suchego patyczka. Pieczenie: dół, ostatnie 10 minut dół + termoobieg PROSTY KREM CZEKOLADOWY: - 250 ml śmietany 36% - 3 płaskie łyżki proszku żelatyny - 2 łyżki serka mascarpone (bądź ricotty) - 3/4 czekolady Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Czekoladę rozpuść w mikrofali bądź kąpieli wodnej. Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj naprzemiennie po łyżce czekolady, żelatyny i serka. Całość schłodź w lodówce przez(...)minut. Wyłóż na babeczki. Dodaj borówki i gotowe! Jeśli lubisz mocno czekoladowe babeczki to możesz jeszcze polać je rozpuszczona czekoladą, ale dla mnie to już by były za słodkie! ;-) Smacznego
SMYKWKUCHNIMoje ogórki dopiero zaczynają rosnąć, więc na korniszony myślę je zebrać, a te- wielgaśne, które dostałam od Mamy postanowiłam przerobić na kanapkowe. Jest z nimi trochę
Kuchnia w czekoladziePotrzebujemy: 85 g masła 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 400 g serka homogenizowanego naturalnego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 5-6 dojrzałych bananów Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W małym(...)garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite
Kolejny blog o gotowaniuTe muffinki to był prawdziwy strzał w dziesiątkę! Jadąc w rodzinne strony, nawet nie przypuszczałam, że będę coś piec, ale jak zobaczyłam te piękne malinki, których
Kuchnia w czekoladzieNa pewno już pamiętacie o tym, że jestem fanką makaronów i dań z nim przyrządzonych. Kombinacji z burakiem jednak wcześniej nie próbowałam i prawdę mówią do
Kuchnia w czekoladziegrubym spodem z ciasta. W smaku przypomina pralinki rafaello. Masa serowa jest aksamitna z wyczuwalną nutą kokosa. Wierzch ciasta to krem z ubitej śmietany w połączeniu z białą czekoladą. Najlepsza kombinacja do ciast. Bardzo polecam. Nic tylko się zajadać. Sernik był zrobiony na dużą blachę, a i tak nie przetrwał dwóch dni. ~~SKŁADNIKI~~ Spód: mąka pszenna 2 szkl. proszek(...)mocno gęsta. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut, do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia. Wierzch: biała czekolada 200 g. śmietana kremówka 400 ml. wiórki kokosowe do posypania * pozostałe białka można użyć do czegoś innego * przepis na dużą blachę do pieczenia Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Kuchnia PaulettesPora obiadowa przed nami, więc na szybko podzielę się przygotowaną ostatnio zupką z cukinii. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Kuchnia w czekoladzieOstatnio chęć na kokos i czekoladę nie daje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc je się(...)szklanki oleju na masę kokosową: 200 g drobnych wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 60 g budyniu waniliowego (półtorej paczki) dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 3 łyżki wiórek kokosowych Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaInspiracją do przygotowania tego torciku był przepis znaleziony w książce Wszystkie smaki Skandynawii . Ponieważ bardzo lubię rabarbar, a połączenie go z migdałami i białą czekoladą w śmietankowym kremie wydało się nader kuszące, nie wahałam się ani chwili. Torcik wyszedł delikatny i lekki - w sam raz na lato :-) składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 g blanszowanych migdałów 100 g białej czekolady wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej i jeszcze chwilę ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam delikatnie
babka w formieszkl. cukru 1/4 szkl. kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: 1/2 kg sera w wiaderku ( 1 kg wiaderko podzielić na połowę ) 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ( jeśli ktoś lubi bardziej zwarty sernik to proponuje użyć 3 łyżeczki żelatyny ) Warstwa bananowa: 1/2 kg sera w wiaderku(...)masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i piec ok. 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić. Masa czekoladowa: Czekoladę mleczną i gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej . Następnie wlać czekolady do sera i wymieszać. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody , dobrze wymieszać , aby żelatyna dobrze się rozpuściła i wlać
Różne smaki w kuchnisamodzielne dekorowanie tortu (po uprzednim upieczeniu oczywiście) :) Tort miał być jagodowy, a na torcie miał być lis. Do dekoracji użyłam błyszczącej polewy mirror glaze w wersji z czekoladą deserową, oraz kremu buttercream frosting. Jeśli zaglądacie na mojego bloga, pewnie zauważyliście, że ostatnio to mój ulubiony sposób na dekorację. Błyszcząca polewa jest bardzo dekoracyjna, a przy tym łatwo się kroi, natomiast(...)cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody (do żelatyny) 350 g czekolady deserowej Żelatynę zalewamy bardzo ciepłą wodą (125 ml) i mieszamy. Do niewielkiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder, dodajemy skondensowane mleko i 150 ml wody. Podgrzewamy mieszając od czasu, do czasu
Trzeci talerzTakie śniadanie chodziło za mną odkąd zobaczyłam filmik z tym pomysłem. Bodajże na fp Przyślij Przepis, ale pewności nie mam, bo tak dawno to było. Awokado
Kuchnia w czekoladzieOdkąd w mojej kuchni rządzi urządzenie Tefal Companion, chodziło za mną przygotowanie takiej konfitury, gdzie mieszaniem składników w końcu nie zajmę się ja. Okazja natrafiła się
Kuchnia w czekoladziewystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 2 budynie waniliowe 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 150 g rodzynek 100 g czekolady 200 g masła, o temperaturze pokojowej wykonanie: Czekoladę kroimy w kosteczkę. Rodzynki sparzamy wodą i odsączamy. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. w pozostałym mleku dokładnie mieszamy(...)mleka. Cały czas gotujemy, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Na końcu dodajemy rodzynki oraz czekoladę. Gotową masę równomiernie wykładamy na wystudzony sernik. Dekorujemy np. rozpuszczoną czekoladą lub oprószamy kakao
Domowy Smak Jedzeniastanie wyczuć w danej potrawie. Dokładnie tak samo ma się sprawa, jeśli chodzi o dzisiejsze trufle. Są mocno czekoladowe, ale nie słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość. A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich Składniki na trufle: Trufle: 200g ziemniaków 100g(...)czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 10 łyżek posiekanych orzeszków arachidowych Truskawkowy puder do obtoczenia: 3 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 15g truskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną
NiePieprz.pl