czosnek - 7003 przepisów (strona:264/467)

Suszone pomidory 260

przepisy mojej imienniczki, która prowadzi bloga  Marta Gotuje . Z mojej porcji wyszło mi 4 średniej wielkości słoiki pomidorów.   Składniki: 3 kg pomidorów   kilka dużych ząbków czosnku   zioła – rozmaryn, oregano, bazylia   sól   pieprz czarny mielony   ocet balsamiczny   olej rzepakowy  Pomidory kroimy wzdłuż na połówki. Układamy ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)odrobiną oleju.  Blachy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, ustawiamy termoobieg i uchylamy lekko drzwiczki wkładając w szparę drewnianą łyżkę. Po godzinie, na każdym pomidorze układamy plasterek czosnku, zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy dalej. Suszenie trwa dość długo, mi z przerwami zajęło to 2 dni- co kilka godzin zamieniałam blaszki miejscami w piekarniku. Pomidory są gotowe

Czerwona Porzeczka
WEGETARIAŃSKIE LECZO Z PATISONA I DYNI. 165

patison?  LECZO Z PATISONA. /własny;/ 3-4 porcje 1 średni patison (ok. 800g) po 1 dużej papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 300-400g obranej dyni 1 łyżeczka majeranku  1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3-4 ziarenka pieprzu czarnego 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Patisona obieram(...)skórki i kroję w kostkę, jak również obraną już dynię i paprykę, którą uprzednio oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę, szklę na maśle. Pieczarki kroję w plasterki i wrzucam do cebuli, smażę razem około 3 minuty, dodając także liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. po czym dodaję paprykę. Podduszam kilka minut, na samym końcu

W kuchni Karmel-itki
Kurczak z melonem - chicken with melon 279

gotowy jest w 20 min ! Polecam. Zaczynamy  Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 melony 2 papryki szczypior 250 ml bulionu z kurczaka sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pieprz świeżo mielony sól morska 3 łyżki oliwy z oliwek ok 1 szkl  ryżu Wykonanie: Gotujemy ryż w osolonej wodzie. Płuczemy kurczaka i kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy(...)kostke. To samo robimy z papryką. Skrajamy szczypior. Na rozgrzanej patelni smażymy około 3-4 min kurczaka. Dodajemy melon, paprykę, bulion, sok z cytryny i wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i trzymamy na gazie  okoł 5 min. Dodajemy szczypior i ugotowany ryż. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Pikantny krem z dyni piżmowej 195

krem z dyni Składniki na 8 porcji:  - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera  - pietruszka korzeń  - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy:  - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe - kardamon  Dodatkowo: - pestki słonecznika prażone  Włoszczyznę obieramy, kroimy na większe części(...)czym przesmażamy w garnku na masełku wraz z dynią obraną ze skórki i pokrojoną na kawałki.  Dodajemy listki laurowe, czosnek i imbir rozgniecione, zalewamy sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy i zalewamy wodą tyle, by przykryć warzywa.  Gotujemy godzinę na wolnym ogniu, by wszystkie smaki się połączyły.  Na koniec przyprawiamy i blendujemy na krem. Możemy dodać słodkiej śmietanki

Sajkofanka smaku
Łosoś, pomidor, fasolka. 210

widok 'różowej rybki', dziś zajada się nią aż miło. Łosoś w curry składniki: 400 g surowego łososia 150 g zielonej fasolki szparagowej 1 duży pomidor 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 cm imbiru sok z cytryny sól, pieprz 0,5 łyżeczki chilli 250 ml kremówki wykonanie: Fasolkę gotujemy al dente w osolonej(...)kroimy go w kostkę.  Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy 200 ml wody. Gotujemy około 5 minut. Dolewamy śmietanę oraz dodajemy pomidora. Gotujemy 5 minut

Przysmaki Karolki
Tarta bolognese 231

Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła Składniki na nadzienie: 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka oleju sól, pieprz Składniki na wierzch: 1/2 szkl. mleka(...)pieczenia i obciążamy np. ryżem albo grochem (żeby ciasto nie urosło). Pieczemy 15 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, przyprawiamy bazylią, oregano, słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok. 7 minut), a na koniec dodajemy koncentrat

My Culinary Art
Pieczone ziemniaki z tzatzikami 234

Składniki: 4 duże ziemniaki do pieczenia zielony ogórek duże opakowanie jogurtu typu greckiego 2 ząbki czosnku garść świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, nakłuwamy kilka razy widelcem i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy je do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na godzinę. Ogórka kroimy wzdłuż, usuwamy łyżeczką nasiona. Trzemy na tarce, dodajemy dużą szczyptę soli i odstawiamy(...)miseczce na pół godziny. Odlewamy pozostał sok i dobrze odsączamy starty miąższ. Mieszamy go z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dobrze posiekaną miętą. Wstaw do lodówki na 20 minut. Podawaj gorące ziemniaki z masłem i tzatzikami

