warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest dyniowy, gładki mus. Będzie słodko, ale nie mdląco, a na dodatek… dwukolorowo. Do przygotowania(...)całość zmiksujcie do otrzymania jednolitej konsystencji. W czasie gdy obrabiacie dynię przygotujcie spód. W rondlu na małym ogniu rozpuście razem czekoladę, miód i masło, cały czas mieszając aby powstająca, czekoladowa lawa nie przywarła do dna garnka. Odstawcie na bok i przestudźcie, aż będzie letnie. Masę czekoladową połączcie z kakao, mąką, proszkiem do pieczenia oraz jajkami – wymieszacie całość za pomocą łyżki
Szybko Tanio Smacznieczęść stołu zastawiona jest pojemniczkami z odmierzonymi składnikami na biszkopty, ciasta, polewy i kremy! Już można wyobrażać sobie smak kremu cytrynowego, chrupkość orzechów w biszkopcie orzechowym czy smak polewy czekoladowej, która wykończy czekoladowy tort. Tym razem zamiast Tomka, pojechała ze mną moja przyjaciółka Marta. Temat tortów w szczególności chciałam zgłębić przez zbliżającą się datą 4 lipca 2015 roku - dniem naszego(...)cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania. Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy przygotowywać krem cytrynowy
Plate of JoyDziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto czekoladowe według przepisu Sandry Mangas Hernández. Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników, które sądzę, że praktycznie zawsze macie w domu. Wystarczy je wszystkie umieścić w misce i dobrze wymieszać łyżką, przelać do formy i zapiec! Szybciej się nie da!:) Ciasto nie zawiera jajek, mleka ani masła(...)wiec mogą je jeść osoby na nie uczulone bądź na diecie. "Najkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao i oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać i kręcić nosem... Okazało się
Słodko-Słony Świat IlonyRewelacyjny, mocno czekoladowy sernik, którego konsystencja jest delikatna, puszysta i rozpływająca się w ustach. Do tego spód ciasta stanowi uwielbiane przed wielu brownies. Zwieńczeniem tego eleganckiego, wytwornego deseru jest czekoladowa polewa - rewelacja. Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Składniki:Spód Brownies:50 g masła50 g czekolady mlecznej50 czekolady gorzkiej1 jajko1/3 szklanki cukrucukier(...)mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% (ok. 100 ml)50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiej2 łyżki kakaocukier waniliowy Polewa:60 g czekolady40 g masła Rewelacyjny Czekoladowy Sernik ze spodem Brownies - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Spod Brownies:Czekoladę mleczną, gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
Słodka Stronabiszkopcie, warstwie z orzechów włoskich i nieziemskiej budyniowej masie. Całość idealnie się ze sobą komponuje tworząc niezwykły wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (ani Pan) domu. Polecam.Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową - Składniki:Biszkopt::3 duże jajka (lub 4 średnie)1/2 szklanki cukrucukier waniliowy 1,5 łyżki kakao2,5 łyżki mąki pszennejpłaska łyżeczka proszku(...)białka1/2 szklanki cukrułyżka miodułyżeczka mąki ziemniaczanejłyżeczka mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem Budyniowy:500 ml mlekabudyń śmietankowy (40g)łyżka mąki pszennej3 żółtkacukier waniliowyok. 2/3 szklanki cukruok. 125 g masłaPolewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)80 ml śmietanki kremówki 30%łyżeczka alkoholu (np. wódki, rumu) Marysieńka - Czekoladowe Ciasto z Warstwą Orzechową i Aksamitną Masą Budyniową
Słodka Stronakolację jemy chleb?" no to ja na no, że tak już się przyjęło, ale często sobie urozmaicamy nasze posiłki czymś innym. Tym razem postanowiłam, że zrobię jej chleb czekoladowy, aby pokazać i nauczyć, że są też inne rodzaje chleba i zjadanie pieczywa nie musi być nudną regułą. Domownicy znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas(...)czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki.SKŁADNIKI - na dwa bochenki - 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant) - 4 i 1/2 filiżanki mąki- 1/2 filiżanki cukru brązowego - 1/3 filiżanki kakao - 2 łyżeczki soli
Basia w kuchniDziś szczególna noc, wypełniona magią i wróżbami. Aby jeszcze bardziej umilić ten zaczarowany wieczór przygotowaliśmy coś wyjątkowego :)Postanowiliśmy zaszaleć i oddać się czekoladowemu szaleństwu. Pysznemu czekoladowemu szaleństwu w postaci ciasta :) Bez mąki, czyli bez glutenu - osoby cierpiące na celiakię też mogą sobie na kawałeczek pozwolić :)A od poniedziałku ograniczamy słodycze. Takie adwentowe postanowienie. Nie wykluczymy ich całkowicie, bo chcemy(...)rozpuści i powstanie syrop cukrowy.Zdejmujemy syrop cukrowy z ognia, dodajemy pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę i masło. Mieszamy, do czasu, aż czekolada i masło się rozpuszczą - ma powstać gładka czekoladowa masa. Powoli wlewamy masę czekoladową do masy jajecznej, chwilę miksujemy (kilkanaście sekund) mikserem, aby masy dokładnie się połączyły.Przelewamy ciasto do formy posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wkładamy foremkę
