czereśnie - 1732 przepisów (strona:48/116)

Poniedziałkowy "fit" - Koktajl truskawkowo czereśniowy 204

osobiście zabieram go również na II śniadanie kiedy podaję go z płatkami owsianymi lub otrębami.  Koktajl truskawkowo czereśniowy   SKŁADNIKI : 300 g świeżych truskawek 150 g czereśni 250 ml schłodzonej maślanki 1 łyżeczka miodu akacjowego lub 1 łyżeczkę ksylitolu  PRZYGOTOWANIE : Truskawki myjemy, szypułkujemy, przekładamy do blendera lub malaksera. Czereśnie płuczemy, drylujemy i przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
.995. letni makaron 167

makaron ryżowy z truskawkami i czereśniami~ Pierwsze czereśnie w tym roku ♥♥♥ A truskawkowy sezon już w pełni - wczoraj kupiłam truskawki za...3,50zł

breakfast of dreams
Drożdżówki ze śliwkami 132

czasami ma zachcianki. Coś sobie wymyśli i jak tak nie  będzie to foch. A wiecie, że z takim fochem to żartów nie ma. A wymyśliła sobie drożdżówki. Z czereśniami w środku. Ale tak jakoś jej chyba umknął drobny fakt, że czereśnie się właśnie skończyły. Więc łaskawie zgodziła się na drożdżówki ze śliwkami. Cóż zatem było robić... Zakasałem rękawy

Marder&Marder Manufacture
Sernik na zimno z truskawkami 177

Zasłyszane w kolejce w warzywniaku: Pani: Po ile są czereśnie? Sprzedawca: Po 17 zł /kg Pani: Co?! Ile?! Dlaczego takie drogie?! Sprzedawca: No wie Pani, szpaki też lubią czereśnie :) (Powinnam jeszcze dodać, że właśnie w tym momencie parsknęłam takim śmiechem, że cała uwaga klientów skupiła się na mnie, a nie na dowcipnej odpowiedzi sprzedawcy;)) Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebook

My simple kitchen
Nalewka czereśniowa z imbirem 240

nalewkę czereśniową. Dziś zrobimy początek, podamy składniki a na efekt będzie trzeba poczekać. Będziemy aktualizować przepis wraz z okresem dojrzewania nalewki.     Składniki: -1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni -ok. 10 cienkich plasterków świeżego imbiru -40 dkg cukru -1/4 l spirytusu -1 l  czystej wódki 40% Dziś umyte czereśnie pozbawiamy pestek, wsypujemy do słoja, dodajemy plasterki imbiru

Maminek kulinarny
Hamburgery wołowe z czereśniami w domowej bułce z ketchupem czereśniowym 233

wersji hamburgerów tu a teraz ruszamy z daniem właściwym! Czego nam trzeba? -350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie ligawa -dwie łyżki bułki tartej -duża garść posiekanych czereśni -sól, pieprz, papryka czerwona słodka -mozzarella w plastry pokrojona -sałata -ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone -por część biała posiekana w wiórki Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół(...)górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut. Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką tartą i przyprawami. Formujemy 4 duże i grube kotlety. Mocno ubijamy i oklepujemy. Kładziemy na grilla na 4-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i dajemy mu odpocząć dwie minutki. Spodnią część bułki smarujemy solidnie sosem czereśniowym, układamy

BaRepas
Papaja i whisky w jednym, pysznym, zdrowym lodowym drinku, który ma na imię Slushy 251

zamrażarce na ok. 30-60 minut) sok z 1 dużej pomarańczy (lekko zmrożony) ½ łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej 50 ml whisky 1 łyżeczka miodu 4 duże kostki lodu czereśnie koktailowe Maraschino Zebrać razem wszystkie składniki. W blenderze, wymieszać z papaję, sok i skórkę z pomarańczy, miód, whisky i kostki lodu (do uzyskania gładkiej lodowej konsystencji) ; jeśli konsystencja jest zbyt wodnista(...)wstawić do zamrażarki na 20-30 minut. Podawać w dużym pucharze zwieńczonym czereśnią Maraschino. Na zdrowie. Kliknij na zdjęcie poniżej

