składników). Zrobiłam dwie bardzo duże porcje, bo akurat miałam takie pucharki Polecam jednak zrobić cztery mniejsze porcje. 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady brzoskwinie w syropie (około 10 połówek + 1 na wierzch do ozdoby) kilka biszkoptów na dno pucharków (do każdego dałam 3 biszkopty) Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej(...)mikrofalówce (około minuty w niskiej mocy). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie łyżką z ostudzoną czekoladą (dodawać po łyżce czekolady do śmietany). Odstawić do lodówki. Brzoskwinie zmiksować w malakserze. W pucharkach układać po kilka biszkoptów, krem czekoladowy, zmiksowane brzoskwinie i kolejną warstwę czekoladową. Ozdobić plastrami brzoskwini. Odstawić na kilka godzin do lodówki
BullioPyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g masła szczypta soli 1/2 szklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny(...)Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około
BullioSłodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo
Kuchnia w czekoladzieJuż Wam kiedyś pisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :D Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też
Kuchnia w czekoladzieSmakowity obiad, ciepła kolacja, jak kto woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.
Kuchnia w czekoladzieDo czego używacie żurawiny? U mnie przeważa w wypiekach, sporadycznie w mięsie, a ostatnio spisała się rewelacyjnie w koktajlu. Pokombinujcie i Wy z nią, bo to
Kuchnia w czekoladzieCzerwona kapusta świetnie nadaje się na wszelkie surówki, więc i ja zdobyłam się na nowe dla mnie połączenie. Dodatek pomidorów suszonych wg mnie jest bardzo trafione
Kuchnia w czekoladzieKolejny sernik bez pieczenia tym razem pyszna strac i atella Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm (użyłam kwadratowej) wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową(...)równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 100 g czekolady deserowe 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki malinowe 250 g malin Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
Kolorowa kuchnia ElkiO jego właściwościach można by długo pisać. Zawiera w sobie mnóstwo kwasu octowego, może obniżyć poziom cukru we krwi, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, zalecany także osobom
Kuchnia w czekoladziełyki nasion chia (ok. 20 g), - 4 łyżki orzechów arachidowych(ok. 40 g), - 4 łyżki orzechów włoskich (ok. 40 g), - 3 łyżki płatków owsianych (ok. 30 g), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g). Sposób przygotowania 1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. 2. Czekoladę mieszamy z nasionami, orzechami i płatkami. 3. Formujemy kuleczki i wykładamy na foli aluminiowej. 4. Kuleczki chłodzimy(...)lodówce przez ok. 1h. Czekoladowe kuleczki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - magnez (pochodzący z czekolady), który wspomaga układ nerwowy, - omega 3 (pochodzące z nasion chia i orzechów włoskich), które działają przeciwkrzepliwie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 50 g Energia: 271,2 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZarówno przepis jak i ciasto dostałam od Ciotki ;) Błyskawiczne do zrobienia i jedyne co może w nim przeszkadzać, to to, że trzeba poczekać, by się upiekło
Kuchnia w czekoladziewilgotne. Nie potrzeba wtedy aż tyle tłuszczu. Wraz z cynamonem dodałam trochę żytniej mąki. Rzadko kiedy używam żytniej mąki do wypieków. Ciasto zyskało na smaku, zwłaszcza, że nie pożałowałam czekolady. Dyniowe ciasto o tej porze to strzał w dziesiątkę. Przyjemnie spędzić czas w ciepłej kuchni. Zapach cynamonu wprawia w błogi stan. Kubek gorącej kawy i porcja jeszcze ciepłego ciasta(...)dyniowego puree, tutaj przepis 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 g żytniej mąki 120 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao cukier puder do oprószenia tłuszcz i mąka do oprószenia formy Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC lub wedle piekarnika). Masło rozpuść w rondelku, ostudź. W misce
codojedzeniapyszna, pikantna zupa dyniowa . Sernik choć osobiście na kolana mnie nie powalił, to jednak miał w sobie to coś. W połączeniu z czekoladowym spodem i polewą ze słodkich czekolad, stworzył bardzo fajne, arcyciekawe doświadczenie kulinarne. Myślę, że zauroczy swym smakiem wszystkich wielbicieli dyni. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku . Składniki: -300g ciastek oreo(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok.60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po ostudzeniu, zdjąć obręcz i schłodzić sernik w lodówce. Polewa czekoladowa: - 50g czekolady (dałam po 25g białej i ciemnej słodzonych stewią) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - płatki migdałów (nie trzeba) W 2 kubeczkach roztopić połamane na mniejsze kawałki czekolady z dodatkiem jogurtu
Smaczne Zdroweilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość. Moje muffiny z wierzchu są polane czekoladą, ale w zupełności wystarczy posypać je cukrem pudrem. Podane do kawy lub herbaty sprawią przyjemność zarówno dorosłym, jak i dzieciom jako forma nieco zdrowszego deseru. Składniki: (na około 24 muffiny(...)soku z cytryny 4 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego dodatkowo: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki suszonych daktyli (kupiłam TUTAJ ) polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżki masła Przygotowanie: Daktyle moczyć w ciepłym mleku przez około 20 - 30 minut, następnie pokroić je na mniejsze kawałeczki. W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki
Kuchcik gotujeUwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do
Kuchnia w czekoladzie