czereśnie - 1732 przepisów (strona:46/116)

Brzoskwinia na cieście francuskim. 132

Brzoskwinia na cieście francuskim Składniki 150 gr ciasta francuskiego Przepis na ciasto znajduje się   tutaj Konfitura z czereśni Przepis na konfiturę znaleźć można na   tej stronie 1 brzoskwinia Białko jaja Cukier brązowy Sposób przygotowania Z ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka i posypując cukrem. Na powstałych kopertach układamy  konfiturę z czereśni

Miód i pieprz
Budyń waniliowy 134

ziemniaczanej 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na który znajduje się  tutaj 3 łyżki cukru- łączna ilość cukru zwykłego i waniliowego nie powinna przekraczać 70 g Kilka czereśni Utarta gorzka czekolada Sposób przygotowania 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę  wlewamy do miski , wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy trzepaczką lub widelcem(...)gorącego mleka dodajemy zawartość miski i bardzo intensywnie mieszając trzepaczką  ponownie zagotowujemy. Po zagotowaniu  trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę i rozlewamy do salaterek, dodajemy czereśnie oraz posypujemy startą gorzką czekoladą

Miód i pieprz
Ciasto kefirowe z czereśniami 213

Ciasto kefirowe z czereśniami Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jaja - 1/2 szklanki oleju - 1 duży kefir owoce:  - czereśnie kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Wszystkie sypkie składniki wsypuję do jednej miski

Kuchnia co dnia
Zupa czereśniowa z makaronem 209

Zupa czereśniowa z makaronem Składniki: - czereśnie (u mnie z działki rodziców) - cukier dodatki: - śmietanka 30% - makaron (u mnie dwa różne, najlepiej wybrać jakieś ciekawe kształty) Przygotowanie: Czereśnie dokładnie płuczę i dryluję (ja ręcznie). Przekładam je do garnka i zalewam wodą do wysokości owoców. Dodaję cukier według uznania. Gotuję do miękkości na małym ogniu. Na koniec dodaję do zupy śmietankę. Jeśli

Kuchnia co dnia
Sernik z czereśniami 171

sztuki sera w "kiełbasce" President 1 Activia 150 gram 3/4 szklanki cukru 6 żółtek+ 2 białka 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 laska wanilii  tortownica wysmarowana masłem czereśnie Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią, dodać activię oraz ser. Wymiesza . Dodać  mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Nastawić piekarnik na 160 stopni. Wlać masę serową do tortownicy, na wierzch układać wydrylowane czereśnie. Piec

AZgotuj!
Poniedziałkowy "fit" - Koktajl czereśniowo malinowy z miętą 192

dostarczają nam zastrzyk witamin i wartości odżywczych które świetnie poprawiają nasze samopoczucie. Co powiecie na dzisiejsze połączenie smaków?  Koktajl czereśniowo malinowy z miętą  SKŁADNIKI : 2 garście czereśni  1 garść malin świeżych 14 listków mięty opcjonalnie miód PRZYGOTOWANIE : Czereśnie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki - można wydrylować, przekładamy do malaksera. następnie dodajemy garść świeżych

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto kruche z czereśniami i malinami pod owsiankowo kokosową kruszonką 237

szklanki mąki, 0,5 margaryny, 3 żółtka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skóra otarta z polowy cytryny. OWOCE  0,5 kg czereśni, 250 gram malin BUDYŃ 1 budyń śmietankowy z biała czekoladą (Delecta), 400 ml mleka, 3 łyżki cukru KRUSZONKA 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 0,5 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki wiórków(...)kokosową. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem. Wrzucamy 0,5 szklanki płatków owsianych i 2 łyżki wiórków kokosowych. Mieszamy do połączenia składników. Po 10 minutach ciasto wyjmujemy. Wykładamy wydrylowane czereśnie i maliny (żeby nie puściły soku, wcześniej posypujemy łyżeczką mąki). Na owoce wylewamy przygotowany budyń (zrobiony z 400 ml mleka). Na budyń wykładamy mieszankę owsiankowo - kokosową, a na nią ścieramy

Mój Smak na Życie
Liebster Blog Award razy cztery 180

chyba wszystkie kuchnie mają coś ciekawego i intrygującego do zaoferowania. Mogłabym tak jeździć po świecie i smakować... Dopóki nie zatęskniłabym za swoją własną kuchnią. 8. Wasz ulubiony owoc?  Czereśnie, bo mam do nich ogromny sentyment z dzieciństwa i kiedyś na to pytanie nie odpowiedziałabym inaczej. Dzisiaj szaleję chyba za wszystkimi, szczególnie tymi z kwaśną nutą.  9. Dla kogo(...)mnie bardzo umowne - jak tylko robię się głodna, jem. 5. Miałaś czasem ochotę podjeść pistacje w dziale orzechów na wagę? Nie, jakoś o tym specjalnie nie myślałam... Co innego czereśnie - często mnie korci, żeby sprawdzić, czy są wystarczająco słodkie. 6. Jaka jest Twoja najdziwniejsza fobia? Bo ja wiem...? Boję się pająków i innych robali, ale to chyba nie aż takie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SAŁATKA Z CZEREŚNIAMI 112