W kuchni Katieznowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny.Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki(...)szkl mąki1 budyń czekoladowy ( proszek)1 szkl cukru3 jajka1 łyżka miodu1 szkl mleka3/4 szkl oleju3 łyżki kakaorodzynki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCzekoladowych ciast nigdy dość ! Dobrze piszę ? Ktoś uważa inaczej ? Dziś mam dla Was szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami. Niezwykle proste w przygotowaniu, a jednak z efektem WOW ! Myślę, że zostaniecie jego wielbicielami. Składniki:( na podłużną blachę długości około 35 cm )* 160 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 60 g mlecznej )* 50 g masła* 200 g mąki pszennej* 10 g ciemnego(...)puszystą masę. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę - wymieszać. Dodać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia - dokładnie połączyć składniki.Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy wlać ciasto czekoladowe. Na cieście ułożyć gruszki, lekko je wciskając w ciasto.Ciasto czekoladowe piec w 170 stopniach C przez 50 minut.Upieczone ciasto dobrze wystudzić. przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoJakiś czas temu otrzymałam do testowania olej kokosowy od portalu Uroda i zdrowie . Produkt ten bardzo mnie zaciekawił, ponieważ do tej pory nie miałam okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka, szklanka(...)150g cukru, 200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Na koniec dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy na czekoladowym cieście tak, by powstały kopczyki. Piec około 40-45 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 500ml mleka, 2 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej
Z miłości do słodkościHumor nie dopisuje? czekolada dobra na wszystko:) bo jak mus to mus, trzeba go poprawić. Postanowiłam dzisiaj poratować trochę przyjaciółkę i poprawić jej nastrój czymś czekoladowym, zwłaszcza, ze nabyłam książkę z czekoladowymi przepisami. Oczywiście wypróbowując przepis nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała go co nieco. Pomieszałam, poprzestawiałam i proszę torcik gotowy. tak strasznie pachniał czekoladą, że ledwo się powstrzymałam, żeby(...)trochę nie skubnąć. Zapach ruszył nawet moją mamę, która nie przepada za czekoladą. Torcik pachniał więc mocno czekoladowo i równie czekoladowo smakował. Lekka konsystencja musu idealnie pasowała do smaku czekolady. Chyba nic z mojej produkcji tak mi nie smakowało jak ten torcik. Mam nadzieje,że nie tylko mnie. Przyjaciółka skomentowała moje ciacho: " tak to ja mogę przychodzić do Ciebie
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto czekoladowe z wiśniami jest bardzo aromatycznym ciastem ucieranym. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że połączenie czekolady i wiśni sprawdza się w wypiekach i deserach. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, a dodatek kwaskowatych wiśni zwiększa jego wilgotność i przełamuje smak czekolady.Przepis można wykorzystać w keksówce o wymiarach 200x110x75. Ciasto czekoladowe z wiśniamiSkładniki:75g mąki pszennej + 25g do oprószenia(...)smaku. Jeśli chcielibyście wykorzystać czekoladę deserową zamiast mlecznej, do ciasta należy dodać więcej cukru.Wielbiciele ciast przepełnionych owocami śmiało mogą też zwiększyć ilość wiśni.Ciasto można po upieczeniu udekorować polewą czekoladową, ja uznałam, że samo w sobie jest bardzo aromatyczne i nie ma takiej potrzeby
Smakołyki BerenikiNAJCUDOWNIEJSZY CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI Ciasto to skrywa wszystko co najlepsze, wiśnie nadwiślańskie, czekoladę i bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO: -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy(...)minut w temp. 180 stopni C. Studzimy. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietanki 36% - 2 czekolady mleczne - 2 x śmietan fix Śmietankę wlej do rondelka, tuż przed wrzeniem, zdejmij z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę, tak aby się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia. Wstaw masę do lodówki na minimum 4 godziny. Masa zgęstnieje. Wyjmij z lodówki, przełóż do miski, dodaj fixy i ubij
SMYKWKUCHNIskomplikowanego. Później trzeba swoje odczekać, ale potem pozostaje już tylko delektować się tym cudem. Tak, cudem! Bo ten mus potrafi śnić mi się po nocach :D Jest niesamowicie czekoladowy, powiedziałabym, że nawet bardziej od samej czekolady (o ile to możliwe), a przy tym delikatny i puszysty. Wspaniały, daję słowo! Jego konsystencja i smak są nie do podrobienia i niestety(...)przypadku nie istnieje żaden dietetyczny zamiennik. Ale co tam. Jak już grzeszyć, to na całego. Kto ma ochotę na taką czekoladową rozpustę? Jedwabisty mus czekoladowy z konfiturą wiśniową (z przepisu wyjdzie od 4 do nawet 8 porcji, w zależności od wielkości szklanek/pucharków) Należy przygotować: 200 g gorzkiej czekolady (połączenie 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej również się sprawdza
