Karpatka trójsmakowa 655Dzisiaj zachęcam do przygotowania karpatki po królewsku - przełożonej kremem waniliowym, czekoladowym i śmietanowym. Bardzo kremowa i idealna w smaku :) Spody do karpatki możecie upiec dzień wcześniej. Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem waniliowy 2 szklanki mleka(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g) 4 łyżeczki cukru wanilinowego 125 g margaryny 1 żółtko krem czek oladowy 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym 125 g masła krem śmietanowy 1 opakowanie śmietany 30% (250 ml) 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wrzątku 1/3 szklanki cukru pudru do dekoracji cukier puder Na samym początku przygotować ciasto
Ugotować
Herbatnik – kuchnia podkarpacka 3923mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 paczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk) 1 puszka masy toffi (kajmakowej) ewentualnie polewa czekoladowa (na przykład z przepisu na domową polewę idealną ), wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników Ciasto herbatnik Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy i przesiewamy(...)wierzchu rozsmarowujemy masę toffi. Na masie układamy drugą warstwę herbatników, a na niej krem budyniowy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy, który smarujemy najmniejszą częścią kremu. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi lub polewamy polewą czekoladową. Ja wolę wersję z pokruszonymi herbatnikami (jak na zdjęciach). Wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, żeby herbatniki zmiękły. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień
Trzeci talerz
KAWA BROWNIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I WIŚNIAMI NA GORĄCO 219takie dni kiedy mam niesamowitą ochotę na czekoladowe brownie ( ojj często takie są! ). Co wtedy robię? Zwykle piekę! A gdy nie chce mi się piec, sięgam do kuchennej szafki i robię fanatyczną kawę o smaku tego ciacha. Dziś mam dla Was przepis na obłędną w smaku Kawę Brownie z bitą śmietaną i wiśniami na gorąco. Smakuje genialnie i jest świetnym(...)pomysłem na deser w te zimne dni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA – 2 łyżeczki * czekoladowe herbatniki – 3 szt * masa krówkowa / kajmakowa – 3 łyżki * gorzka czekolada – ok. 10 kostek * kakao – 1 łyżeczka * mleko 3,2% – 200 ml * cukier – do smaku DODATKOWO: * wiśnie ( z kompotu ) , mleczna czekolada, śmietana 36% ( do ubicia ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę
Ostra na Słodko
Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy 231Witam serdecznie Jeżeli ktoś nie wie jak zrobić lukier, to podzielę się przepisem na lukier królewski oraz lukier czekoladowy, którym możemy udekorować różnego rodzaju wypieki. Do przygotowania lukru białego i kolorowego będziemy potrzebować: około 150 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 1 białko około 1,5 łyżki soku(...)cytryny oraz barwniki spożywcze w proszku lub płynie Składniki na lukier czekoladowy: około 130 g cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 2 łyżki kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy Przygotowanie: Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed
Uwaga Babcia Gotuje
Zaczarowany wieczór - czyli czekoladowa inka z inkowymi lodami o smaku karmelu. 185Kawa inka z czekoladowo - karmelowymi smakami Kawa inka, towarzyszy mi od najmłodszych lat, pamiętam, kiedy byłam dzieckiem i co dziennie piłam zbożową naturalną pyszną Inkę, czasem z mlekiem a czasem po prostu czarną. Z biegiem czasu w ofercie znalazły się i te smakowe, w moim przepisie użyłam Inkę o smaku karmelowym oraz Inkę o smaku czekoladowym , powiem(...)puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki Kawy inka o smaku karmelowym dodatkowo: na jedną porcję kawy: 200 ml wody 5 łyżeczek Kawy inka o smaku czekoladowym 2 łyżeczki sosu wiśniowego do deseru Wykonanie: 1. Zaczynamy od lodów. Najlepiej wykonać je rano, żeby wieczorem móc już się rozkoszować pysznymi lodami z kawą. Śmietanę ubijamy na sztywno
Mój pomysł na
Kremowa fantazja 186piękne wspomnienia , a kiedy tort wita na stole choć małą częścią czuję się jak bym była z moimi rodzicami . Składniki 1 paczka kremu ( krem tortowy smak czekoladowy delecta ) 1 paczka kremu ( krem ajerkoniakowy delecta 5 łyżek masy kajmakowej 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml śmietany 30 % 3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny(...)wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut . Kiedy biszkopt nam się upiekł i dobrze wystygł , kroimy na trzy placki , na każdy placek smaruję kajmakiem . Do jednej miski wsypujemy krem czekoladowy i dodajemy jedną i pół szklanki mleka miksujemy na wysokich obrotach trzy minuty , kiedy krem mamy gotowy , wykładam na spód biszkopta wcześniej wysmarowanego kajmakiem , następnie z drugim kremem postępujemy
Mój Smak
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 208Zamiast pierników będzie tort. Przepyszny, czekoladowy, delikatny. W ogóle jest to mój pierwszy tort w życiu, jestem w szoku bo wyszedł rewelacyjnie. Jestem z siebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki(...)cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Mus czekoladowy: 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany 200 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Poncz: 1/2 szklanki
