tandoori chicken Przepis na curry jalfrezi z kurczaka znalazł się m.in. w The Hairy 'Bikers' Great Curries autorstwa Kudłatych Kucharzy - Dave'a Myersa i Si Kinga. Wersję jalfrezi z fasoli zamieścił w swojej książce Food Revolution bardzo lubiany w Polsce Jamie Oliver. Inne nazwy jalfrezi to: jhal frezi, zalfrezi, zalfraizi, jaffraz, chicken jalfrezi, Curry jalfrezi z kurczaka to idealne danie(...)kości mięsa z kurczaka (filetów lub udek) albo mięso drobiowe, które zostało z np. z gotowania rosołu. 1 duża cebula drobno posiekana 2 zielone papryczki chili 2 zielone lub czerwone słodkie papryki średniej wielkości, oczyszczone z nasion 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 2-3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 1 łyżka stołowa czerwonej pasty curry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNastępnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy (np. grochem lub fasolą). Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 min., następnie usuwamy papier i fasolę, i pieczemy jeszcze 15-20 min., do zezłocenia. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Białą czekoladę topimy
Kuchnia MagdaLenywystarczy go zgnieść widelcem, aby potem wymieszać z gęstym jogurtem i resztą składników. Zamiast krowiego jogurtu możecie użyć jogurt sojowy lub przygotować ten dip całkiem wegańsko z białej fasoli . Ale dip jogurtowy z czosnkiem to nie tylko sam czosnek. Do dipu można dodać ulubione zioła, jeden rodzaj lub pomieszać kilka różnych. Uwielbiam miętę pieprzową, która świetnie pasuje ze świeżym oregano(...)greckiego jogurtu, 10% tł. 3 łyżki oliwy z oliwek 1 główka czosnku, pieczonego 2 łyżki świeżej mięty pieprzowej, grubo pokrojonej 1 łyżka świeżego oregano sól do smaku czerwona dymka Do przygotowania sosu można użyć surowego lub pieczonego czosnku. Ilość czosnku zależy od tego jak bardzo czosnek lubimy. Do przygotowania tego sosu użyłam pieczonego czosnku. owiń czosnek w aluminiową folię
codojedzeniazależy od wielkości naszego strączka, to nic bardziej mylnego. Sprawą kluczową jest grubość skórki. I tak- te strączki, których skórka jest gruba (czyli generalnie znakomita większość m.in. ciecierzyca lub fasola), przed gotowaniem musimy namoczyć od 5-14 h (najlepiej przez całą noc), inaczej czas gotowania wydłuży się nawet do 120 minut, przy czym skórka i tak pozostanie irytująco twarda. Cienką(...)Kotleciki z czerwonej soczewicy i płatków ryżowych z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką z ogórka w sosie miętowym Składniki na sałatkę z ogórka: 1 ogórek zielony pokrojony w kostki 150 g gęstego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanych listków mięty sól, pieprz Składniki na pieczone ziemniaczki: 8-9 ziemniaków pokrojonych na ćwiartki ½ łyżeczki kurkumy
Moja Mama Gotujenadzienie : 300 g fasoli jaś, 300 g ziemniaków (typ kulinarny B), 1 cebula, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz, ciasto : 250 g mąki, 140 ml gorącej wody, sól, Nadzienie : Fasolę przebrać, wypłukać i.... 1. zalać zimną wodą, odstawić na noc i następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości, pod koniec gotowania fasolę posolić lub 2. fasolę zalać zimną wodą, zagotować, odstawić(...)ostygnięcia i następnie ugotować do pożądanej miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na oleju. Fasolę, ziemniaki i cebulę zemleć. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać majeranek lub tymianek. Ciasto : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką
królestwo garówokazała się bardzo miłą, cały czas uśmiechnietą i pełną energii osobą. Wspólnie przygotowaliśmy kilka tart słodkich i wytrawnych oraz wspaniałe pasty kanapkowe. Pyszne pasty: z zielonego groszku, z bialej fasoli, z wedzonego łososia i hummus Do hotelu wracałam oszołomiona ilością zdobytej w tym dniu wiedzy, ale to jeszcze nie był czas na odpoczynek, bowiem czekała na nas gorąca impreza integracyjna(...)Kuchnia w stylu eko" z ekipą gdyńskiego Feed My Soul Bistro. Uczyliśmy się jak przygotować pyszne, zdrowe i tanie dania z sezonowych produktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto z czerwonej kapusty. Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja
Zawsze głodna!granatem i serem pleśniowym Brukselka z boczkiem i orzechami Brukselka w sosie szczypiorkowym z nerkowcami i prażoną cebulką Sałatka z soczewicy z papryką i orzechami Sałatka z fasoli i mango Sałatka z fasolą Sałatka z dynią Sałatka z kukurydzy Sałatka z olejem z pestek dyni Bakłażany po kaszubsku SAŁATKI MAKARONOWE – przepisy Kolorowa sałatka makaronowa Sałatka z tortellini Sałatka warstwowa(...)MIĘSEM – przepisy Sałatka z kurczakiem i winogronami Sałatka hawajska Włoska sałatka z kurczakiem – Insalata di pollo Sałatka z kurczakiem Sałatka brokułowa z kurczakiem, kukurydzą i orzechami Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym SAŁATKI Z RYBĄ – przepisy Kolorowa sałatka z tuńczykiem Sałatka warstwowa z tuńczykiem Włoska sałatka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Szpinak z pieczoną dynią
