cynamonu szczypta soli dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, rodzynki, orzechy, płatki migdałowe, kokos, czekoladowe wiórki, suszona żurawina WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, cukier, miód i ocet. Mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, cynamon, sól, dodać jajko i ostudzoną masę. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta(...)ciasteczka od razu przełożyć na kratkę. Ciasteczek nie należy trzymać w piekarniku za długo, bo się spalą. Gotowe i ostudzone ciasteczka warto udekorować. W tym celu wystarczy zakupić polewę czekoladową. Zanim polewę rozpuścimy należy przygotować sobie dekorację (najlepiej w osobnych miseczkach). Do tego zadania warto mieć dodatkową parę rąk (np. nasze dzieciaczki). Jedna osoba polewa ciasteczka, a pozostałe dekorują
Passions hobbies lifeciasto nie jest suche tylko po prostu ma taką ziarnistą-piaskową konsystencje, która sprawia, że ciasto wydaje się suche. W każdym bądź razie zawsze ktoś chętny na babeczkę się znajdzie. Ja lubię ją zajadać razem z herbatką i najlepiej jak jest polana polewą czekoladową. składniki: 250 g miękkiego masła 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej(...)masę. Następnie porcjami dodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką
Monia miesza i gotujektórej będziemy przygotowywali całe ciasto. Z jajek oddzielamy żółtka, a białka pozostawiamy w oddzielnej misce. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Do rozpuszczonej, jeszcze delikatnie ciepłej czekolady, wkładamy miękkie masło i miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy czekoladowej wlewamy żółtka, a w trakcie dalszego miksowania(...)Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i wprowadzamy do masy czekoladowej uważając, by zachowała puszystość. 1/3 masy wylewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut (zależy od piekarnika). Spody są dość ciężkie i nie przypominają biszkoptu, a raczej brownie, co idealnie komponuje się z masą wiśniową. Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiamy je na kratce do wystudzenia. Z wiśni, które
Kuchenna Kontrrewolucyarewelacyjnie:) Strucla z makiem SKŁADNIKI: Składniki na 2 strucle CIASTO: żółtka - 3 szt cukier waniliowy- 1 szt margaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kost cukier - 3/4 szkl drożdże - 5 dag mąka 50 dag mleko -1 szkl MASA MAKOWA: masa makowa - 1 puszka POLEWA CZEKOLADOWA śmietana - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryna palma - 2 łyżki cukier
Kuchnia DanusiPewnie zdarza się Wam mieć wielką ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i nie mieć nic pod ręką? U nas ten problem jest rozwiązany, bo w takiej
Lamarida.plPremiera ciasta już za mną. Dziś w piekarniku dochodzi wersja gryczana. Pachnie i drażni ślinianki :) Wiśnia w czekoladzie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Wiśniowy spód 1 szklanka wiśnie mrożone 2 łyżka mąka ziemniaczana 1 łyżka eyrtrol Czekoladowe ciacho 200 g masło 1 szklanka erytrol niepełna 5 szt jajka 2 szklanka mąka 2 łyżka mąka ziemniaczana czubata
Kucharzycakorzenne z polewą kakaową. Rozdrabniamy ciastka. Do małego garnka z grubszym dnem przekładamy masło i masę krówkową o smaku czekoladowym. Podgrzewamy na mniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy partiami nasze rozdrobnione ciasta, mieszając. Tak powstałą masę odstawiamy do przestudzenia. Następnie mieszamy i wkładamy na kilka chwil do zamrażalnika (lub na dłużej
Słodkie okruszkitwarogu zmielonego * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * masło czekoladowe do nadzienia * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej
Zrób to smacznieSernik na spodzie z herbatników, z dodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g
BullioDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik cappuccino na spodzie z ciasteczek czekoladowych, deser ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu. Życzę Akademii i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapołamaną tabliczkę czekolady. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczoną i posypaną skruszonymi biszkoptami lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka" po upieczeniu studzimy polewamy polewą czekoladowa przygotowaną z czekolady którą topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany. Smacznego