pieprzny smaczek
Pierniczki alpejskie 230zrobić je dwa tygodnie przed świętami. Bardzo popularny przepis, który postanowiłam w końcu wypróbować i nie zawiodłam się Polecam je również w wersji nadziewanej powidłami śliwkowymi i polanej polewą czekoladową. 0,5 kg mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników(...)masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę i odstawić. Śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubić mikserem na pianę. Dodawać powoli cukier i dalej
Bullio
PUCH Z CZEKOLADĄ 382galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody 2 Śnieżki w proszku lub 250 ml śmietany kremówki 1 szklanki mleka- do śnieżek biszkopty do wyłożenia trotownicy czekoladowe wiórki- CUKIETERIA czekoladowe rurki- CUKIETERIA tulipany z masy- CUKIETERIA Wykonanie: *Tortownicę wykładamy ciastkami. *Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Studzimy. *Śnieżki łączymy z szklanką zimnego mleka, ubijamy(...)kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na boki ciasta wbijamy rurki czekoladowe, wierzch obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi, układamy tulipany jako dekorację
Z Majeczką w kuchni
Best brownie ever :) :) :) 163który często towarzyszy wszystkiemu, co nieznane, niepewne. Trzeba mieć wielu sprzymierzeńców w walce z najgorszymi wrogami, naszymi własnymi strachami. Zatem warto wzmocnić się odpowiednią dawką antystresowej mieszanki orzechowo-czekoladowej, jaką jest przedstawiane dzisiaj brownie orzechowe. W naszym domu od wiosny to ulubiony deser, przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla", odrobinkę tylko go zmodyfikowaliśmy, oryginalnie jest z orzechami włoskimi(...)jest pyszna, ale po próbie z laskowymi, przygotowujemy właśnie orzechy laskowe z pistacjami i wówczas mamy best brownie ever! Paweł Małecki gotowe ciasto proponuje posypać kakao, my robimy polewę czekoladową. Wybierzcie swoją wersję i uwierzcie: to proste w przygotowaniu ciasto jest absolutnym czekoladowym cudem. Oby rozpoczęty rok 2016 był równie wspaniały, jak wrażenia jakich dostarcza. Potrzebne składniki - 200 g masła
I tu będę miała takie te
Tort musowy czekoladowo-truskawkowy 235mojprzepisna.pl | Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Torcik przygotowałam z okazji wieczoru panieńskiego siostry ciotecznej. To była impreza niespodzianka, bardzo się udała, a torcik został okrzyknięty The Best Ever, dziewczyny koniecznie chciały, aby właśnie taki był na weselu. Bardzo lekki, mało słodki torcik, przepyszna warstwa z gorzkiej czekolady, do tego słodki mus z białej czekolady, ostatnia warstwa to mus truskawkowy. Torcik(...)białej czekolady. Całość schować do lodówki, na kilka godzin, tak aby mus truskawkowy całkowicie się ściął. Torcik udekorować truskawkami i pokruszonymi bezami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Tort musowy czekoladowo-truskawkowy Tort musowy czekoladowo-truskawkowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Mus z gorzkiej czekolady: 100 g gorzkiej czekolady, min 70 % kakao 200 ml śmietany
moj przepis na
Czekoladowo-miętowe ciasto z tofu. 222Dzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)szpinaku 4 łyżki wody Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek zielonego płynu, który zostanie po odcedzeniu, należy dodać później do masy serowej. 4. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady rozpuść i wymieszaj w rondelku z małą łyżeczką oleju kokosowego (na małym ogniu, nie dopuść do wrzenia). PRZYGOTOWANIE SPÓD 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. 2. Wymieszaj
Powiedz dietom nie
Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami 234Wilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali. Na papierze pergaminowym odrysować prostokąt o wymiarach obwodu tortu i jego wysokości
Maślane ciasteczko
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 251dumą przedstawiam Wam mój najpiękniejszy wypiek na tym blogu a zarazem jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Tort przygotowany specjalnie na urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego(...)podanej poniżej ilości): 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Czekoladowy krem: 500 ml śmietanki 36% 200 gram gorzkiej czekolady 3-4 łyżki cukru pudru Ponadto: 500 gram malin 20 gram borówek Zatem na wszystkie powyższe blaty potrzebujemy (dla ułatwienia
Mango Papaja
Słonecznikowiec 415Słonecznikowiec , to jedno z najsmaczniejszych ciast jakie kiedy jadłem! Jest po prostu przepyszne . Składa się z biszkoptu czekoladowego, przełożonego kremem na bazie śmietanki kremówki z masą krówkową i dodatkiem ziaren słonecznika w karmelu , a całe ciasto z góry polane polewą czekoladową i posypane chrupiącym słonecznikiem. Ciasto jest dosyć pracochłonne i zajmuje trochę czasu, ale jest tego warte. Ciasto jest idealne(...)masła 6 łyżek kakao 4 łyżki cukru 8 łyżek mleka Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36 % 3 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotowanie słonecznikowca zaczyna od zrobienia biszkopt czekoladowego. Białka oddzielamy od żółtek, aby do białek nie trafił ani gram żółtka. Białka ubijamy z połową cukru na puszystą pianę. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puszysty krem. Potem, na kąpieli wodnej
Kuchnia Łukasza