Ratunku obiadJeśli tak jak ja, jesteście wielbicielami ciast czekoladowych, to z pewnością zasmakuje Wam to ciasto:) Baza, czyli ciasto, jest jednocześnie wilgotne, ale także idealnie puszyste. Krem maślany z dodatkiem czekoladowego budyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto:5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru(...)przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 250g masła, 1 litr mleka, 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1/2 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, szczypta mielonego anyżu, 100g mlecznej czekolady, 50g płatków migdałowych Kresto. W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę
Z miłości do słodkościmogę cieszyć się ich smakiem:) Nie ma ich już jednak zbyt wiele, trzeba je więc dobrze spożytkować:) Dano nie było już u nas sernika na zimno, zrobiłam więc taki czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i nalewki z malin oraz świeżych malin. Wierzch posmarowałam kremem czekoladowym i udekorowałam ciastkami z nadzieniem malinowym i malinami. Wyszło pysznie!!! Spód:180g(...)sztywno. Dodać do masy serowej. Na koniec dodać maliny, dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Wierzch: 200g kremu czekoladowego, np. Nutella, 1 opakowanie delicji z nadzieniem o smaku malinowym, 3 łyżki likieru z malin, 200g malin. Krem czekoladowy zmieszać z likierem, rozsmarować na masie serowej. Następnie, ciasno
Z miłości do słodkościmoże być czekoladowy deser, który jest zdrowy i którego nie trzeba sobie odmawiać? Tak! Czekoladowy deser z awokado jest pysznym deserem paleo, a przyrządza się go w kilka minut. Są tylko trzy podstawowe składniki: dojrzałe, miękkie, obrane awokado 2-3 łyżki gorzkiego kakao (im więcej, tym bardziej czekoladowy deser) 2-3 łyżki miodu (najlepiej niefiltrowanego) Najprościej użyć blendera, ale mając(...)Zobacz też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo Post Czekoladowy deser z awokado pojawił się najpierw na stronie PaleoSMAK
PaleoSMAKmiałam za dużo czasu, aby myśleć o śniadaniu. Ale mimo wszystko coś wymyśliłam i to coś baardzo mi smakowało. Serek przypomniał mi smak z dzieciństwa, bo smakował identycznie jak czekoladowy Bakuś, i to pyszne wnętrze... czasem można sobie pozwolić ^^~ Jogurt czekoladowy a'la Bakuś z siemieniem lnianym, pyłkiem pszczelim, syropem klonowym i bananem ~Składniki:200g serka naturalnego 2 łyżeczki(...)gorzkiego kakaosłodzidło5g świeżo mielonego siemienia lnianegołyżeczka kremu czekoladowego+ pyłek pszczelibanansyrop klonowyMieszamy ze sobą serek, kakao i słodzidło (u mnie syrop klonowy). Na dnie miseczki układamy łyżeczkę kremu czekoladowego i przykrywamy go serkiem. Posypujemy siemieniem i pyłkiem pszczelim. Podajemy z pokrojonym bananem polanym syropem klonowym (lub miodem
Kuchenny Skrawek NiebaNaleśniki wypełnione po brzegi puszystym musem czekoladowym i bananami, posypane odrobiną kakao- fantastyczne na deser, albo i śniadanie- jak u mnie :) Tego musu zachwalać już nie muszę, bo pokazałam Wam go wcześniej w doskonałym deserze z musem, crunchy oraz truskawkami, ale przy okazji zdradzęWam przepis na najlepsze ciasto naleśnikowe... :)Naleśniki (ok.10 szt.):* mleko- 250 ml* mąka(...)jajko- 1 szt.* cukier- 4 łyżki* szczypta soli* masło klarowane/oliwa- 2 łyżki**Mus czekoladowy:* czekolada mleczna- 40 g* kremówka- 75 gDodatkowo:* banan- 2 szt.* sok z cytryny* kakao doposypaniaNaleśniki:Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.Mus czekoladowy:Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno (można odłożyć 2 łyżki
Kraina Miodem Płynącacycki murzynki".Ciasto bardzo podobne,zawierajace jednak jeden dodatkowy blat makowo-kokosowy nie przekonalo mnie,lacznie z nazwa."Biusciki" to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem budyniowym i gruba polewa czekoladowa,nasaczone alkoholem i wisienkami,rowniez alkoholowymi jest absolutnie obledne w smaku.Nie znam osoby,ktorej by ten smakolyk nie uwiodl.Zniknelo blyskawicznie i wlasciwie nie moge sie doczekac kiedy je znowu upieke.Jest(...)kapieli wodnej z dodatkiem mleka ( lub smietanki kremowki) i lyzki masla.Gestosc polewy regulowac dodatkiem mleka.Polewa powinna byc dosyc gesta,a jednoczesnie dac sie latwo naniesc na biszkopty.Polac biszkopty polewa czekoladowa i oczekac az stezeje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się ptysie z łososiowym musem. W tym roku postanowiłam na Święta również przygotować jakieś niestandardowe ptysie z kremem. Zaczęłam troszkę kombinować i z tych kombinacji wyszedł mi pyszny krem czekoladowo-śliwkowo-rumowy. Również ptysie przygotowałam w innej -niż klasyczna- wersji używając zamiast masła zdrowszego oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego oprócz wykorzystywania(...)przepisach, jak te właśnie ptysie czy na przykład Focaccia na oleju rzepakowym lub Murzynek z malinami na oleju. Zapraszam na ptysie z kremem dla dorosłych… ;)!Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowymSkładniki (na ok. 20 szt.):1 szklanka mąki1 szklanka wody1/4 szklanki olejuszczypta soli3 jajkaKrem:200 g suszonych śliwekok 200 ml wody1 łyżka przyprawy do piernika2 łyżki cukru muscovado200
