Pyszny włoski tort z nutką kawy, dużą ilością czekolady, śmietany i malin... Dla podkreślenia włoskiego smaku jeszcze odrobina mascarpone. Ciasto jest lekkie, puszyste, i mocno czekoladowe, wspaniale współgra z malinami i kremem śmietankowym... I ma jeszcze jeden plus - wbrew pozorom dość szybko się je robi:) Jeden z lepszych tortów jakie jadłam, polecam! Inspiracja Ciasto: 5 jajek, 200g
Z miłości do słodkościBułeczki wyszły pyszne, puszyste i aromatyczne. Równie dobrze pracowało się z ciastem. Niestety nie dodałam pasty waniliowej, bo jej po prostu nie miałam. Polecam. Bułeczki cynamonowo czekoladowe Składniki na 18 bułeczek: Na ciasto 250ml ciepłego mleka 70g drobnego cukru 20g świeżych drożdży 100g stopionego, wystudzonego masła 2 łyżeczki pasty waniliowej(nie dodałam) 2 jaja 250g mąki pszennej 250g(...)powietrze. Wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm i wymiarach 30x55cm. Na powierzchni ciasta łyżką lub łopatką rozsmarowujmy nadzienie. Równomiernie posypujemy czekoladowym groszkiem. Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 3,5cm( ja użyłam woskowanej nici dentystycznej, która świetnie się tu sprawdza). Ślimaczki układamy
Mia Cucina Sofietaczekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe blaty. Cudowne połączenie. Tymczasem zapraszam na zapoznanie się z przepisem i wypróbowanie tego pysznego, fantastycznie czekoladowego kawałka nieba. Składniki na ciasto 3/4 szklanki kakao 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1- 1,5 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki(...)przygotowaną mieszaniną nasączamy przekrojone na pół, wystudzone ciasto. Na dolnej części układamy przekrojone wzdłuż banany, następnie na nie nakładamy krem, a na krem górną część ciasta. Tak przygotowany tort pokrywamy na zewnątrz czekoladową masą- mi zostało sporo kremu użytego do środka ciasta, i ozdabiamy w sposób jaki nam się podoba- ja użyłam złotych cukrowych kuleczek i pokrojonej na kawałki czekolady
Symfonia SmakówCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany
BullioSkładniki: ciasto: 1 kostka masła 6 żółtek 0,5 kubka cukru muscovado 6 łyżek kakao 2 budynie śmietankowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kubki mąki
Luźna KuchniaSzukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i kakaowe, więc stwierdził am, że zrobię ją na spodzie z ciasta
Smakowy RajDo tego ciasta zabierałam się od jakiś 2 miesięcy i zawsze coś mi w tym przeszkodziło:)) Gdy w końcu je zrobiłam żałowałam, że czekałam na to
Z miłości do słodkościCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież w dzieciństwie tak bardzo uwielbiane- Murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy ☺️ Mięsisty i mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych, który po paru latach 'przerwy' nadal zachwyca smakiem! 😋 Doskonały zarówno z polewą jak i posypany cukrem pudrem. Blaszka 33x23 cm: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier(...)ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/kaszą manną). Piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Kraina Miodem Płynącastyle="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki mleka 185 g masła Krem czekoladowy: 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak 2 serki mascarpone (500 g) około 4 łyżek cukru pudru maliny Puder z hibiskusa: 2 łyżki suszonego hibiskusa 1 łyżka cukru(...)pudru Przygotowanie: Ciasto: Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie (wielkości mandarynki) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około
Oryginalny smakCzekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci. Kto kocha połączenie mleka z czekoladą z pewnością zachwyci się i tym ciastem. Ciasto Mleczna Kanapka - Składniki: biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubitym na puszysta masę masłem. Powstałym kremem przełożyć biszkopt naponczowany mlekiem. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią całe ciasto. Po zastygnięciu polewy kroić na kwadraty. Kostkę Mleczno - Czekoladową przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Moje posty
Słodka StronaPOMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM POBIERZ PDF przepisy-na-wystrzalowego-sylwestra-by-eat-me-fit-me A może skusisz się na BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM? Wykonanie Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem w wielu miejscach. Wstaw do piekarnika na około 15 minut i piecz w temp. 200 stopni. Do garnka wrzuć kawałki masła, dodaj masę
Eat me! Fit me!Śmietanowo-porzeczkowe ciasto z przepyszną czekoladową bezą. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżka oleju Spód blaszki o wymiarach 24cmx28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem przez około 8 minut. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać łyżkę oleju oraz mąkę z kakao. Delikatnie(...)wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie zdjąć papier. Beza czekoladowa: 4 białka 170 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier
Moja Galeria SmakuDziś chciałabym Was zaprosić do skosztowania pysznego, puszystego czekoladowego orzechowca ze śliwkami. Pomysł na ciasto powstał w związku z piękną rodzinną uroczystością. Smaki i nietypowe połączenie orzechów, czekolady smakowej(...)śliwek doskonale się sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania. Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch przepełniony śliwkami. ... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru. Składniki: orzechy laskowe 60 g 5 kostek czekolady Goplana
Słodkie okruszkiznaleźć same smakołyki. I tak jest. Orzechy, migdały, czekolada, rodzynki, marchewka i jakże jesienna dynia. W idealnej wersji widziałam je polane obficie polewą czekoladową (której mi jednak zabrakło). Czekolada zdecydowanie poprawia tutaj smak ciasta. Przecież nie od dziś zresztą wiadomo, że jest ona najlepszym antydepresantem. Zatem nie żałujcie jej sobie ;) A poniższe ciasto "pękło" w jedno po południe. Mięciutkie, puszyste(...)bakalie i ponownie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (aż do suchego patyczka). Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Oczywiście można również posypać ciasto po prostu cukrem pudrem, tak jak ja :) A teraz mała niespodzianka. Ta ta ra tam.... Oto ja we własnej osobie :) Naprawdę dłuuuugo się
My simple kitchenNAJCUDOWNIEJSZY CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI Ciasto to skrywa wszystko co najlepsze, wiśnie nadwiślańskie, czekoladę i bitą śmietanę. Wspaniały tort na letnie dni! Jestem prze-szczęśliwa tort jest obłędny! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU... SKŁADNIKI: CIASTO : -25 dag mąki - pół kostki masła - 1/3 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - jajo ekologiczne - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto, wylepiamy blaszkę. Pieczemy
SMYKWKUCHNI