kruchego ciasta, lekka warstwa kokosowa, wyraziste w smaku ciasto z orzechów włoskich, a wszystkie te warstwy przekłada aksamitny, budyniowy krem, a wierzch ciasta stanowi idealnie komponująca się z całością czekoladowa polewa posypana kawałkami orzechów włoskich. Ciasto przepyszne w smaku i mimo, że jest dość pracochłonne z pewnością warto je przygotować w naszych domach. Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe(...)cukru 3 białka jaj Ciasto Orzechowe: 50 g orzechów włoskich 50 g zmielonych orzechów włoskich 3 białka łyżka bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Polewa Czekoladowa: 80 g czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% ok. 80 g orzechów włoskich do posypania Ciasto "Snikers" Siostry Anastazji (Ciasto Orzechowo- Kokosowe z Masą Budyniową) - Sposób przygotowania: Ciasto Kruche
Słodka StronaTort upiekłam na szóste urodziny wnusi. Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki. Więc taki jest smak tego tortu, truskawkowo kokosowo czekoladowy. Wszystkim bardzo smakował, więc podzielę się z Wami przepisem. Może ktoś się skusi? Jeśli tak to będzie mi bardzo miło;) Jednocześnie zapraszam na trwający konkurs, do wygrania przepiękny serwis(...)Porcelana Bogucice. Biszkopt kakaowy: 7 jajek szczypta soli ½ szklanki cukru 1 i ½ szklanki mąki pszennej budyń czekoladowy Łyżeczka proszku do pieczenia Blat kokosowy: 3 białka 10 dag cukru 15 dag kokosu drobnego Masa: 3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag) 400 ml śmietanki
Takie tam pichceniedelikatne ciasto kakaowe – biszkoptowe z pysznym kremem budyniowym i podwójnie skąpanymi rodzynkami. Pierwsza ich kąpiel odbywa się w rumie (lub innym alkoholu jaki wybierzecie :), a druga w polewie czekoladowej. Ciasto w sam raz dla tych, którzy mają niedobry magnezu, jak ja :) a przede wszystkim dla czokoholików, którym także jestem :) Idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju uroczystości :) No i można(...)mojej Teściowej i jest świetny :) Biszkopt kakaowy: 6 jajek kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej i gorzkiej) 100g masła
Smakowy RajSkładniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy(...)się rozpuści wlewamy 1 śmietanę, dosypujemy cukier muscovado, podgrzewamy, ciągle mieszając żółtka oddzielamy od białek, pojedynczo wbijamy do masy czekoladowej mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dosypujemy budyń, delikatnie mieszając białka ubijamy na pianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy
Luźna Kuchniaczekoladę w mała kostkę i okrężnymi ruchami garnka zamieszać. A następnie dokładnie wymieszać łyżką (ja robię to trzepaczką) 5. Odstawić na bok do wystudzenia. PS. Przed przełożeniem ciasta masą czekoladową moja masę wkładam na około 10 min do lodówki aby lekko stwardniała. A teraz czas na ciasto: 1. Kakao i cukier puder rozpuścić we wrzątku, wymieszać i pozostawić(...)łyżką. 5. Ciasto przelać do dwóch małych tortownic i piec przez około 25min w 180 stopniach. Wykończenie tortu: Po wystudzeniu ciasta kładziemy na jeden blat około 1/3 masy czekoladowej. Przykrywamy go drugim ciastem. Na górę wykładamy pozostały krem. Krem można wyrównać i ozdobić a można niedbale posmarować kremem i tak pozostawić. Ja zrobiłam różyczki z masy cukrowej ze względu
Amatorka kuchennapowinno być trudne bo od środy 19.12 robię sobie już święta :) Tegoroczne święta będą wyjątkowo rodzinne, więc chcę się postarać aby wszystko wyszło jak należy. Co do świątecznych czekoladowych propozycji przedstawiam Wam Miodowe Brownie z orzechami. Było naprawdę smaczne, dużo lepsze jeszcze ciepłe, albo podgrzane w mikrofali. Spróbujcie :) "Składniki:200 g masła170 g cukru pudru4 łyżki miodu4 łyżki kakao200(...)mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli3 jajkapół szklanki orzechów włoskichplasterki cienko pokrojonej cytrynypolewa czekoladowa z tego przepisuSposób przygotowania:Masło i miód przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy kakao i cukier i mieszamy. Jajka ubijamy w malakserze (u mnie robot kuchenny), gdy utworzy się na wierzchu piana, dodajemy ostudzone masło z dodatkami i mieszamy
Słodkie Przyjemnościbiałej czekolady na owsianym spodzie!"Składniki: 200 g masła śmietankowego 80 g cukru 250 g mąki 50 g owsianych płatów 2 żółtka Masa czekoladowa: 100 ml śmietany 30% 210 g czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: 100 ml śmietany 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania(...)albo mikrofali, a następnie cienko rozsmarowujemy na blacie i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. Śmietankę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około