coś jeść trzeba. Choć o obiedzie nie myślę, wieczorkiem lubię coś przekąsić. SKŁADNIKI: kilka listków ulubionej sałaty 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej ser z niebieską pleśnią kilka wydrylowanych czereśni posiekane pistacje ocet balsamiczny pieprz kolorowy opcjonalnie kwiaty lawendy A jak to zrobić: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojony w kostkę ser, małe kawałki(...)szynki i połówki czereśni. Całość posypać pistacjami i oprószyć pieprzem. Skropić odrobiną octu . Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Kuchnia w opałach
Sałatka śniadaniowa 150

każdej porze roku możecie dodać sezonowe owoce. Zatem do kuchni marsz przygotować sałatkę ; )   Do przygotowania 1 porcji sałatki potrzebujemy: – 1 garść umytej rukoli – kilka czereśni (5-6 soczystych sztuk) – kilka ćwiartek grejpfruta (3-4 powinny wystarczyć, chyba że macie ochotę na więcej) – odrobina świeżo startego parmezanu – 1 łyżka oleju arganowego ( http://www.bioplanet.pl(...)łyżeczka miodu – prażony słonecznik (do posypania) W miseczce umieszczamy umytą, odsączoną rukolę. Na wierzchu układamy kawałki grejpfruta, czereśnie z ogonkami. Całość posypujemy świeżo startym parmezanem i prażonym słonecznikiem. Z miodu i oleju przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę. Zjadamy od razu

Szybko Tanio Smacznie
Pszenno gryczane nalesniki z lososiem, serem plesniowym i czeresniami 215

orzekła, że są intrygujące i wykwintne.  Ja tam nie wiem. Mi po prostu smakowały :) Pszenno gryczane naleśniki z łososiem, serem pleśniowym i czereśniami naleśniki (u mnie ok 10-12): po 1 szklance mąki gryczanej i pszennej po 1 szklance wody i mleka (u mnie bez laktozy) 1 jajko łyżka oliwy szczypta soli Składniki(...)oleju, resztę na suchej patelni. farsz: 100 g łososia wędzonego na gorąco 30 g sera z niebieską pleśnią szczypior od jednej dymki łyżeczka soku z cytryny 4-5 czereśni, pokrojonych w kosteczkę Ser i łososia rozdrabniamy widelcem i łączymy z resztą składników. Nakładamy na naleśnik, zwijamy, odstawiamy na 10 minut i kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia 3296

herbatniki maślane (2 długie opakowania) 1 budyń śmietankowy z cukrem 400 ml mleka 125 g miękkiego masła 2 łyżki kajmaku (można sobie odpuścić) 400 ml jogurtu naturalnego 300 g czereśni (lub innych owoców) do masy jogurtowej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 2 galaretki owoce do galaretki (u mnie borówka amerykańska i maliny) Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, żeby(...)puch, dodać kajmak. Stopniowo dodawać budyń ucierając wszystko na gładką masę. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody i również przestudzić. Czereśnie zmiksować Benderem, dodać jogurt naturalny, cukier puder i razem jeszcze raz wymieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Kolejność warstw od dołu: - herbatniki - połowa kremu budyniowego - herbatniki - 3/4 masy jogurtowo-owocowej - herbatniki - druga

Trzeci talerz
Dżem czereśniowo malinowy 129

Połączenie dwóch pysznych, moich ulubionych sezonowych owoców, zakręconych w wekach! Pyszności! Składniki: ½ kg czereśni, ½ kg malin, ¼ litra soku o dowolnym smaku, ½ kg cukru żelującego. Wykonanie: Maliny dokładnie przebrać, czereśnie opłukać i wypestkować. Wymieszać z sokiem i cukrem żelującymi gotować około 5 minut. Następnie przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić

Tradycyjna Kuchnia
Czereśniowiec 169

Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 1 łyżka kakao Ponadto  0,5 kg wydrylowanych czereśni 5 białek 1 kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki(...)mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie z kropione sokiem z cytryny na wierzch posypujemy trzecią część ciasta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
RATAFIA CZYLI TUTTI-FRUTTI 195

nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki.  Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce podzielić na mniejsze(...)innym smaku, bo nie sposób "wyprodukować" ratafię, która zawsze będzie smakowała tak samo ... i to chyba jej urok :))) Nalewka po 3 tygodniach od nastawienia. Zawiera: truskawki, maliny, borówki i czereśnie

Walijskie Pichcenie