kgwjanczewogęste to dolać jeszcze trochę mleka. Powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać i pokroić na płaskie kawałki. Dodać do ciasta, wsypać rodzynki i wymieszać. Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu smażyć niewielkie placuszki. W czasie kiedy będą się smażyć przygotować sos czekoladowy: czekoladę połamać i razem z mlekiem (lub kremówką) umieścić w miseczce nad parą wodną i rozpuścić. Polać placuszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli lubisz brownie to to jest pójście o krok dalej jeśli chodzi o czekoladową doskonałość. Lava cake Składniki: 50g gorzkiej czekolady 25g masła 2 łyżki
DiteczKolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Tym razem sernik w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny co tradycyjny. Przekładany herbatnikami, polany polewą czekoladową, znakomity do kawki czy popołudniowej herbatki. No i oczywiście bardzo szybki do przygotowania! 1 kg sera (twaróg podwójnie zmielony - u mnie posiekany w malakserze) 4 jajka 1 szklanka mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieskładniki na ciasto makowo kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 100 g maku 90 g cukru dodatkowo: duże opakowanie podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa, lub roztopiona czekolada wykonanie: składniki na kerem: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyża cukru wykonanie
Domowy Smak JedzeniaTorcik przygotowałam na swoje urodziny. Jest bardzo delikatny. Mus truskawkowy i czekoladowy cudownie rozpływają się w ustach. Rodzince smakował, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Torcik
Smakołyki AsiSzybkie w przygotowaniu i bardzo pyszne. Smaku nadaje im konfitura wiśniowa z dodatkiem czekoladowego likieru. Idealne małe co nie co na spotkanie z rodziną i znajomymi
VioletoweKucharzeniełyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego Ganasz czekoladowy : 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 100ml kremówki * kolorowa posypka Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Czekoladę posiekać, śmietankę
Magiczne Życie Martynapisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około
Przysmaki Karolkipolecenia maleństwa! Składniki: 125g miękkiego masła 50g cukru pudru 110g mąki tortowej 40g proszku budyniowego o smaku waniliowym polewa czekoladowa Przygotowanie: Mąkę przesiać z budyniem i cukrem pudrem. Masło ubić około 2 minut, dodawać suche składniki w 3 partiach. Wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 2h. Po tym czasie można nadawać ciasteczkom dowolny kształt: okrągły, owalny
Cakes By KejtKażdy z nas napotkał w sklepie gotową utwardzoną polewę do ciast – producenci zalecają rozpuścić ją w gorącej wodzie i polewa gotowa. Raz spróbowałam i od
Magiczny GarnekPodpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego
Cynamonowe szczęściechwili gdy zobaczyłam to ciasto wiedziałam że je przygotuje, nie tylko wygląda rewelacyjnie ale też tak smakuje. W moje wersji, nie odważyłam się przygotować kremu czekoladowo - twarożkowego jak to jest w oryginale, zastąpiłam go masą z bitej śmietany oraz mascarpone. Kostka BRW - Black Red White czyli Czarny spód z ciasteczek oreo Biała masa mascarpone oraz Czerwona galaretka z owocami. SPOSÓB
RAROSSAsernikowego (użyłam twarogu we wiaderku Pilos (z Lidla) 6,5% tłuszczu) 0,5 szklanki mleka 4 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru kilka kropel aromatu waniliowego 6 jajek stewia wg. smaku (ja dałam aż 0,5 szklanki, najlepiej spróbować surowe ciasto) Sposób przygotowania: Żółtka, budyń, mleko, aromat, stewię miksujemy na największych obrotach przez około minutę dodajemy ser, miksujemy białka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstarta gruszka -łyżka cukru pudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki kremu czekoladowego -serek mascarpone -śmietanka 30% 1/3 kubka śmietany ubijamy trzepaczką, dodajemy 3-4 łyżeczki mascarpone
BaRepasprzepisów na blogu jest brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi , takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćolej rzepakowy i cukier wanilinowy. 2/3 ciasta wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, a resztę wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wlać na jasne. Piec 45 min. w temperaturze 170*. PS.: Ażeby było jeszcze bardziej NIE dietetycznie babkę można polać polewą czekoladową :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie może go zabraknąć w mojej kuchni. Spożywanie już
Zdrowie na języku :PZnowu słodkie! ;-) no cóż łasuch ze mnie ogromniasty! Dzisiaj zapraszam Was na czekoladowe muffiny z dodatkiem bananów i chałwy, podane z kremem czekoladowym. Muffinki wyszły
SMYKWKUCHNIMoje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się
Bon Appetit Małgorzaty