czerwona porze - 2500 przepisów (strona:40/167)

Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy 147

Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy…Zupa z soczewicy, którą mogę jeść codziennie zmieniając dodatki w zależności od ochoty czy pory roku. Wybrałam dwa rodzaje soczewicy małą czerwoną i puy , które są wzajemnym przeciwieństwem. Czerwona soczewica szybko się gotuje, powiedziałabym rozgotowuje dlatego naturalnie zagęszcza zupę. Zielono szara soczewica puy gotuje się nieco dłużej i zachowuje swoją

codojedzenia
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 205

miejsce na około 7 dni. Po tym czasie przelewamy do butelek. Zakwas buraczany przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy). A potem już tylko pora na przygotowanie na jego bazie pysznego czerwonego barszczu Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka z czerwonej kapusty z jabłkami do słoików na zimę 137

kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie i przełożyć do wyparzonych słoików

Tradycyjna Kuchnia
Warzywa duszone do ryżu 171

Warzywa duszone to prosty i smaczny dodatek do ryżu. Składniki 4-5 pieczarek 1 papryka czerwona 1 puszka groszku firmy Jamar kawałek pora sól pieprz olej 1. Pieczarki kroimy w małe plasterki a pora i paprykę w paski. 2. Do garnka wlewamy odrobinę … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Sałatka z kurczakiem i fasolą 212

Pyszna wyszła :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik selera sałatkowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka ananasa w zalewie 1/2 pora 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i fasolą

czarrna od kuchni
Gulasz z kurczaka z dynią 148

która prowadzi warsztaty kulinarne w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Składniki: 1 kilogram surowej dyni 600 g piersi z kurczaka 300 g papryki (u mnie czerwona i żółta) 2 cebule lub 2 pory 1,5 łyżki klarowanego masła 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki śmietany wymieszanej pół na pół z maślanką sól, cukier (a u mnie obowiązkowo również

Trzeci talerz
Schab z czosnkiem i majerankiem 87

łyżeczki czerwona mielona słodka papryka 4 łyżeczki Dodatkowo: por zielona część 4 listki Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy schab solą, pieprzem,  majerankiem, papryką mieloną słodką. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Nacinamy schab w poprzek co kawałek i wkładamy w nacięcia plasterki czosnku. Schab  wkładamy do rękawa naokoło schabu wkładamy listki pory. Zostawiamy

Różowa kuchnia
Barszczyk czerwony do picia 164

Zrobiło się chłodniej i wciąż pada, więc przyszła ochota na coś ciepłego do picia :) Sezon na tegoroczne buraki otwarty! Składniki : duży czerwony burak 2 marchewki kawałek (10 cm) pora pół cebuli kawałek (5 cm) imbiru 2 liście laurowe łyżka cukru majeranek 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego sól pieprz mielony Warzywa obrać. Buraka pokroić na kawałki. Marchewki, kawałki buraka

Weekendy w domu i ogrodzie
Papryki faszerowane z ryżem 142

Składniki: papryka czerwona (6 szt.) słodka podłużna czerwona papryka ( 2 szt.) pieczarki (25 dag) por (1 szt.) ryż (30 dag) woda olej (do smażenia) sól pieprz cukier sok z 1/2 cytryny papryka ostra Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kroimy i smażymy pora. W trakcie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki. Kroimy podłużną paprykę. Dodajemy do pora

Weganka gotuje
Sałatka królewska 299

puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, oddzielić białka od żółtek, posiekać jedne i drugie. Białą część pora pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Paprykę

na moim stole...
Pudełko z gitarą decoupage 194

Jakiś czas temu wykonywałam czerwoną szkatułkę z dziewczynkami "dla niej" przyszła pora na pudełko "dla niego" - do kompletu. Pudełko ma wymiary 24,5 x 17,5 x 9 cm. Pudełko jest wykonane metodą decoupage. Ozdabiam drewniane przedmioty metodą decoupage na zamówienie : szkatułki, pudełka, herbatnice, skrzyneczki, husteczniki, podkładki pod kubki, zakładki do książek, itp. Wzór, kolor i wielkość można

