naciowego 160 g sera pleśniowego – u mnie lazur 75 g czarnych oliwek drylowanych (ok. 30 sztuk) Sos winegret: 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju/oliwy Sól, pieprz Sałatka Umyty seler(...)kroimy w talarki, wrzucamy do miski razem z mixem sałat. Dodajemy odsączone oliwki i drobno pokrojony ser. Sos Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z cytryny i musztardę, mieszamy energicznie. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo oliwę/olej. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę przed samym podaniem
Powiedz dietom niefasolki szparagowej, pokrojonej 1,5 łyżeczki pasty curry (u mnie zielona) łyżeczka mielonej kurkumy łyżka oleju 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy(...)mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Następnie wkładamy pokrojoną na 3-4 cm kawałki rybę. Gotujemy ok. 6 minut, co jakiś czas delikatnie przewracając rybę. Wykładamy na talerz, dodajemy ugotowaną fasolkę, ewentualnie doprawiamy mieloną papryką
Powiedz dietom niemusimy więc rujnować naszego portfela, żeby jeść zdrowo. Jeśli zależy nam na tym, aby rozkrojony owoc nie ściemniał, musimy po prostu zostawić pestkę w środku, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki. Co zrobić z owocem? Możliwości jest(...)mnóstwo. Pamiętajcie, że słowo owoc jest w tym przypadku mylące. Daleko mu do słodkich bananów czy jabłek. Samo w sobie jest dość nijakie i tłuste, ale doprawione sokiem z cytryny, solą i pieprzem smakuje świetnie.Awokado jemy na surowo, nie wymaga gotowania. Dobrze sprawdza się jako zamiennik masła - 100g masła extra to 735 kcal, podczas gdy 100 g awokado
Powiedz dietom niejeść na kanapkach, grzankach czy z kawałkami świeżych warzyw. Pamiętajcie, żeby przygotować ją w niemetalowej misce, w przeciwnym wypadku owoc ściemnieje. Składniki: 2 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1/2 cytryny 6 pomidorków koktajlowych 1 papryczka chili 1/2 cebuli drobno(...)posiekanej łyżka świeżej kolendry posiekanej sól, pieprz Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, następnie rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną papryczkę i cebulę, oraz pokrojone pomidorki. Skropić sokiem z cytryny, dodać kolendrę, doprawić do smaku. Najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu :) Całość zawiera: 468 kcal, 6,7 g białka, 43 g tłuszczów, 25,5 g węglowodanów
Powiedz dietom niecytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Skrapiamy sokiem z cytryny, łączymy z jogurtem, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. 3. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Przed podaniem schładzamy. Smacznego
Kuchnia domowa Anijabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru garść rodzynek cynamon przygotowanie: zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3. Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości
Luźna Kuchniakrupczatki 1szkl cukru pudru 0,5 kostki masła 3 ugotowane na twardo żółtka masa: 3 białka 1 szkl wiórków kokosowych skórka starta z 1 cytryny sok z 1 cytryny szczypta soli 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier, siekamy z masłem i żółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około
Luźna Kuchniapszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2 jajka 6 jabłek 1 laska wanilii sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 kubek rodzynek 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy(...)patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty kolor około 15-20 minut. Czekoladę łamiemy, roztapiamy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę sos wlewamy do jabłek Podajemy wedle
Luźna Kuchniamielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki 2 łyżeczki proszku(...)stopniowo dolewamy do masy serowej spód wyjmujemy i na ostudzony wylewamy masę serową, pieczemy w temp 170*C przez około 50 minut jabłka kroimy w kosteczki, skrapiamy sokiem z cytryny, miód podgrzewamy na patelni tak aby uzyskać złoty, karmelowy kolor, po czym wrzucamy jabłka. Podgrzewamy, uważając aby jabłka się nie rozpadły:) dodajemy łyżką masła oraz cynamon masę jabłkową wykładamy
Luźna KuchniaSkładniki: 3 plastry ciasta filo 2 średniej wielkości jabłka cukier waniliowy cynamon sok z 1 cytryny cukier puder oliwa z oliwek Przygotowanie: z ciasta(...)filo wycinamy niewielkie krążki- średnicy filiżanki, można do tego celu wykorzystać nożyczki jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, wsypujemy do miski, zasypujemy cukrem waniliowym i cynamonem, mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny do miseczki nalewamy odrobinę oliwy z oliwek, po 3 krążki ciasta układamy tak aby na siebie zachodziły, smarujemy oliwą, układamy kosteczki jabłek, rolujemy tak aby powstała cygaretka układamy
Luźna Kuchniałyżki cukru pudru 1 żółtko 0,5 kostki masła 2 łyżki wody Nadzienie: 30-40 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej, czy suszonej sok z 0,5 cytryny Do dekoracji: 1 kubek śmietany 30% Przygotowanie: Składniki na ciasto siekamy, szybciutko(...)zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru. Piekarnik nagrzewamy do 180"C Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy. Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne
Luźna Kuchnialub limonki różowy lukier do dekoracji Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, d odajemy masło, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej
Luźna Kuchniajajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia mokrych cukier karmelizujemy na suchej patelni, zalewamy brandy, dolewamy sok wyciśnięty z cytrusów wsypujemy
Luźna Kuchniawitaminową;-) Składniki: 4 jajka, 2 duże garść rukoli, 2 duże pomidory, ogórek świeży, koperek, 150 g łososia wędzonego, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki wody, sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę(...)Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka ta świetnie smakuje także z sosem czosnkowym
Kuchnia Pełna Pasjiłososia grillowanego. SKŁADNIKI 600 fileta z łososia bez skóry sól pieprz Winegret: 1/2 małej cebuli 2 łyżki posiekanych listków mięty 5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE(...)Łososia kroimy na 4 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni. Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą. Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje