czosnek - 7003 przepisów (strona:373/467)

Spaghetti z klopsikami 234

mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Sos pomidorowy pomidory w puszce 0,5 łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese Kamis do smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka z bułki 273

kanapkowa żółty ser w plasterkach kiełbasa krakowska z linii Nove -Natura pomidory 100 ml kremówki 100 g żółtego sera (na górę) 3 jajka 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem Kamis do smaku sól do smaku pieprz kolorowy Kamis masło Przygotowanie:  Posmarować masłem z jednej strony każdą kromkę bułki. Położyć po plasterku sera żółtego, kiełbasy i pomidora. Ułożyć bułkę

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z kukurydzą i marchewką 192

łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 1 łyżeczka papryki słodkiej Kamis 1/4 łyżeczki papryki ostrej Kamis 1 łyżeczka majeranku Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy do smaku Kamis mini marchewki z puszki kukurydza marynowana kolby olej rzepakowy do posmarowania  Przygotowanie:   Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić

Ala piecze i gotuje
Schab z gorczycą i kolendrą 201

tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie. Składniki: 600 g schabu bez kości Marynata 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 5 ziarenek pieprzu czerwonego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 łyżeczki przyprawy do mięs z gorczycą i kolendrą Przygotowanie:   Marynata

Ala piecze i gotuje
Pieczeń z karkówki 215

soczystą pieczeń rozpływającą się w ustach. Składniki :   2 kg karkówki wieprzowej 5 łyżek oliwy 1 szkl wody płaska łyżeczka: soli płaska łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego płaska łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku Dodatkowo: Forma do zapiekania Rękaw do pieczenia Folia aluminiowa Przygotowanie : Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi. Do oliwy dodaję wszystkie

Mechanik w kuchni
Wytrawne piwne rożki 201

szynki •        250 g serka ricotta •        Czosnek do smaku •        Sól/pieprz Tuńczykowe: •        puszka tuńczyka w oleju •        250 g serka ricotta

Mia Cucina Sofieta
Lekka sałatka z rostbefem i rukolą 226

zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 2 osoby): 200 g rostbefu pokrojonego w cieniutkie plasterki Rukola 10 koktajlowych pomidorków Do smaku: Sól, pieprz, koperek, czosnek , oliwa z oliwek Umytę rukolę i pomidorki rozkładamy na talerzu, dodajemy rostbef i posypujemy przyprawami.  Gotowe! Super lekko, zdrowo i ekspresowo! Oczywiście można zmienić sałatkę, dodać jakiś składnik np jajko ugotowane

Mia Cucina Sofieta
Letnia sałatka z pęczaku i bobu z dressingem z oleju rzepakowego 202

Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy. Do  miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego.  Całość  mieszamy.  Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam.  Gotową sałatkę polewamy dressingiem i wstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Kujawski ze smakiem do sałatek - Szpinak, botwinka i żurawinka - zdrowa sałatka nie tylko na diecie 155

pieczarki * papryka czerwona * 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku * łyżeczka miodu * łyżeczka soku z limonki * łyżka sezamu Przygotowanie : Paprykę pokroić w cienkie paseczki, ogórka i pieczarki w plasterki a koperek i szczypiorek posiekać drobno. Składniki sałatki delikatnie wymieszać. Przełożyć

Magiczne Życie Marty
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 210

sera mozarella 1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielona sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (u mnie mieszanka przypraw - suszone pomidory, czosnek, bazylia) Przygotowanie:  Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki dodajemy pokrojoną w plasterki mozarellę oraz starty ser. Wszystko energicznie mieszamy

Symfonia Smaków
Sok pomidorowy z bazylią 165

pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru. Przygotowanie Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć "środki".  Dodać obraną

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 184

przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie

Z miłości do słodkości
Wiejska prażonka 195

danie jednogarnkowe:) A wszystko doprawione różnorodnymi ziołami... Składniki: 400 g kiełbasy np. zwyczajnej, 400 g ziemniaków, czerwona papryka, 200 g kapusty włoskiej, 2 cebule, 200 g pieczarek, ząbek czosnku, 1 liść laurowy, po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry, do smaku sól i pieprz, łyżka mąki, olej do smażenia.     Przygotowanie Kiełbasę obrać, pokroić w półksiężyce

Z miłości do słodkości
Majowe wyzwanie blogerek - Wiosenna tortilla z białym serem i warzywami 311

akcji : Majowego Wyzwania Blogerek. Tortille:  350g mąki pszennej,  1/2 łyżeczki soli czosnkowej (użyłam Kamis),  łyżka oleju rzepakowego,  niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania