łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki maku garść suszonej żurawiny 1/2 łyżeczka ekstraktu cynamonowego 3 łyżki mleka w proszku 50 g wiórków czekoladowych 50 g roztopionej czekolady Sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy, gdy masa potroi swoją objętość dodajemy cukier i dalej ubijamy. W oddzielnej misce mieszany wszystkie suche składniki, a następnie partiami dodajemy do przygotowanej(...)Ustawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 55 minut (10 minut przed końcem przedstawiamy na pieczenie dolne) - pieczemy do suchego patyczka. Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukru 4 łyżki kaszy manny 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ziarenka z jednej laski wanilii łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g mlecznej/gorzkiej czekolady garść płatków migdałowych Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ubijamy je razem z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii. Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel(...)przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy migdałami. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościGulasz z szynki wierzowej / 2. Ciasto nutella / 3. Sos żurawinowy / 4. Szybkie batoniki bez pieczenia / 5. Krem mleczny / 6. Ciasteczka z kawałkami czekolady / 7. Ciasto bananowe z kajmakiem / 8. Smoothie bananowe / 9. Makowiec krucho-drożdżowy / 10. Miodownik / 11. Domowy twaróg (metoda szybka(...)Lodowy tort z owocow leśnych / 7. Beziki z truskawkami / 8. Truskawkowy tort bezowy / 9. Czekoladowo-malinowe ciasto / 10. Krem truskawkowy z czereśniami i białą czekoladą Propozycje sylwestrowe na 2014 rok : 1. Tatar ze śledzia / 2. Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3. Bruschetta / 4. Napój arbuzowy / 5. Margarita Truskawkowa / 6. Sałatka lunchowa
Słodkie Przyjemnościcukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 jajka 1 żółtko 125 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoik gruszek w syropie 2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ( miseczka z czekoladą nad miseczką z gorącą wodą ) Masa budyniowa : 650 ml mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem
Sama słodycz i szczypta chiliMasa budyniowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru opakowanie budyniu smietankowego 150g miękkiego masła Masa Jabłkowa: 1kg jabłek galaretka cytrynowa łyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy Dodatkowo: mleczna czekolada łyżka masła Mąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści. Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem. Polewa Masło rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do połączenia składników. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. SMACZNEGO!!! :) Przepis pochodzi z bloga Sweet Dreams
Czerwona Porzeczkasera 3x mielonego 200 g kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka L 160-200 g ksylitolu (szklanka 200g) 1/2 łyżeczki pasty z wanilii dodatkowo: 60 g gorzkiej czekolady 60 g śmietany kremówki 2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowych Wykonanie: składniki na spód sernika umieścić w kilelichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku.Masę wysypać(...)może pozostać lekko drżący.Początkowo studzić w lekko uchylom piekarniku,następnie na kratce w małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę,zdjąć z ognia.Dodać do śmietanki po- łamaną na kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.Przestudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać krokantem z orzechów laskowych sernik podawać najlepiej schłodzony przez całą noc w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Amaretto do smaku Dodatkowo ok. 4 paczek herbatników (ok. 400 g) 1 puszka masy kajmakowej 150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonych Polewa czekoladowa ok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi) 3 łyżki mleka 2-3 łyżki śmietany 18% likier Amaretto do smaku Przygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań(...)pozostałą masę mleczną i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników. Na herbatnikach jeśli jeszcze mamy możemy wyłożyć ponownie cienką warstwę kajmaku (mi zostało z innego ciasta). 2. Polewa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w mleku na wolnym ogniu. Dodać śmietanę, zdjąć z ognia i mieszać aż do połączenia składników. Dodać orzeszki (całe lub posiekane) i całość dobrze wymieszać. Ciepłą polewę rozprowadzić