Jem więc Jestem
Frastagliate z sezonowymi owocami 127

frastagliate lub tagliatelle, 4 łyżki cukru, 40 g masła, 250 g serka mascarpone, 300 g drylowanych czereśni, 400 g agrestu, 200 g jagód, listki mięty Agrest umyć, osuszyć i ogolić (odciąć końcówki). Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić agrest i czereśnie, zamieszać dokładnie, tak aby wszystkie owoce były oblepione karmelem, dodać masło

królestwo garów
przetwory 153

agrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie   galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką   konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich     kwas

królestwo garów
Wiśnie w occie 296

Wszyscy znamy grzybki, gruszki czy śliwki w occie jako dodatek do mięs, zwłaszcza do pasztetów. W moim rodzinnym domu marynuje się również inne owoce: winogrona , brzoskwinie , czereśnie , agrest .... Stanowią one świetny dodatek do nie tylko do zimnych mięs. Warto po nie sięgnąć … zaskoczy nas ich smak i dojdziemy do wniosku, że nie potrafimy się już bez nich obejść. Można(...)przygotować na ostro lub bardziej na słodko..... Przedstawiam dwa przepisy na wiśnie w occie, przygotowane tak samo jak czereśnie. Oczywiście owoce najpierw trzeba umyć, osuszyć. Pestki zostawić. Owoce następnie ułożyć w wyparzonych słoikach. I 2 kg wiśni, 600 ml octu 10%, 400 ml wody, 750 g cukru, liście laurowe, goździki, cynamon w lasce, Zagotować wodę z cukrem i przyprawami

królestwo garów
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 172

zimę chwilami miałam wrażenie, że już nigdy nie nastąpią ciepłe dni, pełne słodkich smaków. Ale na szczęście nastał ten czas. Ogrody pełne aromatycznych sezonowych przysmaków: wiśni, porzeczek, agrestu, malin. Czereśnie i truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali nam mieszankę(...)przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, maliny) woda cukier do smaku ok. 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce podgrzałam na patelni wraz z cukrem (wiadomo, że najlepiej dodać go jak najmniej - jednak

Kuchnia po mojemu
MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 149

jogurtu 1/3 szkl mleka 1/3 szkl oleju sok z 1 cytryny 150 g dżemu lub konfitury z dyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe   A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa(...)wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu muffinki udekorować ubitą śmietaną, połączoną z mascarpone. Dzieła dopełni koktajlowa czereśnia, niczym wisienka na torcie

Kuchnia w opałach
torcik z truskawkami na dobry początek 143

kulinarnego Figa. Od ponad roku umieszczam przepisy na facebooku, ale postanowiłam publikować je także tutaj. Także na powitanie zapraszam po przepis na torcik śmietanowy z truskawkami. Świeżutkie truskawki i czereśnie pachnące latem to co uwielbiam najbardziej. Nie mogłam się powstrzymać i musiałam coś z tego wyczarować. Biszkopt ( składniki na 1 biszkopt, potrzeba upiec 2) 5 jajek, 5 łyżek cukru(...)delikatnie mieszamy. Gotowy krem chłodzimy w lodówce następnie przekładamy całość na jeden biszkopt i układamy na całości truskawki. Przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i ozdabiamy truskawkami i czereśniami

noteskulinarnyfiga
Kalendarz owoców i warzyw - podział na pory roku 218

styczeń, luty, marzec, II połowa grudnia) Pomarańcze- Europejska odmiana (styczeń, luty, połowa marca, II połowa grudnia) Wiosna:  Agrest- (maj, I połowa czerwca) Czarny bez- (maj, I połowa czerwca) Czereśnie (I połowa czerwca) Jagoda czarna- (I połowa czerwca) Malina- (I połowa czerwca) Morele- (I połowa czerwca) Nektarynki- (I połowa czerwca) Pomarańcze-  importowane z Ameryki Południowej (maj, I połowa czerwca(...)czerwca) Wiśnie- (I połowa czerwca) Lato: Agrest- (lipiec sierpień) Arbuz- (II połowa lipca, sierpień) Aronia- (lipiec, sierpień) Brzoskwinia- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarny bez- (lipiec, sierpień) Czereśnie- (II połowa czerwca, lipiec, I połowa sierpnia) Głóg- (II połowa sierpnia, I połowa września) Gruszka (lipiec, sierpień, I połowa września) Jabłka- (II połowa lipca, sierpień, I połowa września) Czarna jagoda

Krakowskie smaki Ani
Zjadłabm porzeczki... Pavlova 150

Zjadłabym czereśnie... - Ależ babciu, już nie ma czereśni. - To zjadłabym porzeczki, porzeczki jeszcze są!  W sobotni poranek snuję się po zaspanym jeszcze targu. Pierwsi sprzedawcy powoli wykładają towar. Nic nie zapowiada tłumu, który niebawem zaleje to miejsce. Wracam do domu z koszykiem świeżych owoców. Zrobię z nich coś pysznego.   Pavlova z owocami 200ml białek

Zapiski Młodej Żony