Kochani pamiętacie jakie dziś święto? Wyjątkowe! Mam nadzieję, że jak tylko macie komu, to życzenia już złożyliście... Ja niestety swoich Dziadków już nie mam, ale
Kuchnia w czekoladzieCiasto o bajecznym smaku batonika Bounty. Mocno kokosowe, niezbyt słodkie z wytrawna polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo wciągające, nie można przestać na jednym kawałku. Składniki: (na blaszkę 25x25cm) Na ciasto: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kokosową: Szklanka mleka kokosowego ½ szklanki mleka tłustego 200g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny 400ml śmietany kremówki(...)łyżki cukru pudru Na czekoladowy ganache: 100g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 100ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni
Pyry na GazKocham czekoladę i wszystko co jest czekoladowe. Im bardziej wytrawna tym bardziej mi smakuje, i delektuję się każdym kęsem. Tak też było z tymi ciasteczkami znalezionymi na blogu Kornik w kuchni . Ciastka czekoladowe Tartine 200 g czekolady gorzkiej 30 g masła 2 jajka 95 g cukru 45 g mąki żytniej razowej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki soli gruboziarnista sól do posypania ciastek Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Cukier i jajka ubijamy kilka minut na wysokich obrotach miksera do powstania puszystej masy. Cały czas ubijając, wlewamy cienką strużką czekoladę. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, chwile ubijamy, do połączenia składników. Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki
Dzieje kuchennej WiewióryNie wiem czy Wam już kiedyś o tym pisałam, ale prawda jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego
Kuchnia w czekoladzieSpontaniczne połączenie składników dało oto taki efekt. Jestem w 100% zadowolona. Muffinki są bezglutenowe i wegańskie, słodziutkie, czuć banana i wanilię oraz oczywiście pyszne czekolady. 😄 Składniki (4 sztuki): 100 g banana 30 g mąki kasztanowej 30 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml napoju roślinnego 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 80 g ziaren konopi(...)miodze (Good Foods) 2 kostki czekolady z pyłkiem pszczelim (Good Foods) 2 kostki czekolady z nasionami konopi (Good Foods) Przygotowanie: Banana zmiksuj na jednolitą konsystencje. Dodaj mąki, proszek do pieczenia, napój roślinny oraz miód. Wszystko dokładnie zmiksuj. Masę przełóż do silikonowych foremek, u mnie wyszły 4 sztuki. Na wierzch każdej babeczki połóż kostkę czekolady. Wstaw babeczki do nagrzanego
Zdrowie na języku :Pjest może zbyt oryginalnym pomysłem, ale muszę się podzielić tym przepisem. Wystarczy zmienić dekorację, upiec ciasto w prostokątnej formie - i już mamy pyszną rewelacyjną krajankę o smaku śliwki w czekoladzie do popołudniowej kawy. Pamiętacie śliwki w czekoladzie z marcepanem ? Ten mazurek właśnie tak smakuje! Nasz tegoroczny hit świąteczny;) Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczony spód ostudzić. Nadzienie: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 200g marcepanu 150g gorzkiej czekolady Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki ostudzić, dodać rum i zmiksować blenderem (nie muszą być
Obiad gotowymiała natychmiast zadowolić mój sernikowy apetyt, sernik natomiast musiał wystygać przez całą noc. Doczekałam się i moja cierpliwość została wynagrodzona! Czekoladowy spód, kokosowy smak masy serowej oraz polewa z czekolady deserowej ma nawiązywać do smaku słynnego kokosowego batonika, który podobnie ma smak raju. Ten sernik też ma taki smak:) Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 60g masła(...)być ścięta). Po upieczeniu drzwiczki piekarnika lekko uchylić, studzić sernik przez godzinę, następnie wyjąc z piekarnika, a po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka(naście) godzin. Polewa: 70g czekolady deserowej (mlecznej albo pół na pół) 3 łyżki mleka wiórki koksowe do posypania Czekoladę połamać, zalać mlekiem, podgrzewać ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.Ciepłą polewą polać sernik. Posypać wiórkami
Obiad gotowyDziś mam dla Was pomysł na kolejną surówkę. Nietypową, bo dodałam do niej gruszkę! Miałam kilka w domu i jakoś nie miał kto ich zjeść. Stwierdziłam