Dorota Smakujenowo cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ stanowi bogate źródło białka, które jest lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż i ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja). W ziarnach kaszy gryczanej są również węglowodany (69 g w 100 g) i odrobina (3 g) tłuszczu. Jednaj jej podstawowe bogactwo to witaminy(...)linię. Ja zapraszam dziś na sycące, rozgrzewające, pachnące curry i imbirem danie obiadowe. Składniki: 500 g mięsa (najlepiej wołowego ewentualnie wieprzowego) 200 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka kawałek świeżego imbiru 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, curry, 2 łyżki oleju ok. 1,5 litra wody
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaponiżej pokażę Wam jak zrobić dietetyczne burrito, które nie tylko zachowuje smak i aromat klasycznego przepisu, ale jest też zdrowsze. W klasycznym burrito nie można obejść się bez fasoli czy kukurydzy, jednakże ja nie dodałam ich do przepisu, gdyż chciałam ograniczyć ilość węglowodanów. Efekt? Bardzo zadowalający, dlatego dietetyczne burrito często będzie gościć na moim stole. Klasyczne burrito(...)Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI BURRITO (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE) 250 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego) 1 czerwona papryka garść czarnych oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 250 g przecieru pomidorowego (całe opakowanie) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka słodka, chili, sól, pieprz, bazylia
A to pestkaobiad, kolację oraz w między czasie :) Są to aromatyczne wywary mięsne, rybne i/lub warzywne, do których można samodzielnie skomponować dodatki (zazwyczaj bezpłatnie), takie jak grzyby, zioła, zieleninę, przyprawy, kiełki fasoli mung, sosy itp. Tajskie zupki, proste jedzenie ale niezwykle smaczne i o właściwościach leczniczych, z łatwością można wprowadzić do domowego menu. Jeśli nie uda się kupić orientalnych składników, zawsze można(...)dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki kaffir, 2 czerwone papryczki chili, 1-2 kłącza trawy cytrynowej, mały zestaw przypraw do gotowania zupy Pho (czarny kardamon 2 szt, 5 gwiazdek anyżu, 2 kawałki kory cassi lub cynamonu), 2 l wody
SzczyptaSmaQmąki pszennej, 1 jajko, 75 g masła, 5 łyżek zimnej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, wypełnienie: 550 g cebuli czerwonej, 900 g śliwek* 4 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, pieprz, miód lipowy, 600 g kaszanki, 3 łyżki masła lub smalcu. Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć(...)odłożyć. Resztę pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu. Formę do tary wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Przykryć papierem i obciążyć fasolą, ryżem…. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie zdjąć papier i piec ciasto jeszcze 10 minut. Na ciasto wyłożyć 1/2 cebuli, na niej ułożyć podsmażoną kaszankę
królestwo garówdanie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam wiele jego wersji. Pierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta. Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie za suchy. To danie nie ma stałego(...)węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami. Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka mieszanki curry 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1,5-2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie: Pierś kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na pół
Codziennik Kuchennykalorii, dodaj 3 łyżki serka mascarpone. Sos będzie jeszcze bardziej kremowy, a danie o wiele smaczniejsze. Składniki: ok. 250 g spaghetti 2-3 łyżki masła lub oliwy 4-5 czerwonych papryk 2 marchewki 1-2 małe cukinie 1 małe opakowanie śmietany zwykłej lub roślinnej 3 łyżki serka mascarpone sól, pieprz Ugotuj makaraon al dente. Warzywa drobno pokrój i podduś(...)tofu w sosie curry, smażone z kiełkami, makaron z warzywami. Poza tym jest oddzielna sekcja w menu „dania warzywne”, w której znajdziemy m.in.: bakłażana w sosie chili, faszerowaną cukinię, fasolę płasko strąkową z czosnkiem, brokuły smażone z pomidorami i czosnkiem, warzywa smażone w stylu Hoi An i smażone kiełki. Pasta primavera The name of the dish means „spring” but fresh
Qlinarnie i Qlinarnieworeczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką(...)liścia laurowego. Gotujemy soczewicę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 40 minut, do miękkości. Nie sólcie soczewicy, bo zostanie twarda! Jeśli nie używacie przyprawy do dań z fasoli, która ma już w składzie sól, soczewicę możecie lekko osolić dopiero na 10 minut przed końcem gotowania lub lepiej – tuż po ugotowaniu. Białko soczewicy (24g białka na 100g zielonej
Karo in the Kitchen