Słodkie PrzyjemnościCiasto o bardzo wyrazistym smaku, raczej dla dorosłych Na pewno zapada w pamięć. Ciasto czekoladowo – rodzynkowe Drukuj przepis Składniki6 jajek2 szkl cukru1 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao1 łyżka octu40 dag rodzynek1 szkl wódki2 budynie kakaowe2,5 szkl mleka1 kostka margaryny1 słoik dżemu z czarnej porzeczki1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada Sposób przygotowania(...)potem połową masy budyniowej. Nałożyć drugi płat ciasta. Wyłożyć resztę masy. Krok 6Resztę margaryny rozpuścić razem z czekoladą. Rodzynki odcedzić, ułożyć na wierzchu ciasta. Zalać je masą margarynowo - czekoladową. Odstawić do zastygnięcia
CoolinarniePLpoczątku ciężko jej było przejść od sałatkowego buraczka do postrzegania go jako składnika słodkiego ciasta, jednak nie żałuje, że się skusiła. Ja nie żałuję również, bo ciasto wyszło bardzo czekoladowe i pyszne. W pierwszej chwili byłam nieco rozczarowana - kiedy spróbowałam go zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe, było strasznie suche, a tego w ciastach nie lubię. Byłam zaskoczona, gdyż warzywa(...)ciacho nabrało wilgoci, jednak nie straciło sprężystości i miękkości. Gdzieś w tle czuć delikatny, niezidentyfikowany smak (C. nie miał pojęcia, że dodałam buraczki), jednak przede wszystkim ciacho jest obłędnie czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!), ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę.Czekoladowe ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają lekkości i soczystości. Pycha… Biszkopt i kakaową śmietanę radzę przygotować dzień wcześniej. Dżem można użyć o wyraźniejszym smaku, np. pomarańczowym lub pikantnym. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku”). Porcelana
Mała CukierenkaBrownie to ciasto które chyba nigdy mi się nie znudzi J Maksymalnie czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nie ma co przy nim liczyć kalorii, lepiej po prostu skupić się na delektowaniu każdym kęsem. Ta wersja brownie podbija serce każdego kto miał okazję jej skosztować. Piekę to ciasto regularnie i za każdym razem znika z zawrotną szybkością. Myślę że każdy(...)Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę i cukier puder przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do czekoladowej masy jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko tyle, żeby wszystko się dobrze połączyło. Na końcu dodajemy masło orzechowe
Mania Gotowaniaucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący. Przepis można wykorzystać w formie(...)ziemniaczanej do posypania ciasta masa kawowa 250g serka mascarpone 100g jogurtu greckiego 50g cukru 2 jajka 20g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody wiórki czekoladowe 40g czekolady mlecznej 40g czekolady deserowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek - mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki
Smakołyki Berenikirazem zapraszam do słodkiej lutowej piekarni. W kolejnej odsłonie wspólnego pieczenia dostałyśmy od Amber propozycję upieczenia czekoladowego chleba. Taki przepis uradziły wspólnie z Beą w kuchni . W oryginalnym przepisie były chipsy czekoladowe, ale ostatecznie postanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko(...)ciepły smarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei . Drożdżowy chleb na poolish z czekoladą i rodzynkami Składniki: Poolish 2 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 125 ml ciepłej wody Ciasto właściwe
Kulinarne przygody Gatityrazem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania. Dodatkiem do ciasta jest masa serowa. Niestety nie mam w asortymencie kuchennym maszynki do mielenia więc nie mogę zaszczycić podniebienia moich łasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego(...)przyjemny "serowy" posmak Awaryjnie myślę, że mascarpone również będzie się nadawał. Podsumowując mój wypiek myślę, że najlepiej brawnie smakuje z serem, delikatna puszysta pianka idealnie łączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto:) Składniki: ciasto: 200 g masła 170 g cukru pudru szczypta soli 3 jajka 4 łyżki miodu 2 tabliczki czekolady gorzkiej masa
ciastkarnia na kruchym spodzieZostało mi troszkę niewykorzystanego ciasta czekoladowego, ale nie mogłam pozwolić by się zmarnowało! Dlatego w błyskawicznym tempie zaświtał mi w głowie pomysł na domowe bajaderki. Do ich przygotowania użyłam miedzy innymi ciasta czekoladowego, masła orzechowego oraz czekolady z dodatkiem orzeszków arachidowych. Bajaderki wyszły miękkie, wilgotne, no po prostu pyszne!!! Składniki: 600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe), 1/3 szklanki mleka
Z miłości do słodkości