Kuchnia w czekoladziemalinowym to rzecz, na którą jeszcze od ostatniego lata się czaiłam, by ją przygotować. Udało się - głównie dzięki mamie, która zamroziła malinki. Po wypróbowaniu potwierdzam - to połączenie doskonałe - maliny, czekolada i ser. Niby proste, a takie smaczne. Składniki: [SPÓD BROWNIE]: 110 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 2 duże jajka 0,25 szkl. mleka 1 szkl. mąki(...)Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy podzieloną czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy cukier i mieszamy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy pojedynczo jajka i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mleko i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut. [MASA SEROWA]: 700 g twarogu 200 g kwaśnej
psgotujemyKurcze, wiecie co? Gdybym wiedziała, że takie mi dobre te hot dogi wyjdą, to zrobiłabym z potrójnej porcji, a tak to było ich tylko 12, przy
Kuchnia w czekoladzieciasto: 150 g masła, 350 g mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru trzcinowego, opcjonalnie 3 -4 łyżki zimnej wody, masa: 300 g gorzkiej czekolady 70% cacao, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 30 g masła, 200 g suszonych daktyli, garść orzechów włoskich do dekoracji. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę(...)pozostawiamy do przestygnięcia. Daktyle kroimy bardzo drobno. Masa: Śmietankę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Pozostawiamy do przestygnięcia. Czekolady dzielimy na kosteczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy do śmietanki i mieszamy do połączenia się składników. Dno ciasta smarujemy niewielką ilością masy czekoladowej, na całej powierzchni rozkładamy pokrojone
Moniki SmakołykiBardzo smaczne ciasto, przygotowane na białkach z czekoladą i orzechami włoskimi. Uwielbiam ciasta czekoladowe, a jeszcze jak w nich coś chrupie, pycha Czekoladę i krokant z orzechów laskowych otrzymałam od Cukieteria.pl Ciasto czekoladowo(...)orzechowe Składniki : masło - 60 g orzechy włoskie tarte - 70 g czekolada deserowa - 110 g od Cukieteria.pl białka jaj dużych - 6 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 75 g mąka - 2 łyżki sól- szczypta Dodatkowo : polewa czekoladowa krokant z orzecha laskowego Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać polewę czekoladową. Tarte orzechy włoskie
Kuchnia DanusiMoże i jest to danie wigilijne- przynajmniej u mnie było, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy zamienili karpia na dorsza, łososia bądź inną rybkę, którą
Kuchnia w czekoladzieciasto niegdyś zwykle pojawiało się u nas na świątecznym stole. W czasach mojej młodości, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, takie ciasto z fantastyczną masą, naszpikowane galaretką, orzechami, rodzynkami i czekoladą było prawdziwym rarytasem. Zawsze czekając na święta, czekałam też i na nie:) Dziś, po tylu latach, myślę, że nic nie traci na swojej świetności:) Ambasadora piekłam w blaszce piekarnikowej(...)mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła rum Dodatkowo: 3 różnokolorowe galaretki (np czerwona, żółta, zielona – u mnie pomarańczowa) 3/4 szkl. rodzynek 1/2 szkl. orzechów 50 g czekolady (u mnie mleczna i biała) Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Odstawiamy. Mocno stężałą kroimy w kostkę. Rodzynki zalewamy 1/3 szkl. rumu. Orzechy drobno siekamy. Czekoladę kroimy
Smaki Na TalerzuSmak masła orzechowego nie dominuje, ale jest przyjemnie wyczuwalny, ale to co zdecydowanie gra tutaj kluczową rolę to pianki, które po zapieczeniu, tworzą lekko ciągnącą, pyszną warstwę oraz kawałki czekolady. 250 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli 150 g cukru 110 g miękkiego masła 2 duże jajka 180 g masła orzechowego crunchy 100 g czekolady mlecznej(...)czekolady gorzkiej 90 g pianek marshmallows (+ 1 łyżeczka mąki) Do miski przekładamy masło, cukier, masło orzechowe, wbijamy całe jajka i miksujemy wszystko około 8 minut. Mąkę przesiewamy razem z sodą oraz szczyptą soli i łączymy z masą maślaną, miksujemy przez około 2 minuty. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, odkładamy. Deskę do krojenia delikatnie podsypujemy mąką i kroimy pianki na mniejsze
Smaki Na Talerzu