mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. I dodatkowo nie można ich zepsuć, bo są proste w wykonaniu i zawsze się udają, o ile nie zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość kombinacji smakowych również jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami. Bardzo pyszna! 12 muffinek(...)średnia gruszka - spora garść niesolonych pistacji - 2 jajka - 100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (ryżowy, z pestek winogron) - 200 ml mleka polewa czekoladowa - 50g masła - 1/4 szklanki cukru -2 łyżki wody -2 łyżki kakao Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą ( mąka, cukier, proszek, przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko, olej
Simple DishDziś zapraszam na omleta, który zawiera wszystko co najlepsze. Jest niezwykle puszysty - pieczemy go tylko 10 minut. Na wierzchu znajduje się twarożek kokosowy, a całość polana jest dietetycznym sosem czekoladowym. Będziecie zachwyceni :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych Krem : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku 2 łyżki(...)agawy 1 łyżeczka wody Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem (niekoniecznie) i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę (5 min na każdej stronie). Przełożyć na talerz. Na omlet nałożyć serek (zmiksowany jogurt,wiórki i twarożek) - rozsmarować
Chocolate Muffin Blognajlepsze kruche ciasteczka jakie ostatnio robiłam.Bardzo czekoladowe, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Jako ,że nie przepadam za papkami jabłkowymi zawsze jabłka na mus ścieram na tartce o grubych oczkach .Ciasteczka troszkę mi popękały w trakcie zlepiania,ale to wina za dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru(...)pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku , mieszając co chwilkę .Obficie
Ladylaura.pewno specjalnie wcześniej wstawać nie będę;p i znów powrócę do serków wiejskich i pieczywa chrupkiego żytniego Składniki (na 3 gofry serduszka): 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka stewi 0,5 łyżeczki kakao 2 łyżki serka homogenizowanego 3 łyżki otrębów dodatki: 4 łyżki serka białego (Emilka) + aromat śmietankowy + stewia powidła(...)stewią, kakaem, serkiem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;) dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam ją lekko oliwą z oliwek) pieczemy około 5 minut podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzedstawiam urodzinowe śniadanie mojej Mamy :) Chciałam przygotować coś niecodziennego, a zarazem prostego. Wybór padł na czekoladowe placuszki z mąki owsianej i uroczą dekorację na kształt sówki. Możecie oczywiście wybrać ulubione owoce i stworzyć własną kompozycję :) Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki(...)banana winogrona kawałki anansa migdały płatki migdałowe kiwi banan serek kremowy Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę
Chocolate Muffin Blognadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne dla dzieci, ale również te większe dzieci nie odmówią sobie takiego czekoladowego serduszka ;) Składniki: 50g drożdży 500g mąki 1 szklanka letniego mleka 80g cukru(...)ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką
Amatorka kuchennaoprzeć od pierwszego wejrzenia! Anna zafundowała mi ucztę dla oczu ale i brzucha gdy je zrobiłam. Delikatne, cieniutkie i same w sobie pełne smaku. No i bezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka(...)składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Rozgrzewamy patelnię. Rozgrzewamy tłuszcz (olej lub klarowane masło) i nalewamy porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy przy smażeniu każdego naleśnika. Podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryznów naszła mnie ochota na muffinki ! Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również … Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami! Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym! Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie(...)SKŁADNIKI: - mąka pszenna – 150 g - mąka ziemniaczana – 100 g - proszek do pieczenia – 2 łyżeczki - sól – 1 szczypta - cukier – 100 g - olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżka - olej rzepakowy – 80 ml - jajko – 1 szt - jogurt naturalny – 250 g - daktyle – 100 g - kandyzowany cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obie mąki , proszek
Ostra na Słodkocoś szybkiego, co znacznie poprawi mój nastrój, bo po prostu mam już dość wszelkich prawniczych przedmiotów. A jak powszechnie wiadomo, czekolada wydziela hormony szczęścia. Padło, więc na muffinki czekoladowe z niespodzianką w środku w postaci śmietankowego budyniu. Powiem Wam, że uzależniłam się od nich! Wyszły takie jakie lubię, czyli nie za słodkie, a budyń dodawał im trochę wilgoci. Przy(...)numeru 8. Ps. Znów mam nowy widget "Nowości". Która wersja się Wam bardziej podoba - ta czy poprzednia? :) Składniki na 9 sztuk: Nadzienie: ½ opakowania budyniu śmietankowego + 200ml mleka Ciasto: 1 ¼ szklanki mąki 3 łyżki kakako 2 jajka ½ kostki margaryny 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/5 szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Cukier utrzeć z margaryną
Fabryka pomysłówmargaryny 4 łyżki zmielonej kawy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki mleka ulubione bakalie Dodatkowo choć niekoniecznie: polewa czekoladowa + orzechy do posypania Miód, wodę i kawę wlewamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy(...)jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 80 minut, pod koniec można trochę zwiększyć
Piekę, bo lubięDzisiaj zapraszam Was na ciasteczka adwentowe. Kruchutkie z delikatną nutą czekolady i cynamonu. Idealne do kawy. Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy: – 125 g mąki migdałowej
Szybko Tanio SmacznieCiasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa waniliowa: 360g serka homogenizowanego waniliowego 125g masła 3 żółtka(...)szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Masa czekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinyzamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Rozpuszczone gorące masło wlać do ciasta, dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza(...)surowa. Możecie pierwsze 20 minut piec w temperaturze 160 stopni. Po kilku minutach od upieczenia jak lekko przestygnie- wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem, lukrem czy polewą czekoladową
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbiałej czekolady 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny mus truskawkowy 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe pół szklanki wody Wykonanie: ciasto Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno. Czekoladę, masło i herbatniki dokładnie połączyć wyłożyć dno tortownicy mocno dociskając. Odstawić do lodówki na około godzinę. krem(...)/namoczyć w kilku łyżkach zimnej przegotowanej wody i dodać do śmietany i czekolady. Ubić pozostałą śmietanę, dosłodzić według uznania cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Połowę kremu śmietanowego wyłożyć na schłodzony spód. mus truskawkowy Truskawki umyć i zmiksować blenderem na mus. Przełożyć do rondelka i podgrzewać, dolać wodę i krótko zagotować. Dodać
Pysznie & Pięknieświąteczny wybieg. Chociaż po ostatnich wybrykach (upieczeniu 7 blach browonie), mówiłam, że brownie już w tym roku nie upiekę, to jednak nie dotrzymałam słowa. Kobieta zmienną jest! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 2 tabliczki czekolady – 4 buraki, upieczone do miękkości w piekarniku – 100g mąki – 150 g cukru – 1 kostkę masła – 2 kopiaste łyżki kakao(...)Zmiksować. Masło, czekoladę, cukier i kakao stopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Dodać buraki a potem po kolei wbijać jajka W osobnej misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Masę czekoladowo-buraczaną (chłodną) wymieszać z mąką. Piec w 160 stopniach ok 40 minut. * Małż twierdził, że czuje buraki, ale nikt poza nim ich nie wyczuł. Wszyscy dali się nabrać, że jest
Szybko Tanio Smacznie