czekolada - 27946 przepisów (strona:535/1864)

Pascha kakaowa z bakaliami 250

bakaliami. Jest puszysta i pyszna. Składniki 500 g tłustego białego sera 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 szkl śmietany 30 % 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę(...)koniec wsypujemy kakao. 2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją objętość. Powinna być puszysta i lekka. Na koniec dodajemy bakalie i pokrojoną w kostkę lub startą na tarce czekoladę. 3. Całość przekładamy do odpowiedniej wielkości salaterki lub innego naczynia wyłożonego gazą. Dociskamy talerzykiem i wstawiamy do lodówki na noc. 4. Rano wyjmujemy paschę i ostrożnie zdejmujemy gazę. Przekładamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Torcik Brownie z truskawkami 123

Szybki torcik brownie z truskawkami do niedzielnej kawki.  Składniki na małą tortownicę ok 21 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru 135 g mąki garść truskawek 250 ml śmietanki 36% małe opakowanie serka mascarpone Masło rozpuścić w rondelku  na małym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki(...)cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce zmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem, zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Rusty Fork
Mazurek chałwowy 156

świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam! Korzystając z okazji, chciałabym złożyć najlepsze wielkanocne życzenia wszystkim(...)masła 400 g chałwy waniliowej Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodać chałwę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Dodatkowo kilka łyżek gęstego dżemu, np. z truskawek 100 g gorzkiej czekolady 100 g podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych Na upieczony spód wyłożyć równomiernie dżem i go rozsmarować. Łyżką w kilku miejscach ułożyć masę chałwową, rozsmarować przy pomocy noża. Czekoladę rozpuścić

Słodkie inspiracje
Rolada truskawkowa 164

Rewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Nadzienie: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki cukru 2 śmietan-fixy 2 listki żelatyny 500 g truskawek Dekoracja: 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżeczek mleka kilka truskawek WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać

Passions hobbies life
Czekoladowa babka wielkanocna 143

Czekoladowa babka wielkanocna na dwóch tabliczkach czekolady gorzkiej, oblana polewą z czekolady mlecznej. W smaku lekko malinowa, dzięki użyciu czekolad gorzkich z kawałkami malin (polecam! do kupienia w markecie „w kropki” w niskiej cenie). Babka w konsystencji lekko piaskowa, idealna do kawki :) http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/04/ps-czekoladowe-ciasto-wielkanocne-easter-bundt-cake-1170x874.jpg The post Czekoladowa babka wielkanocna appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Mazurek cytrynowo – czekoladowy i Wesołych Świąt :-) 158

zimnego masła – 2 żółtka – 2 łyżki wódki (opcjonalnie) – nie dodałam Dodatkowo: – około 150 – 200 ml kremu cytrynowego lemon curd – 100 g czekolady gorzkiej – 100 ml śmietanki kremówki Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne, pokrojone w cienkie paski masło i zagniatamy ciasto dokładnie pomiędzy palcami, żeby składniki dobrze się połączyły(...)podnieść i piekłam dalej. Po ostudzeniu część jajka wypełniłam kremem cytrynowym, a część czekoladowym. Żeby przygotować krem czekoladowy, podgrzewamy śmietankę (ale nie gotujemy) i do mocno ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy dokładnie, aż czekolada się rozpuści, a składniki dokładnie połączą. Zdejmujemy z gazu i gdy krem zacznie delikatnie tężeć, wylewamy go na ciasto. Mazurek świąteczny Pyszny mazurek czekoladowo – cytrynowy

Relaxtime
Mazurek z wiśniami i białą czekoladą 143

szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym i białą czekoladą. Spróbujcie koniecznie, bo po moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 4 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka 150 g białej czekolady 100 ml śmietany(...)najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor, ok 25 minut. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy dżem wiśniowy, a niego wylewamy masę czekoladową. Całość dekorujemy płatkami migdałów i odstawiamy do stężenia. Smacznego. Przy okazji

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe (fit) 160

mielonych migdałów 2 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego Na polewę: 200g serka kremowego śmietankowego 40g cukru pudru 25g ciemnej czekolady 25g masła (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka kakao Masło na ciasto rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąke, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy(...)dwóch okrągłych form wyłożonych papierem do pieczenia(u nas rozmiar 18cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni z termoobiegiem na 20 minut. W między czasie szykujemy polewę. Czekoladę topimy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.W misce od miksera umieszczamy masło wraz z cukrem i ubijamy. Nie przestając miksować dodajemy serek i lekko przestudzoną czekoladę. Upieczone biszkopty wykładamy na kratkę

