czosnek - 7003 przepisów (strona:271/467)

Pierogi z ciasta francuskiego ze szpinakiem polane sosem koperkowym 320

Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy

Kolizje Smaków
Rolada ze schabu z nadzieniem szpinakowym 194

porcji: 6   Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia   Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku  60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól, pieprz, majeranek Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa Schab rozcinamy ostrym nożem po spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść podłużny prostokąt. Rozcinamy(...)mniej więcej równe kawałki. Posypujemy solą, pieprzem oraz małą ilością majeranku i odkładamy na chwilę. Przygotujemy farsz: Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy rozmrożony szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i   pieprzem

Kolizje Smaków
Kurczak pieczony w pomarańczach 232

więc jest to idealny przepis dla zapracowanych  :) Składniki: 3 nogi od kurczaka 2 pomarańcze 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku Przyprawy: sól, pieprz, tymianek Opcjonalnie: 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Nogi od kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i dzielimy na części. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z miodem(...)sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego przeciśnięty czosnek. Mieszamy wszystkie składniki. Mięso posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, obsypujemy również tymiankiem. Następnie umieszczamy mięso z marynacie i odkładamy na około 2 godz. w chłodne miejsce. Umieszczamy mięso w brytfance i pieczemy 30 minut w temp 180 stopni co jakiś czas polewając sosem. Po tym czasie dokładamy

Kolizje Smaków
Makaron z sosem meksykańskim 285

Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju Makaron Przyprawy: przyprawa meksykańska, sól Nastawiamy wodę i gotujemy dowolny makaron w osolonej wodzie. Fasolkę szparagową również gotujemy. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie podsmażamy(...)rozgrzanej patelni. Kiedy cebulka będzie podsmażona to wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy. Do usmażonego mięsa dorzucamy pomidory oraz przyprawę. My dajemy całe opakowanie przyprawy meksykańskiej jednak ostrzegamy, że wówczas potrawa jest dość ostra więc radzimy dorzucać stopniowo i smakować sos. Każdy musi wyczuć jaka ilość przyprawy mu odpowiada. Po około 10 minutach

Kolizje Smaków
Kaczka z jabłkami i żurawiną 207

Jednak kiedy jest już gotowa to nie można się jej oprzeć. :) Czas przygotowania: 2h + czas na marynowanie mięsa Składniki: Kaczka wagi około 2kg 3,4 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku Garść suszonej żurawiny 1/3 szklanki oleju Łyżka miodu Łyżeczka soli ziołowej, majeranku ½ łyżeczki pieprzu Kilka kulek jałowca Dzień przed pieczeniem myjemy kaczkę oraz marynujemy. Mieszamy olej z miodem, przeciskamy(...)tego czosnek oraz dajemy przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek i jałowiec. Dokładnie nacieramy kaczkę z każdej strony, jak i w środku. Tak przygotowaną marynujemy całą noc w lodówce. Na następny dzień jabłka kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cześć wkładamy do środka kaczki wraz z połową żurawiny. Resztą żurawiny posypujemy kaczkę. Tak przygotowaną wkładamy do nagrzanego

Kolizje Smaków
Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 138

niezwykle aromatyczne i pyszne w smaku :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 300g sera ricotta 200g szpinaku liściastego Ok. 50g żółtego sera Kilka pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Szczypta mąki Przyprawy: sól, pieprz Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor i dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy

Kolizje Smaków
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 334

aromatyczny o intensywnym zapachu curry idealnie nadaje się zwłaszcza zimą :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 i 1/2 do 4 szklanek bulionu 1 puszka groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki (nasze pochodziły z przygotowywania bulionu)* kilka łyżek mąki pszennej olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki się nie przypaliły. Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsypujemy solą i pieprzem oraz opcjonalnie mąką. Dorzucamy do cebuli. Całość

Kolizje Smaków
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 364

minut Składniki: 400g piersi   z kurczaka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie 4 łyżki ketchupu) 2 łyżki oleju 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)pomarańczy *Ryż jako dodatek do dania Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz kroimy w kostkę. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę dodając do pokrojonego kurczaka. Całość zalewamy ciemnym sosem sojowym. Mieszamy składniki i odstawiamy do marynowania.  Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę oraz cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy przez kilka chwil, dodajemy nieco wody

Kolizje Smaków
Pulpeciki z pędami bambusa 217

minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g pędów bambusa 4 plastry ananasa z puszki + 4 łyżki soku z puszki 1 marchewka 1 cebula ½ czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej Kromka chleba Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka(...)czasie na patelni rozgrzewamy olej. Marchewkę myjemy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebule drobno kroimy. Na patelnie wykładamy cebule i marchewkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez chwilkę i zalewamy ½ szklanki wody. W między czasie kroimy paprykę w kostkę, ananasa oraz pędy bambusa. Dorzucamy na patelnie. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z ananasa, cukier, ocet

Kolizje Smaków
Czosnkowe risotto z pietruszką według Gordona Ramsey’a 197

mogli doznać rozkoszy podniebienia tą fantastyczną potrawą jej sposób przygotowania prezentujemy poniżej. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 300g ryżu 200g żółtego sera (najlepiej parmezanu) 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 cebule (lub 4 szalotki) 1 litr bulionu drobiowego* Duży pęczek natki pietruszki Łyżka masła Świeżo mielony pieprz, sól morska Pietruszkę dokładnie płuczemy pod bieżącą(...)pietruszki aby nadały mu odpowiedni posmak. Na patelni rozgrzewamy powoli oliwę z oliwek. W tym czasie obieramy i bardzo drobno kroimy cebulę. Podsmażamy na patelni. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy. Dokładamy przygotowany ryż. Podsmażamy kilka minut aż ziarenka się zeszklą. Następnie dolewamy chochlą podgrzany bulion. Czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejne chochle. Robimy tak do momentu

Kolizje Smaków
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem 204

Składniki: Na makaron Około 18-20 rurek makaronu cannelloni ( z całego opakowania zostały mi tylko 4 puste rurki) 500g mięsa mielonego 100g żółtego sera 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów Oliwa z oliwek Świeżo mielony pieprz, sól morska, oregano, bazylia, brązowy cukier, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 70g masła 4 łyżki mąki Ok. 600 ml mleka Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)oliwek. Cebule obieramy oraz bardzo drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia dorzucamy do nich przyciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zarumieni połowę przekładamy do małego garnka. Na patelnie z drugą połową cebuli dorzucamy mięso mielone i pozostawiamy, by się podsmażyło. Do garnka dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią oraz szczyptą cukru. Gotujemy przez

Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 267

przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry. W miseczce mieszamy oliwę, sól(...)pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki.  Białą część pora kroimy w paseczki.  Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką

Kolizje Smaków
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 460

minut pieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.  Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty(...)kolor. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy

Kolizje Smaków
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 240

przygotowania: 40 minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa(...)słupki. Następnie umieszczamy je w misce z wodą, żeby ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz liść laurowy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy ziemniaki oraz pokrojony w kostkę

Kolizje Smaków
Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 267

będziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny(...)ćwiartkę na pół. Również wrzucamy do brytfanki. Następnie układamy w niej umyte kawałki mięsa. W miseczce mieszamy przyprawy, sok z połowy cytryny, sos sojowy, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i łyżkę oleju. Taką mieszanką polewamy mięso. Dorzucamy obrane, pokrojone ziemniaki i wstawiamy do nagrzanego na 180-190 stopni piekarnika na około godzinę czasu. Co jakiś czas polewamy mięso mieszanką

Kolizje Smaków