coolinarnastrefa.blogspot.comidzie mieć sporo wolnego czasu. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 1 opakowanie galaretki żurawinowej (ale oczywiście może być jakaś inna) - 250 ml śmietany 30% - kostka deserowej czekolady Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i dzielimy na dwie równe porcje. Jedną odstawiamy w chłodne miejsce, a gdy lekko przestygnie wkładamy do lodówki, żeby zgęstniała. Drugą porcję zostawiamy(...)lodówki. Następnie układamy drugą warstwę pianki, chowamy do lodówki i po 15-20 minutach wylewamy resztę galaretki na wierzch. Chowamy do lodówki na 2-3 godziny żeby dobrze stężało. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią wierzch deseru
W poszukiwaniu inspiracjiszklanki mąki pszennej + 3 łyżki * 1/2 łyżki kakao * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki soli * 200 g masła * 1/3 szklanki cukru * 1 jajko * olejek waniliowy * 50 g posiekanej czekolady deserowej * 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich * cukier puder Sposób wykonania Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, kilka kropli olejku(...)waniliowego i dalej ucierać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać po łyżce suche składniki i powoli miksować. Następnie dodać orzechy, czekoladę i wymieszać. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. Z ciasta uformować wałek i pokroić w plasterki 5-6 mm. Ciastka lekko uformować, można odcisnąć wzorek, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze i układać
Mix smakudowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet(...)dodając po kolei jeszcze 2-3 łyżki masy i powoli wlewać żelatynę do masy cappuccino mieszając łyżką lub mikserem na delikatnych obrotach. Masę wyłożyć na masę jabłkową, posypać startą czekoladą i odstawić do lodówki do stężenia
Mix smakuwiórek kokosowych * 2/3 szklanki cukru masa * 500 ml śmietany 36% * 2 łyżki cukru pudru * 2 opakowania usztywniacza do śmietany * 270 ml adwokata * 4 łyżeczki żelatyny dodatkowo * 1 czekolada mleczna * 6 łyżek śmietany kremówki * wiórki kokosowe * okrągłe biszkopty * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania Białka lekko ubić, dodać cukier i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Do piany dodać mak, wiórki kokosowe(...)wody i 2 łyżeczkami cukru, w chłodnym naparze moczyć wypukłą część biszkoptów i układać je na masie płaską częścią do góry. Po ułożeniu biszkoptów na całej masie dobrzeje docisnąć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć ją ze śmietaną, chłodną wylewać na biszkopty, a następnie rozsmarować po całym wierzchu i posypać wiórkami kokosowymi
Mix smakuśmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów Wafelki czekoladowe Piekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem(...)przełożyłam biszkopt. Na to poukładałam wiśnie i docisnęłam druga połówką biszkoptu. Do dekoracji można użyc gotowego czekoladowego ganache lub polewy czekoladowej, ale bardzo prosto robi sie ją też samemu. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną masła a następnie dodać śmietanę. Konsystencja powinna być lekko płynna. Gdy nasze czekoladowe ganache przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy je na tort
Kulinarna rozmowamiękkiego masła 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej starta skórka z 1cytryny sok z 1 cytryny Do polania 1 czekolada mleczna lub gorzka Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysto. Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto(...)mniejsze kawałki. Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości). Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego
Kulinarna rozmowachociaż u mnie za oknem deszcz :-)). Kawa mrożona może być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Shaker
Kulinarna rozmowaszklanki mąki pszennej tortowej trochę powideł śliwkowych do przełożenia (słoiczek powinien wystarczyć na całe ciasto) garść otrębów, płatków owsianych i siemienia lnianego do wysypania formy Polewa: tabliczka mlecznej czekolady (przekonałam się, że jednak Milka jest najlepsza zarówno do jedzenia, jak i topienia) 1 łyżka Inki 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%-36% Przygotowanie: Keksówkę smarujemy masłem bądź margaryną, wysypujemy otrębami(...)Piernik pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie kroimy go wzdłuż na pół i przekładamy konfiturą. Teraz możemy przygotować polewę: Zagotowujemy śmietankę w rondelku, odstawiamy z ognia, dodajemy Inkę , mieszamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy nią piernik i wygładzamy. Zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego
Gotowanie to kochanie