Arbuz z malinowym mascarpone 2381 kg arbuza100 g serka mascarpone200 g śmietanki kremówki4 łyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowaLato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka
Świat Domowej Kuchni
Rafaello 393polewę. Na misce z gotującą się wodą ustawić miskę w której rozpusz- czamy czekoladę z masłem ucierając drewniana łyżką. Kremówkę ucierać z cukrem wani- liowym i połączyć z masą czekoladową. Wierzch ciasta polać polewą i posypać wiórkami (fot.4). Wstawić do lodówki na kilka godzin
Świat Ciasta
Ciasto marchewkowe z polewą 352składniki będą połączone wsypać cukier waniliowy i cukier puder, nie przerywając mieszania. Kiedy już nasze ciasto dobrze wystygnie, masę serową równomiernie rozprowadzić na górze. Można je dodatkowo ozdobić polewą czekoladową... (fot.4) ale to już zostawiam indywidualnym upodobaniom
Świat Ciasta
Tarte ciasto z kokosem 275orzechami (fot.3). Na wierzch starkować ostatni kawałek jasnego ciasta. Piec w temp. 200ºC około 45 minut. Po wyjęciu ponakłuwać całość patyczkiem do pieczenia (fot.4), tak aby później nasza polewa czekoladowa mogła wniknąć w całe ciasto. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu
Świat Ciasta
Babeczki "Kapelusze Wiedźmy" 196masy cukrowej50 g pomarańczowej masy cukrowejposypka białe perełkiZbliża się czas Halloween... czas duchów, zjaw i upiorów oraz wesołej zabawy z ich udziałem. Aby nawiązać do tego święta przygotowałam dziś czekoladowe muffinki z wiedźminowym nakryciem głowy :)W małym rondelku rozpuścić masło. Wystudzić. Czekoladę drobno posiekać, albo starkować na tarce z grubymi oczkami. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie do zimnego
Świat Ciasta
Pralinki z likierem jajecznym 238połączenia składników. Tak przygotowaną masę odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Nie dłużej, ponieważ wtedy zbyt mocno by nam zgęstniała. Zagłębienia wcześniej przygotowanej foremki z czekoladą, wypełnić masą czekoladowo-likierową (fot.1) - zostawiając 2 mm odstępu od góry. Wstawić całość na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i pokryć pralinki resztą czekolady (ponownie rozpuszczonej w kąpieli wodnej) i "pozamykać" każdą
Świat Ciasta
Babeczki z choinkami 361Babeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku (można zobaczyć ją tu). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku.Potrzebne będą:Babeczki waniliowe
Ciastkozercy
Oponki 199szklanka cukru -2 żółtka- 1 całe jajko -pół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 częściSposób przygotowania:1.Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która by się minimalnie przyklejała
Gotuj Z Muzyką
Piegusek 2142.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Tortownice smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 50 minut.Można polać polewą czekoladową.Dziś polecam spokojniejszą piosenkę niż w ostatnim przepisie ;) Świetna gra na gitarze, wzruszający teledysk jak i tekst utworu. Ed Sheeran - The A Team Pozdrawiam oraz życzę udanego tygodnia
Gotuj Z Muzyką
Owsiane Kuleczki 262Owsiane Kuleczki (czekoladowe owsiane kuleczki)Produkty : - 1 szklanka cukru- 1 kostka margaryny - pół szklanki mleka - 3 łyżki kakao - płatki owsiane (0,5kg)Sposób przygotowania:1.Do garnka wlać mleko i wsypać cukier. Po małym rozgrzaniu się mleka dodać margarynę. Po rozpuszczeniu się tłuszczu dodać kakao. Cały czas mieszając powoli dodać płatki owsiane. Zdjąć z ognia dalej mieszając.2.Mas
Gotuj Z Muzyką
Ciasteczka z kleiku ryżowego – Chinese rice cookies 319Chinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci
Ostra na Słodko
Kokosowe naleśniki z musem malinowym i czekoladą 320szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej rzepakowy – 30 ml* wiórki kokosowe – 4 łyżkiDODATKOWO:* maliny – ok. 30 dag* cukier puder – 4 łyżki* polewa czekoladowa – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Składniki na naleśniki mieszamy.Do ciasta naleśnikowego dodajemy wiórki kokosowe.Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki.Na odrobinie oliwy przesmażamy maliny ( rozgniatając na mus )i mieszamy z cukrem pudrem.Na
Ostra na Słodko
Muffinki bananowo – czekoladowe 225dość!Bo czy można mieć ich dość , kiedy to są niezliczone ilości przepisów ,smaków i możliwości ich zrobienia?!Dziś padło na muffinki czekoladowe!Połączyłam je z bananami i płatkami migdałowymi - efekt niesamowity!Zobaczcie jak je zrobiłam!SKŁADNIKI:- mąka – niepełna szklanka- kakao – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka- sól – szczypta- płatki migdałów
Ostra na Słodko
Sernik puszysty 429białka – 4 szt– cukier – ok. 3/4 szkl– cukier waniliowy – 1 op– olejek waniliowy – 1 łyżeczkaDO OZDOBY:– polewa czekoladowa– cukier na karmelSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Twaróg miksujemy na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i olejkiem. Dodajemy mleko i ponownie miksujemy (masa będzie rzadka). Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie dodajemy
Ostra na Słodko
Ciasto jogurtowe kukurydziane 408jogurt naturalny – 180 g - cukier – 3/4 szkl- mąka kukurydziana – 4 łyżki- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- olejek waniliowy – 1 łyżkaDODATKOWO:- polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piekarnik nagrzewamy do 180 C.Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy.Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ).Pieczemy ok. 40 minut.Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i polewamy czekoladą.Smacznego
Ostra na Słodko