Kolizje Smaków
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 182

Pyszny mazurek kajmakowy z czekoladą, orzechami i daktylami. Na cieniutkim, maślanym spodzie, który zawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso. Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy(...)mąki ziemniaczanej 50 g drobnego cukru lub cukru pudru 150 g masła / zimnego 1 jajko MASA KAJMAKOWA 400 ml śmietany 30% 1/2 szklanki brązowego cukru 90-100 g gorzkiej czekolady  DODATKOWO : garść posiekanych orzechów, garść pokrojonych daktyli, czekoladowe pralinki Ferrero Rocher WYKONANIE SPÓD : Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem

cool and minty
Cykl wielkanocny: Sernik z ricotty i kremu pasticcera (Torta di ricotta e crema pasticcera) 151

pszennej    500 ml mleka 1 cytryna Masa serowa 250 g ricotty 3 łyżki cukru pudru 3 białka Dekoracja 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła czekoladowe jajeczka **** INGREDIENTI Pasta frolla 180 g di farina 70 g di burro 70 g di zucchero 2 tuorli 1 cucchiaio di latte 1 cucchiaino di lievito un pizzico di sale(...)sztywną pianę.   Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto.  Sernik pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik dekorujemy czekoladą oraz wielkanocnymi jajeczkami. **** Ripieno Mescolate delicatamente la ricotta con la crema pasticcera e lo zucchero a velo

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowy budyń jaglany :) 152

kaszę jaglaną. Jednak nie taką zwykłą jaglankę, a budyń jaglany. Przyrządziłam więc sobie na śniadanie obłędnie przepyszny budyń czekoladowy z prosa. Gęsty, kremowy, słodziutki, z mocno wyczuwalną obecnością czekolady. Skusiłam się także na truskawki, które wiadomo - nie smakują jak te z ogródka, ale mimo to smak jakiś tam mają i przypominają o nadchodzącym lecie 😆 Składniki (2 porcje): 100 g kaszy(...)jaglanej (Pole na Stole) 200 ml mleka roślinnego lub krowiego  200 ml wody  3 świeże daktyle 6 kostek gorzkiej czekolady (Pole na Stole) 1 łyżeczka kakao (Pole na Stole) 2 łyżki syropu klonowego  1 łyżeczka proszku maca (Pole na Stole) - opcjonalnie  kilka kropel aromatu waniliowego  Przygotowanie: Kaszę opłucz pod bieżącą, gorącą wodą.  Wsyp

Zdrowie na języku :P
Mini babeczi jak bombonierka 151

oliwy szczypta soli dodatkowo 2 łyżeczki powideł śliwkowych bez cukru 2 łyżki wiórków kokosowych skórka z połowy pomarańczy sok z 1/4 pomarańczy do dekoracji: 25 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietany wiórki kokosowe kolorowe posypki wykonanie: Jajko ubijamy mikserem z cukrem, mlekiem i oliwą. Do ubitej masy dodajemy mąkę owsianą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Wszystko(...)minut. Porcja  z sokiem pomarańczowym piecze się nieco dłużej, bo około 22 minuty. Po upieczeniu pozostawiamy babeczki do wystygnięcia. Do dekoracji używamy polewy czekoladowej.  W miseczce umieszczamy czekoladę połamaną na kawałki oraz śmietanę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W gotowej masie czekoladowej zatapiamy babeczki i odstawiamy na kratkę. Ozdabiamy posypkami zanim czekolada całkiem zastygnie

Przysmaki Karolki
Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami 200

mielonych orzechów 50 cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko Dodatkowo  2 garście suszonych moreli 3 łyżki skórki pomarańczowej 4 łyżki dużemu morelowego 150 g białej czekolady Ok 100 ml śmietanki 30% suszone płatki róży (opcjonalnie) Przygotowanie 1. Ciasto -  suche składniki łączymy na blacie,  dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy całość nożem aż do uzyskania(...)następnie nakłuwamy widelcem wierzch ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotej barwy 3. Ciasto studzimy przed dekoracją 4. W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę razem ze śmietanką, kiedy tylko się rozpuści, zdejmujemy z ognia 5. Wierzch ciasta smarujemy dżemem, posypujemy skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w paseczki morelami, następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka białą czekoladą

Słodki Kompromis
Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia 213

Nutelli  ok. 300 g miękkich herbatników kakaowych ok. 70 g orzechów laskowych + ok. 60 g do posypania wierzchu Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Krem: Ok. 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzamy kakao, proszek budyniowy, mąki i dokładnie mieszamy do pozbycia się(...)minut . Po tym czasie wszystko smar ujemy pozostałym kremem i wykładamy kolejna warstwę herbatników .   Polewa czekoladowa: Śmietankę po dgrzewamy, zdejmujemy z ognia , a następnie dodajemy drobno połamaną czekoladę i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Czekoladą polewamy wierzch ciasta, a po chwili posypujemy siekanymi orzeszkami la skowymi . Ciasto możemy dodatkowo udekorować pralinkami F errero R ocher . Chłodzimy przez

Słodka Strona
Mazurek wiśniowo-różany z białą czekoladą i bezami 131

Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego z płatkami róży biała czekolada kilka białych bezików łyżka płatków migdałowych kilka jajeczek migdałowych w białej czekoladzie listki melisy do dekoracji Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm) posmaruj(...)groch i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na spodzie mazurka rozsmaruj dżem, polej stopioną czekoladą i posyp pokruszonymi bezami i migdałami. Mazurka udekoruj jajeczkami migdałowymi i listkami melisy. Przechowuj w chłodnym miejscu

Smakołyki Asi