UgotujmyTo.plzacznie się cały cykl przygotowań do kolejnych Świąt Wielkanocnych z krótką przerwą na Walentynkowe szaleństwo Bez względu jednak na to które święta przed nami to dobrze jest mieć czekoladowe ciasteczka i na osłodę i na polepszenie nastroju… Ten przepis na popękane czekoladowe ciasteczka znalazłam na blogu Jenny. Ciasteczka są pyszne i pięknie wyglądają… o ile coś zostanie(...)można przechować do 3 dni w puszce…. ale nie sądzę, żeby coś zostało…;) Zapraszam :)!Czekoladowe ciasteczka popękaneSkładniki (na ok. 30 ciasteczek)200 g czekolady (o zawartości min. 70% kakao)100 g masła150 g cukru260 g mąki3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka rumu 55% (opcjonalnie)cukier puder do obtaczania1. Czekoladę
UgotujmyTo.plBardzo lubię awokado. Bardzo lubię gorzką czekoladę. Jednak z bardzo dużą nieśmiałością podchodziłam do połączenia obu produktów. Już wcześniej spotkałam się z przepisami na mus czekoladowy z awokado…. ale mimo, że zawsze musy apetycznie wyglądały, to jakoś nie mogłam się przełamać do ich wypróbowania… Awokado ma specyficzny smak i nie przemawiało do mnie łączenie go z czekoladą(...)zobaczyłam trufle czekoladowe u Amber, to stwierdziłam, że od razu się na nie skuszę Okazało się, że połączenie awokado i czekolady w truflach jest wyśmienite. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Może tylko zamiast porto dodam rumu albo obtoczę je w orzechach… No i następnym razem zrobię je z podwójnej porcji Trufle czekoladowe z awokadoSkładniki (na około 20sztuk
UgotujmyTo.plpysznych, dyniowych wypiekach nawet nie wspomnę..:) Niestety, chyba mniej popularna w wypiekach jest jeszcze cukinia. Mam jednak nadzieję, że dzięki temu przepisowi na to pyszne i bardzo wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią – znalezionemu u Oli, chętniej teraz sięgnięcie po to warzywo Zapraszam na pyszne ciasto czekoladowe z cukinią :)!Ciasto czekoladowe z cukiniąSkładniki:3 jajka180 g cukru100 ml oleju250(...)cukrem i dolewać po trochu przestudzoną czekoladę. Ciasto przekroić na pół i przełożyć połową kremu a wierzch posmarować resztą kremu. Na wierzchu posypać można startą czekoladę. Smacznego Post Ciasto czekoladowe z cukinią pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plchyba, że deser serwujecie dzieciom:)) Dodatek truskawek doskonale równoważy słodycz kremu. W sezonie mus zróbcie ze świeżych truskawek, poza nim - z mrożonych. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY ( na 4 porcje):250 g śmietany kremówki 36 % (bardzo dobrze schłodzonej)2 mleczne czekolady (lub gorzkie min. 70 % kakao)3 łyżeczki ciemnego kakao (tylko jeśli użyjesz mlecznej czekolady)3 żółtka3 białka2(...)łyżeczki brandySKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY:450 g mrożonych truskawek3 łyżki cukru pudruDODATKOWO:odrobina tartej czekolady do ozdobyWYKONANIE:KREM CZEKOLADOWY:W kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieść na garnku z niewielką ilością gotującej się wody, tak, aby woda nie dotykała dna miski) rozpuść połamaną na kostki czekoladę. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.Całkowicie zimną śmietanę kremówkę (chłodzoną najlepiej cała
Słodko-Słony Świat IlonyWymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli orzechów laskowych i czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta.Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Składniki:Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki proszku(...)Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania:Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy obie mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Czynność tę, wykonujemy na wysokich obrotach miksera. Dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowych (stopniowo po jednej łyżce) ciągle ubijając. Zmieniamy poziom robota
Słodka StronaFondue Czekoladowe to wyśmienita słodka przekąska na romantyczne wieczory we dwoje lub spotkania ze znajomymi. Również dzieci zachwycą się świeżymi owocami skąpanymi w błyszczącej, płynnej czekoladzie, której zapach rozprzestrzenia się wokół pobudzając zmysły i zachęcając do sięgnięcia po kolejny owoc otulony czekoladą. Fondue Czekoladowe - Składniki:100 g czekolady mlecznej80 g czekolady gorzkiej30 g masła200 g śmietanki kremówki 30%dowolne(...)owoce( u mnie: truskawki, borówki amerykańskie, mango, winogrona, banany, kiwi)inne ulubione dodatki np. herbatniki, pianki marshmallow, biszkopty itp. (opcjonalnie)Fondue Czekoladowe - Sposób przygotowania:Wszystkie przygotowane owoce myjemy. Te, które tego wymagają obieramy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Owoce szybko ciemniejące (np.banan) warto skropić sokiem z cytryny, aby uniknąć nieestetycznego brązowienia.W kąpieli wodnej podgrzewamy śmietankę. Następnie dodajemy
Słodka StronaMocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady to klasyka wśród mini wypieków. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Muffinki są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Zdecydowanie najlepsze muffinki czekoladowe.Muffinki Czekoladowe - Składniki:2 duże jajka140 g masła60 g gorzkiej czekolady1/2 szklanki kakao3/4(...)szklanki mąki1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%cukier waniliowyszczypta solidodatkowo:ok. 50 g czekolady na wierzch muffinek Muffinki Czekoladowe - Sposób przygotowania:W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia
Słodka StronaPrzepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem - klasyka wśród łakoci.Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem(...)cukier puder oraz kakao i również ostrożnie mieszamy do połączenia składników. Krem wykładamy na ostudzone spody babeczek za pomocą szprycy. Babeczki możemy dodatkowo udekorować kawałkami czekolady lub czekoladowymi ozdobami . źródło inspiracji: spody - cakeonthebrain.blogspot.comMoje posty
Słodka Stronaczekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp.Czas przygotowania:15 minut Ciemny sos czekoladowy:100 g gorzkiej czekolady,150 ml śmietany kremówki,1/2 laski wanilii(...)zagotować.Zdjąć z ognia, usunąć strąk wanilii. Do śmietany dodać połamaną czekoladę, mieszać tak długo aż czekolada się całkowicie rozpuści a sos będzie gładki. Biały sos czekoladowy:100 g białej czekolady,150 ml śmietany kremówki,"kropelka" rumu lub zapachu rumowego,czubata łyżeczka miodu.Przygotowanie białego sosu:Śmietanę wlać do garnka, dodać miód i rum, zagotować.Zdjąć z ognia
SzczyptaSmaQłyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy(...)sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm grubości), przekładamy na ciasto 1/3 część kremu czekoladowego. Następnie układamy drugą część ciasta i również ją nasączamy ponczem i przekładamy cały krem malinowy na ciasto. Na krem dajemy trzeci kawałek ciasta i również go nasączamy ponczem. Przekładamy połowę
Serce zamknięte w formie pysznościcukru pudru4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wodyPONCZ:pół szklanki gorącej wody1 łyżeczka cukru2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej+ dżem truskawkowy coś do dekoracji (ja udekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem(...)sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm), później przekładamy na ciasto 1/4 kremu czekoladowego. Następnie układamy kolejną część ciasta i również ja nasączamy ponczem i przekładamy cały krem borówkowy na ciasto. Dajemy kolejne ciasto, które nasączamy ponczem i nakładamy cały krem malinowy. Na krem malinowy
Serce zamknięte w formie pysznościCzekoladowe babeczki z wiśniamiOdkąd w pobliżu pojawił się nowy sklep z owocami i warzywami (z mnóstwem skrzynek poustawianych na widoku) pomysły na nowe babeczki przychodzą mi do głowy za każdym razem, kiedy go mijam. Dzisiejsze babeczki, wbrew nazwie, nie są jedynie z wiśniami. Mimo, że wielki napis na skrzynce głosił "wiśnie 6 zł" okazało się, że to czereśnie. Pomimo drobnej(...)pomyłki wyszły świetnie i nikt nie grymasił specjalnie przy jedzeniu :)Składniki na proste babeczki czekoladoweSkładniki na krem budyniowy+ wiśnie ze słoika (lub dżem wiśniowy), czekoladowe cukiereczki, świeże wiśnie (lub czereśnie ;)) do dekoracjiPrzed zrobieniem babeczek przygotowujemy budyń na krem budyniowy i odstawiamy do przestudzenia. Wiśnie myjemy i odstawiamy na bok. Babeczki przygotowujemy według przepisu.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę
Ciastkozercyblogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną - czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu. Składniki na czekoladę plastyczną Składniki na domową masę cukrową Czekoladę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła. Odrywamy mały kawałek(...)formujemy kulkę - mniej więcej połowę mniejszą od pająka, jakiego chcemy zrobić. Nie musi być specjalnie równa i tak przyczepimy na nią czekoladową sierść. Kulkę odkładamy na kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia. Wkładamy kulkę czekolady do wyciskacza do czosnku. Wyciskamy czekoladowe włoski o długości około 0,5 cm. i odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki. Z czekolady formujemy
Ciastkozercymówią czekolada dobra na wszystko. Mam do niej dużą słabość, ale chyba jeszcze większą do wszelkiego rodzaju czekoladowych ciast i ciasteczek. A sytuacja idealna jest wtedy gdy mogę połączyć czekoladę z wiśniami. Dzisiejsze ciasto oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, zawiera wiśniową nutę to jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim. Składniki(...)czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy i dodajemy ostudzoną masę czekoladową, jogurt naturalny i jajka. Za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy dżem wiśniowy (w sezonie dodaję ponadto kilka świeżych wiśni bez pestek) i wszystko dokładnie mieszamy do momentu
Animelka BlogSernik czekoladowy z musem pomarańczowym łączy w sobie głęboki smak czekolady oraz delikatną, orzeźwiającą pomarańczę. Jest to sernik wyglądający efektownie i z powodzeniem może pojawić się na naszym stole w okresie świąt.Zderzenie dwóch bardzo różnych smakowo i strukturalnie mas, jest wielkim atutem tego sernika. Ciężką, mocno czekoladową warstwę twarogową, idealnie uzupełnia delikatny w swojej konsystencji mus pomarańczowy. Dodatkowo masa(...)która sprawia, że sernik smakuje trochę jak delicje pomarańczowe.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy z musem pomarańczowymSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej2 łyżki (20g) kakao50g masła3 łyżki (30g) cukru pudru3 łyżki zimnej wodymasa serowa 400g gęstego twarogu z wiaderka90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej Wedla
Smakołyki BerenikiZnacie tradycyjne "kocie oczka" ? Zazwyczaj przekłada się je powidłami śliwkowymi lub gęstym dżemem. Ja postanowiłam tym ciasteczkom nadać nowy wymiar. Dołożyłam jeszcze ganasz czekoladowy, ażeby ciasteczka wyglądały dostojniej i smakowały ... jeszcze lepiej ! Bo kto by pogardził ciastkiem z czekoladą !Zapewniam, że do kubka herbaty, w ponury jesienny dzień - niezastąpione ! Składniki( na około 16-18 ciastek )* 2 szklanki mąki ( najlepiej krupczatki(...)część posmarowałam marmoladą z zielonych pomidorów, a część - galaretką porzeczkową.Przed smarowaniem proponuję dżem lekko podgrzać - wówczas łatwiej rozprowadzić dżem na ciastku.Na koniec wypełnić "dziurki" ganaszem czekoladowym.GANASZ CZEKOLADOWY:* 50 g śmietanki 30%* 8 g cukru inwertowanego ( jeśli nie macie, użyjcie miodu, a jak nie lubicie smaku miodu - pomińcie składnik )* 50 g czekolady gorzkiej* 33 g czekolady mlecznej
kolorowotorcikowozaczęłam się zastanawiać: po co kupować coś chemicznego, jeżeli w kilka minut można zrobić sobie takie ciastko w domu i to w przeróżnych wariacjach smakowych? Pierwsze 30 sekundowe czekoladowe ciastko z kubka znalazło się na blogu już na początku mojej przygody z gotowaniem, a następnie zachęcona sukcesem opublikowałam drugi przepis na czekoladowo-kawowe. Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji(...)dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko z kubka (1 ciastko) Składniki: 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego
karmelowyDelikatne czekoladowe ciasto z pyszną pianką i pachnącymi malinami na deser. Takie ciasta to ja uwielbiamCzekoladowe z malinami SKŁADNIKI:Ciastomąka -500 gproszek do pieczenia - 2 łyżeczkikakao - 3 łyżkimargaryna -1 kostżółtka jaj - 5 szttłuszcz do formyMASA BUDYNIOWAbudynie czekoladowe - 2 opakolej -0,5 szklcukier -250 gbiałka jaj -5 sztsól - szczyptaDODATKOWOmaliny PRZYGOTOWANIE:CIASTO Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać(...)opłukać, osączyć. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczemCiasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część. Na ciasto wyłożyć budyń czekoladowy i osączone maliny. Resztę ciasta zetrzeć na masę i owoce . Wstawić ciasto do piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop
Kuchnia DanusiOstatnio mnie wzięło na czekoladowe desery... czekolada z bananami idealnie się komponuje i humor lepszy po takim deserku :DSkładniki:1,5 szklanki czekoladowego napoju sojowego,1 czubata łyżka kakao,1 łyżka cukru,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,1 banan,do posypania: wiórki kokosowe.Przygotowanie: Do rondelka przelewamy szklankę napoju sojowego i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier i kakao(...)szklanki napoju wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Taki roztwór wlewamy do ciepłego napoju i gotujemy, aż nam zgęstnieje, cały czas mieszając. Następnie przelewamy do szklanek trochę budyniu czekoladowego, układamy kawałki pokrojonego banana, znowu budyń i banana i ostatnią warstwę robimy z budyniu czekoladowego. Posypujemy wiórkami kokosowymi
Aga w kuchniWielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już babkę majonezową, więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy
Kulinarne przygody Gatityoknem jesień, aczkolwiek na razie dość pogodna;) Jednak dla jeszcze lepszego humoru polecam szybki i smaczny deser czekoladowy dla dorosłych z nutką kawy i likieru. Tak, tak wiem jest kaloryczny, ale jak kalorii nie liczę:) Zresztą jak tu sobie odmówić takich pyszności??? Składniki: 250 g serka mascarpone, 250g serka kremowego śmietankowego, 100g kremu czekoladowego np. nutella(...)łyżka cappuccino w proszku, 75 ml likieru kawowego, 50g cukru, 100g herbatników w polewie czekoladowej. Wykonanie Cappuccino zalać dwiema łyżkami wrzątku, rozpuścić i przestudzić. Kawę wymieszać z likier. Mascarpone zmiksować z serkiem oraz kawą i cukrem. Dodać krem czekoladowy, zmiksować. Ciastka pokruszyć na małe kawałki. Do szklaneczek nakładać na przemian krem oraz pokruszone ciastka, udekorować miętą
Z miłości do słodkościlubił marchewkę z rosołu, teraz polubił marchewkowe ciasto, gdy je skosztował stwierdził, że ciasto jest bardzo smaczne, widać to było po ilości zjedzonych kawałków! Pyszne Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową na blaszkę o śr. 25 x 25 cm. 1,5 szkl. mąki + szczypta soli 1/3 szkl. startych orzechów włoskich + 2 łyżki do obsypania tortownicy 5 łyżek cukru 1 jajko(...)pieczenia 1/3 szklanki skórek pomarańczowej 1/3 szklanki kwaśnego mleka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki wody gazowanej 2 szklanki marchewki startej na grubych oczkach jarzynowych orzechy do posypania polewa czekoladowa wg tego przepisu Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową, zmielonymi orzechami. Do drugiej miski wbijamy całe jajko, dodajemy cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmrożonych owoców lub warzyw. Ja przygotowałam na konkurs lody z mrożonych truskawek. Podczas tych warsztatów każdy z nas przygotowywał różne dania, Piotrowi przypadł w udziale m.in. deser- mus czekoladowy z malinami, który był na bazie białek, czekolady i bitej śmietany. Ten przygotowany w domu jest lżejszy, nie ma w nim bitej śmietany, gdyż jest na bazie jogurtu greckiego, białka, czekolada(...)pozostały bez zmian, wykorzystałam też mix mrożonych owoców. Ten deser / mus jest pyszny, do tego bardzo efektowny. Mus czekoladowy z owocami: 4 białka 1 szczypta soli 2 łyżki cukru 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki mrożonych owoców (malin, borówek i jeżyn) Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru, ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękońcu je zrobiłam. Dość długo się za nie zabierałam, ale się udało. Doskonałe na deser, przekąskę, wielkości muffinek. Szybkie w przygotowaniu, skromne a smakiem i wyglądem zachwycają. Są pysznie czekoladowe, na ciasteczkowym Oreo spodzie i pokruszonymi ciasteczkami na wierzchu. Bardzo Wam polecam. A szczególnie tym, którzy jeszcze nigdy mini serniczków nie robili. Składniki na około 15 serniczków: 200 ml śmietany(...)kremówki 36% 200 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 5 łyżek mleka 3 jajka 100 g cukru 500 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao około 25 ciasteczek Oreo Śmietanę podgrzewamy, wrzucamy do niej czekoladę, rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy zmielony twaróg i budyń czekoladowy. Ucieramy
Made By Mom And SonDzisiaj proponuję Wam przygotować pyszny krem gruszkowo-czekoladowy. Co niektórzy przygotowują czekośliwkę, to czekogruszka też może być Dodatkiem do gruszek są dwa rodzaje czekolady: gorzka i gorzka z chili, nie ma w nim grama dodatkowego cukru. Krem jest delikatnie pikantny. Wyglądem i konsystencją przypomina Nutellę, ale jest bez konserwantów i sztucznych dodatków, śmiem powiedzieć, że w smaku jest lepszy(...)Nutelli. Zapakowałam krem do słoików, gdyż tego kremy nie może go zabraknąć wśród moich przetworów na zimę. Ten domowy gruszkowo-czekoladowy krem jest gęsty, pyszny i zdrowy. W tym roku przygotowałam też pyszny mus jabłkowy, oraz powidła śliwkowe bez cukru, one też będą świetnym dodatkiem do ciast, naleśników czy gofrów. Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili na zimę: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiejszy przepis to bardzo łatwy przepis na muffinki czekoladowe. Prosto i szybko można zrobić pyszne babeczki. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka mlecznej czekolady 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko 10-12 krówek (cukierków) PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek(...)muffinek. Czekoladowa pychota
Moje Kuchenne Rewelacjeuzyskania jednolitej konsystencji (nie ubijajcie zbyt długo, bo całość może się zwarzyć). 4. PIEKARNIK: czas ustawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 5. MIESZANIE MASY JAJECZNEJ I CZEKOLADOWEJ (1 min): do masy jajecznej wlewamy stopniowo ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową i delikatnie mieszamy szpatułką do ich połączenia w jednolitą konsystencję height=”292″ /> 6. PRZYGOTOWANIE(...)Kiedy ciasto już ostygnie, przykryjcie je folią i wstawcie do lodówki na całą noc, dopiero wtedy uzyska swoją truflową, rozpływającą się w ustach konsystencję. Ciężko będzie Wam wytrzymać przy czekoladowej woni ciasta, ale musicie. SERIO. 9. PODANIE: Po nocy w lodówce wyciągnijcie ciasto i pokrójcie na kawałki (rozpada się przy krojeniu wiec potrzebujecie ostrego noża, zanurzonego uprzednio w zimnej wodzie
Nerds Kitchenszybki poobiedni deser. Dla fanów kokosa i nie tylko. Skoro szybko i pysznie to nic innego jak błyskawicznie powstające i tak samo szybko znikające muffinko-babeczki. Tym razem czekoladowo-kokosowe z kawałkami batoników Bounty. Na samą myśl ślinka cieknie. I tak też było po pierwszym kęsie. Babeczki są mięciutkie, delikatne kokosowe, idealnie czekoladowe, wprost rozpływające się w ustach. Zdecydowanie polecam(...)Warto zrobić. Smaki czekoladowo-kokosowe wspaniale ze sobą współgrają i powinny posmakować niejednemu. Składniki na 12 sztuk: 175 g masła 150 g cukru szczypta soli 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 125 ml mleka kokosowego 150 g batoników Bounty 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania
Made By Mom And Sondeser czekoladowy jest cudownie nieskomplikowany i bardzo pożywny, a smakuje co najmniej tak dobrze jak najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Czekolada, kokos i truskawka to doskonałe połączenie do tego mleko - coś nieziemskiego. Składniki: 120 g miękkiego masła 200 g cukru 2 duże jajka 225 g mąki uniwersalnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g kakao 80 g wiórków(...)piecz ok 40-50 minut, przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto do niej nie przywiera. Wykałaczka musi być sucha :) wtedy wyciągnij ciasto i ostudź. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej wymieszaj masło, mleko czekoladę i kakao na gładka masę. Zdejmij ją z ognia i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostudzone ciasto przetnij poziomo na pół
Niezły MłynekFani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego, orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was. I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne(...)kremu. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami a następnie pokrojoną czekoladą. * przepis z wprowadzonymi przeze mnie zmianami pochodzi z magazynu kulinarnego Lecker The post Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami appeared first on Made
Made By Mom And Sonokazji powstała strona http://worldbakingday.com/pl,na której znajdziecie 100 przepisów o różnych stopniach trudności wybranych spośród najbardziej interesujących piekarzy świata. Przepis na który się zdecydowałam, to Kokosowo-czekoladowe babeczki (poziom 69), którego autorką jest blogerka Sophie Hunter. Babeczki są naprawdę godne polecenia. Wybrałam je ze względu na połączenia kokosa i czekolady, które ostatnio jest moim ulubionym. Poniżej oryginalny przepis oraz(...)moje modyfikacje. Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake” Składniki: Ciasto: 200 g miękkiej margaryny 200 g drobnego cukru 4 jaja 170 g mąki samorosnącej 30 g proszku kakaowego 160 ml kremu kokosowego (jeśli nie możesz dostać kremu kokosowego, można zastosować pełnotłuste mleczko kokosowe) 30 g wiórków kokosowych Polewa: 120 g zmiękczonego, niesolonego masła lub margaryny
Mania GotowaniaIdealne ciasteczka, kiedy mamy ochotę na coś baardzooo intensywnie czekoladowego. Są pyszne, mięciutkie, długo zachowujące świeżość. W smaku przypominają nieco brownies, polecam wszystkim miłośnikom czekolady!! Ciasteczka intensywnie czekoladowe Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Masło oraz czekoladę(...)sztywno, dodając pod koniec partiami cukier. Masa ma być lśniąca, jest to znak, że cukier się rozpuścił. Do ubitych białej dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową, miksujemy na niskich obrotach. Mąkę wsypujemy do masy czekoladowej, miksujemy chwile, do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę w około 2 centymetrowych odstępach. Pieczemy około
Mania Gotowaniaosobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej - 120 g kremu czekoladowego typu Nutella - łyżka mleka w proszku - garść suszonych żurawin (namoczonych w alkoholu) Wykonanie: Masło ucieramy na puch(...)około 5- 6 minut, dodajemy po łyżce kremu czekoladowego, ciągle ucieramy co najmniej 10 minut, dodajemy mleko w proszku. Ucieramy. Na sam koniec dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką wykładamy na dolny blat. Krem budyniowy, nr 2 - 170 g masła o temp. pokojowej - 3 łyżki cukru pudru - 200 ml mleka - opakowanie budyniu czekoladowego (3/4 opakowania) Wykonanie: Przygotowujemy budyń (gęsty) studzimy. Budyń musi
SMYKWKUCHNICzekoladowy, ulubiony smak prawie każdego dziecka. Shake Czekoladowy, na widok którego twarzy pojawił się uśmiech. Szybko, smacznie i zimno! To co? Miksujemy? Składniki: ok. 150 ml mleka 1 banan 2 gałki lodów czekoladowych szczypta przyprawy do kawy Kamis kakao do dekoracji Wykonanie: Do butelki miksera wlałam mleko, włożyłam połamanego na kawałki banana, dodałam szczyptę przyprawy do kawy i włożyłam(...)dwie gałki lodów czekoladowych. Całość dokładnie zmiksowałam. Część przelałam do szklanki dla siebie, a resztę wypił mój syn, prosto z butelki :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Blender Mix&Go Kitchen - Russell Hobbs
Blondynka Gotujełyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 130 g kokosu 100 g masła Krem czekoladowy 4 jajka duże 1 szkl cukru 1 czekolada gorzka 3 łyżki kakao 250 g masła Do dekoracji dżem z czarnej porzeczki maliny poziomki czerwona i czarna porzeczka złote perełki mięta Przygotowanie(...)waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia.Krem czekoladowy: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną
Ala piecze i gotujespód:2 szkl. musli, np. SANTE1 łyżka masła2 łyżki wodyPłatki zmielić, dodać masło i wodę. Połączyć.Powstałym ciastem wyłożyć tortownicę śr. 20 cm.Wstawić do lodówki.Czekoladowa masa:2 szkl. napoju czekoladowego ALPRO 2 żółtka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukru 1 łyżeczka czubata żelatyny70 ml gorącej wodyW wodzie rozpuścić żelatynę.Napój czekoladowy połączyć z cukrem, mąką i żółtkami. Podgrzewać(...)ciągle mieszając - do zgęstnienia.Dodać żelatynę - pozostawić do ostygnięcia.Owoce - jagody i truskawki ułożyć na spodzie.Zalać lekko ciepłym budyniem czekoladowym. Zostawić do stężenia.Udekorować bitą śmietaną i jagodami. Smacznego
kolorowotorcikowoPyszne warstwowe ciasto z niebiańskim kremem czekoladowym , galaretką i kokosem. Ciasto bardzo smaczne i efektowne. Składniki: Biszkopt kakaowy 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu 4 białka 200 g cukru Krem czekoladowy 4 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 100 g gorzkiej czekolady(...)chwilkę ubijać. Dodać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem 25*36 cm i piec około 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia. Krem czekoladowy:Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne
Ala piecze i gotuje