IMPRESJA SMAKU
Zupa buraczkowa 166

czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ?  Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób) 1 kg czerwonych buraków 3 marchewki 1 pietruszkę 1 por 1 seler 3 łyżki  mąki pszennej 250 ml śmietany kwaśnej najlepiej 18 % 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz sól odrobina cukru do smaku(...)wywar bo muszą wystygnąć  po ugotowaniu ) Podczas gdy buraki będą się gotować, przygotować wywar na zupę: Marchewki, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce na wiórki.  Pokroić pora w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gdy wywar będzie się gotował, zetrzeć

Na słodko lub wytrawnie
Mezze penne rigate z pieczarkami, grillowanym paprykowym kurczakiem i winnym ogórkiem. 140

będzie filet z kurczaka, jeszcze do końca nie wiem w jaki sposób go zrobię, ale użyję:-pierś z kurczaka podwójna-ogórek zielony-papryka mielona czerwona słodka wędzona-czosnek-sól, pieprz-oliwa-por część biała-masło-pieczarki -ocet balsamiczny-koperek świeży-makaron mezze penne rigate -ocet jabłkowy -dowolny starty ser podpuszczkowy, twardy, dojrzewającyMięso kroimy w duże kostki, marynujemy w papryce

BaRepas
Zapiekana wołowina pod peere z dziczyzną. 180

wołowiny-ziemniaki usmażone w skorupce w piekarniku skropione oliwą bez przypraw (1h pieczenia)-starte oregano, tymianek, czosnek niedźwiedzi-dwa ząbki czosnku-papryka czerwona mielona-sól, pieprz-Edam w kostce-por część biała-cebula -białe półwytrawne wino-suszone borowiki; zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na godzinę, siekamyKiełbasę kroimy w kotkę i przesmażamy bez dodatkowego tłuszczu na patelni. Odstawiamy do innego

BaRepas
Chińszczyzna 466

drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części pora (2-3)- kawałek świeżego imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka

mojewypiekiinietylko
Zupa 5 smaków 152

zupę 5 smaków. Tak naprawdę, jest w niej nie tylko 5 smaków, ale całe bogactwo.     Składniki:  - 2 litry rosołu drobiowego- 1 kapusta pekińska- 1 czerwona papryka- 1 zielona papryka- 1 mały por- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu- przyprawa 5 smaków- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- 1 łyżka soku z cytryny- ½ puszki mleka kokosowego (200ml)- mięso kurczaka

mojewypiekiinietylko
Gulasz żołądkowo warzywny 138

żołądków z kurczaka1 czerwona papryka1 marchewka1 cebula1/2 pora ( zielona część )250 g pieczarek4 łyżki olejusól do smakupieprz kolorowy do smaku1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnkuchili do smaku500 ml bulionu ( u mnie rosół )1 łyżeczka mąki ziemniaczanejŻołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie cebulę

Ewa w kuchni
Meksykańskie tacos 241

wieprzowe – 500 g– pomidor – 1 szt– fasola ( u mnie biała ) – 100 g– kukurydza – 100 g– czerwona papryka – 1 szt– cebula – 1 szt– por – 1 szt– sos czosnkowy– sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:TACOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną.Dodajemy pół łyżeczki soli.Wlewamy gorącą wodę(...)muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.FARSZ: Cebulę drobno siekamy.Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu.Fasolę i kukurydzę odcedzamy.Paprykę kroimy w słupki.Pora sparzamy wrzątkiem.Kroimy w drobną kosteczkę.Pomidora kroimy w półplasterki.Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa.Polewamy sosami.Smacznego

Ostra na Słodko
D... dzikie warzywa! 175

Mimo, że jeszcze nie jestem w ciąży, czasami mam ochotę na naprawdę kosmiczne kombinacje! Co powiecie na warzywa w sosie curry-jogurtowo-ketchupowo-sojowym? :D Wczoraj

Kitchens Alphabet
Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw 179

podzielają mój entuzjazm, ale warto po nią siegać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej...Składniki:1szkl. kaszy jaglanej½ czerwonej papryki1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajkoprzyprawyolej do smażeniaWykonanie:Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić

Anioły w kuchni
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 197

września, danie. POTRAWKA Z SOCZEWICY. /całkowicie własny;/ na 3-4 porcje 1 1/3 szklanki soczewicy czerwonej 1 mały brokuł 300g pieczarek 1 duża czerwona papryka 2 cebule 1/2 białej części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki  oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule

W kuchni Karmel-itki
Zdrowa wałówka do pracy 2375

około 450kcal): 50g pełnoziarnistej kaszy kuskus Skworcu jajko curry,sól pieprz wg. smaku 100g groszku z puszki garść świeżej pietruszki pół czerwonej papryki 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por) Sposób przygotowania: Kaszę zalewamy wrzątkiem, żeby spęczniała i odstawiamy na około 5 minut na teflonową patelnię wrzucamy włoszczyznę śmażymy aż się(...)Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g gotowanej piersi kurczaka 2 pomidory śliwkowe pół czerwonej papryki 100g koncentratu pomidorowego 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła:pietruszka, marchew i por) świeża bazylia oregano, sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do rondla (najlepiej teflonowego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Surówka z czerwonej kapusty 175

Już dawno obiecałam  Zuzi , że podam przepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki:  1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę

Bea(u)ty kitchen
Domowa Przyprawa typu Vegeta 507

woli mieszanki suszonych warzyw. Składniki: marchew 1200 g pietruszka korzeń 270 g seler korzeń 1 duży / 2 małe 270 g cebula 2 duże 200 g por 1 sztuka - biała część 100 g papryka czerwona 1 duża lub dwie mniejsze 200 g czosnek 5 ząbków pęczek lubczyku lub gotowy lubczyk suszony z torebki 4 łyżki pęczek natki pietruszki i pęczek(...)sztuk kurkuma 4 łyżeczki pieprz czarny 3 łyżeczki czarnuszka 2 łyżeczki estragon 2 łyżeczki Warzywa myję, obieram, czyszczę.  Marchew, pietruszkę, selera i czosnek kroję w cienkie plastry. Pora w talarki, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Zioła płuczę i po osuszeniu odcinam od łodyżek. Wszystko układam na suszarce do warzyw i co jakiś czas przekładając i mieszając trzymam

IzaGotuje
Roladki z kurczaka 180

można ja przygotować na Sylwestra i podać np. z sosem chrzanowym lub innym ulubionym. Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego kawałek pora, ok. 10 cm 1 cebula, może być czerwona opcjonalnie można dodać natkę pietruszki - ja nie dodałam, bo nie miałam. Użyłam suszony majeranek 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek do smażenia folia aluminiowa(...)kawałki, wrzucamy do blendera dodając śmietanę - miksujemy na gładką masę z sosem sojowym Dwie pozostałe piersi, oddzielnie, wkładamy pomiędzy folię spożywczą i cienko ubijamy Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę, pora w krążki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę - podsmażamy z majerankiem Folię aluminiową smarujemy oliwą i przekładamy na nią mięso Masę mieszamy dokładnie z cebulką i porem  Przekładamy masę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM 131

bardzo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * 1 woreczek ryżu * 2 puszki tuńczyka * 5 jajek ugotowanych na twardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż ugotować tak, by nie był rozgotowany, wyjąć z woreczka, wystudzić. Jajka ugotować na twardo(...)oskubać, pokroić w drobną kostkę. Ogórki, paprykę, cebulę i por drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny

Zrób to smacznie
Czerwony krem z pieczonych warzyw. 187

ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać w porze lunchu. SKŁADNIKI 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3 czerwone papryki 1 główka czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego oliwa z oliwek świeży tymianek świeży rozmaryn sól pieprz słodka papryka cukier do podania świeża bazylia

DefinicjaSmaku
Sałatka z zupek chińskich 179

przyrządzenia i ładnie wygląda. Doskonale sprawdza się na uroczystościach rodzinnych, polecam. Składniki: 2 zupki chińskie  1 pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 0,5 kapusty pekińskiej 2 czerwone papryki 2 ogórki zielone Majonez sałatkowy Fanex Sól, pieprz Przyprawa do gyrosa Sposób przygotowania: Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, wsypujemy saszetkę(...)kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, pora kroimy w pól plastry, ogórki obieramy, kroimy w pół plastry, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Sałatkę

Bajeczna Kuchnia
Pieczona ryba po grecku 128

mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki(...)obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę i pora przez kilka minut. Następnie dodaję resztę warzyw oraz ziele angielskie i liść laurowy. Calość smażę 5-7 minut

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania