czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:200/283)

Som tam - sałatka z zielonej papai 207

zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem itd.  Przeczytaj także Jak zjeść papaję . Czas przygotowania: 10 minut Porcje: 2 Składniki: Zielona papaja, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwone chili, 10 pomidorków koktajlowych, 4 łyżki orzeszków ziemnych, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka

SzczyptaSmaQ
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 283

fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.* Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki: mała główka sałaty lodowej papryka czerwona 1/2 ogórka  pomidor 1/2 pęczka szczypiorku  1/2 puszki kukurydzy ser feta 3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki (ja obrałam

Szefowa kuchni
Przepisy Świąteczne 186

pierniczki znajdziecie tutaj , a po pozostałe przepisy zapraszam tu. Wigilia: Barszcz czerwony na zakwasie Zakwas buraczany   Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami  Śledź po kaszubsku      Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię     Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami

Sto kolorów kuchni
Buraczki z cukinią 168

obiadu. Robię głównie do słoików bo jest z nimi trochę roboty a tak to na szybko otwieram słoik i buraczki do obiadu gotowe. Robię same tarte , z białą kapustą oraz nasze ulubione z papryką i cebulą . W tym roku natknęłam się na przepis z cukinią a że cukinię również uwielbiamy jak buraczki to koniecznie musiałam wypróbować to połączenie. Przejrzałam przepisy(...)jeden to nieco inny więc storzyłam swoją wersję. Przed zapakowaniem do słoiczków już były pyszne więc jak całość się przegryzie to na pewno będzie jeszcze smaczniejsza. składniki: 4 kg czerwonych buraków 2 kg młodej cukinii 1 kg cebuli zalewa 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 2 łyżki soli kamiennej 3/4 szklanki cukru Buraki dokładnie umyć, ugotować lub upiec

Monia miesza i gotuje
Kotleciki a la gołąbki 118

wołowego pół główki mniejszej kapusty włoskiej 2 jajka klasy M około 9 pełnych łyżek ugotowanego ryżu – użyłam basmati Karoon świeżo mielony pieprz i sól do smaku bułka tarta olej do podsmażenia kotlecików Na sos: 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki (całe lub krojone) około 2 litry bulionu pół łyżeczki granulowanego czosnku słodka czerwona papryka do smaku świeżo(...)przykryciem. Do miski przekładamy mięso mielone, ugotowany ryż, wbijamy 2 jajka i doprawiamy całość po wierzchu świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli (u mnie z dwie szczypty). Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do składników w misce. Zaczynamy wyrabiać ręką składniki stopniowo dosypując bułkę tartą (dosypujemy jej tyle by z masy można było spokojnie w dłoniach formować kotleciki, masa powinna

Słodkie okruszki
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 132

jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka(...)majeranek, ziele angielskie. Zgodne z tradycją jest dodanie powideł śliwkowych. Według wielu przepisów mięsa powinno być wagowo tyle samo, co kapusty. Bigos można też robić wyłącznie z kapusty kiszonej, bywa jednak wtedy często zbyt kwaśny. Aby temu zapobiec, należy kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą lub nawet wstępnie obgotować. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podaje

KUCHNIA POLSKA
Idealny bigos 240

dużego garnka – ok. 10 litrowego. Niech nie przerazi Was ilość – bigos zmniejszy swoją objętość o połowę. Idealny bigos: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kg surowej, białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt(...)pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina pół szklanki suszonych borowików 150 g suszonych śliwek cukier sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy

Poezja smaku
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 202

świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz   Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę) . Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem(...)śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj. Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta. Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej

Kulinarne S.O.S.
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 202

świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz   Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę) . Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem(...)śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj. Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta. Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej

Kulinarny S.O.S.
Djuvec ryż. Ryż z groszkiem 128

marchewkę. Wodę można zastąpić sokiem pomidorowym, dzięki czemu potrawa stanie się aromatyczna i bardziej czerwona. Aby ryż wyglądał bardziej atrakcyjnie na talerzu, można serwować go za pomocą nabieraczki do lodów tworząc zgrabne ryżowe kulki. Djuvec ryż doskonale smakuje z Cevapcici i np. surówką z kapusty. The post Djuvec ryż. Ryż z groszkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karczek duszony z selerem naciowym 337

smaczny obiad.  Ja podałam z  kluskami śląskimi i surówką  z kapusty kiszonej. Składniki: 1 kg karczku 1 paczka selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej słodka czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonane: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry

magiczna kuchnia Kasi
Panierowane roladki rybne z ryżem 160

Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka

codojedzenia
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 197

mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. SKŁADNIKI na 16 małych gołąbków 1 duża główka włoskiej kapusty 250g mielonej łopatki wieprzowej 250g mielonej wołowiny 200g kaszy gryczanej niepalonej 50-100g sardynek (waga samych ryb, bez puszki i odcieku) 1 jajko M lub L 2 średnie czerwone cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli albo

Karo in the Kitchen
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 203

pieczarki posiekać. Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone

Smakołyki Asi
Bigos z dziczyzny 125

grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez

Z notatnika
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 203

zamiast jogurtu – polać je skwarkami i chrupiącym boczkiem. SKŁADNIKI na 15 sztuk 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g 800g dobrych, starych mącznych ziemniaków, typu C 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego 250-300g cebuli (mogą być różne – biała, żółta, czerwona) 50-60g wędzonego boczku 60-80g wędzonej słoniny 2 serki typu ‘oscypek

Karo in the Kitchen
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 113

grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Paszteciki do barszczyku 117

nowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne

Marder&Marder Manufacture
Surówka z papryki 215

warzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki -1 nieduża cebula - mały kawałek młodego pora - 1-2 łyżki soku z cytryny

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania