapiekanki 243

stopnie... Ale dzieci CHCĄ ZAPIEKANKI... i ja też chcę... Na moje zapiekanki zużyłam -bułkę -pieczarki duszone z cebulką na maśle- bo mi zostały z gołąbków -szynkę -wędzony ser -masło czosnkowe -ketchup i bazylię Posmarowałam kromeczki masłem, położyłam ser, pieczarki,szynkę. Dałam na wierzch ketchup-dzieci to kochają. Włożyłam kamień do pizzy do piekarnika, wsunęłam w rozgrzany piekarnik moje zapiekanki

Z Kuchni Do Kuchni
Lekki przepis na gorące dni 213

rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz i sos czosnkowy, twoje drożdże w rozczynie powinny już dwukrotnie zwiększyć swój rozmiar. Wtedy dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Ja lubię kiedy ciasto poleży parę godzin w lodówce. Jest wtedy o wiele

Full Smaku
Tzatziki 378

tylko zaczyna się sezon ogórkowy są one częstym gościem na moim stole. Zazwyczaj robię tzatziki do grilla, idealnie harmonizują się z grillowanym mięsem czy kiełbasą. Oczywiście muszą być mocno czosnkowe, i mocno ogórkowe-im więcej ogórków, tym lepiej:) Jeśli mam w lodówce kilka ogórków to nawet nie w głowie mi przygotowanie tzatzików. Potrzebuję co najmniej 2 kilogramy, wtedy wychodzi spora

na moim stole...
Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów 189

przystawkę idealne na upalne dni.       Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Leczo prawie węgierskie Chłodnik z botwinki Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background:#fcfcf4 !important

Pociąg Do Kuchni
Mielone na patyku 246

gładką masę. Z mięsa formować podłużne kotlety i w każdy wsunąć patyczek do szaszłyka. Grillować na grillu lub na patelni grillowej. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym mielone na patyku

O kuchni z uczuciem
Jak zrobić sos tzatziki (klasyczny)? 525

jogurtu typu greckiego. dodawanie do tzatziki majonezu lub śmietany dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego, gotowej mieszanki przypraw "tzatziki" lub dodanie małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy). Do czego wykorzystać sos tzatziki? jako dip z krakersów, chlebków pita ( przepis na chlebki pita ), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw jako sos do grillowanego mięsa

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z kurczaka z fasolką mung 166

Smaczne placuszki z chińską fasolką mung. Idealne również na zimno z sosem czosnkowym. 4 jajka 0,5 szklanki fasolki mung 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 400 g filetu z piersi kurczaka 2 duże cebule 6 pieczarek Sól Pieprz Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy

VioletoweKucharzenie