Gorący kąsek
Beef Burger całkiem domowy 214

papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki wody z łyżeczką cukru 1 ząbek czosnku pieprz Czerwona cebulka karmelizowana: 2 duża czerwona cebula 40 g cukru trzcinowego 100 ml białego wina sól Cebulkę przekrawamy na pół i te połówki kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzaną(...)patelnię i rumienimy (bez tłuszczu). Po chwili dodajemy cukier trzcinowy i podlewamy winem. Dusimy ok. 3-5 minut. Zmielone mięso mieszamy dodając, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy i sukcesywnie dolewając posłodzoną wodę. Następnie kilkakrotnie uderzamy nim o miskę - formujemy kulkę i rzucamy nią do miski. Dzielimy na równe części i formujemy burgery. Każdy burger smażymy na patelni grilowej

Delicious Titbits
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 275

Składniki (dla 3 osób): 250 g mięsa mielonego wieprzowego 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1/4 szkl. mleka 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka 1 łyżka oleju 4 plasterki żółtego sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz 1. Szalotkę i czosnek drobno

My Culinary Art
Pasta z kaszy gryczanej i pieczarek (bezmięsny pasztet) 174

Składniki (na ok. 4 bułki): 25 g kaszy gryczanej (1/4 torebki) 100 g pieczarek (dwie duże) 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli (16 g) 1 łyżka oleju sól, pieprz Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę gryczaną ( porada jak gotować kaszę gryczaną ) 2. Na oleju podsmaż cebulkę i pieczarki (smaż, aż woda całkiem odparuje), pod koniec dodaj posiekany czosnek. 3. Ugotuj jajko

Malowane smakiem
Szczawiowa 166

Składniki: 1,5 szklanki (370 ml) bulionu płaska łyżeczka (5 g) masła 250 g szczawiu ząbek czosnku płaska łyżka (15 g) śmietany 18% sól, pieprz + jajko/a ugotowane na twardo Przygotowanie: 1. Szczaw myjemy i kroimy drobno. 2. W garnku roztapiamy masło i wrzucamy pokrojony szczaw, ustawiamy na malutki ogień, trzymamy pod przykryciem, co chwila mieszamy. 3. Gdy szczaw będzie już(...)zmiękczony" zalewamy go bulionem. 4. Bezpośrednio do zupy ścieramy na tarce czosnek. Dodajemy sól, pieprz. 5. Teraz niech się pogotuje, minimum godzina - mały ogień (niech się nie bałwani). 6. Dodajemy śmietany (na wszelki wypadek, żeby się nie zważyła najpierw śmietanę mieszany z zupą w szklance po łyżce i dolewamy do garnka). 7. Nakładamy i podajemy z pokrojonym w kostkę

Malowane smakiem
Pieczona cukinia z pomidorem i serem feta 199

cała kratka z piekarnika) jedna średnia grubsza cukinia (350 g)  80 g sera typu feta ( tu : Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 1,5  średniego (120 g) pomidora czosnek granulowany, oregano  Przygotowanie:  1. Cukinie myjemy i kroimy lekko po ukosie, żeby plastry były większe, grubość plastrów ok pół cm (w innej wersji można pokroić wzdłuż(...)plastrach cukinii rozsmarowujemy ser typu feta. (nie za grubo) 3. Na każdy kawałek kładziemy plaster pomidora.  4. Posypujemy czosnkiem i oregano.  Pieczenie: Pieczemy w piekarniku ok 10-15 min (w zależności od grubości plastrów) w temperaturze 200 stopni (piekłam z termoobiegiem).  Myślę, że uda się też na grillu, wypróbuje na wakacjach :)  Kalorie:  Porcja z podanej

Malowane smakiem
Kalafor z czosnkowo-ogórkowym dipem jogurtowym (2 wersje) - porcja ok. 185 kcal 170

Jako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie):  1 mały (500 g) kalafior 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 mały obrany ogórek kiszony garstka koperku sól Przygotowanie:  Wersja obiadowa/na ciepło: 1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze) 2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek

Malowane smakiem
Ryba w mleczku kokosowym 194

tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy(...)malaksera i blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre to z nasionami), a także kurkumę oraz curry. Z trawy cytrynowej odkrawamy 5cm dolnych części

Poezja smaku
Sos barbecue 195

jutro zapraszamy na finał :) Składniki: 1 świeża papryczka chili 1 świeża papryczka pepperoni (bez pestek, choć można dać z pestkami - będzie bardziej ostre!) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 200 g ketchupu 125 ml wody 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła(...)whisky 1 płaska łyżeczka papryki szczypta tymianku 20-25 g wędzonego dorsza Papryczki siekamy drobniutko z cebulką oraz czosnkiem, wrzucamy do rozgrzanego rondelka i podduszamy. Po chwili dodajemy ketchup (bez konserwantów), wodę, miód, cukier, musztardę, sos sojowy, przecier pomidorowy oraz masło - czyli wszystko na raz :) Mieszając doprowadzamy do wrzenia, dodajemy jeszcze przyprawy oraz whisky. Gotujemy przez kilka minut, po czym

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania