curry - 8956 przepisów (strona:395/598)

KASZOTTO Z DYNIĄ, CUKINIĄ I JARMUŻEM 138

jarmużem każdego zdrowo nasyci i usatysfakcjonuje. Bardzo polecam! Składniki: 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej, 1/2 małej dyni, 1 szklanka startej cukinii, 4 duże liście jarmużu, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta chilli. Wykonanie:   Kaszę moczymy na kilka godzin lub cała noc. Następnie gotujemy.  Cukinię

Jeść, by żyć w zdrowiu
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WRAPY Z MIGDAŁOWYM SOSEM "MAJONEZOWYM", CUKINIĄ, GUACAMOLE, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 193

mnie - brązowa), 1/2 szklanki prosa, 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,  woda, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej. Guacamole: 3 awokado, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki curry. Sos "majonezowy": 1/4 szklanki migdałów (moczone przez noc), 1/4 szklanki ziaren słonecznika (moczone przez noc), 2 łyżki sosu z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy

Jeść, by żyć w zdrowiu
WYPASIONE, WEGAŃSKIE KANAPKI BURGEROWE 205

Składniki: Kotlety (10 sztuk): 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1,5 szklanki suchej kaszy), 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 szklanka posiekanych liści świeżego szpinaku, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Chleb: przepis  TUTAJ . "Majonez": przepis  TUTAJ . Dodatkowo: sałata, suszone pomidory, kiełki alfa alfa

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami 215

łyżka-solidna,kopiasta, mielonych suszonych pomidorów ( puder -można zmielić w młynku do kawy ) 1 płaska łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka , rozkruszonego suszonego tymianku 1/2 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka cukru Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w całości , do momentu ,aż zaczną się robić miękkie , ale jeszcze nie gotowe . Następnie , zlewamy z nich wrzątek i na sitku hartujemy

Ogrodnik w podróży
Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem 142

czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka  curry 1 mała łyżeczka  kurkumy pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół szklanki gotowanej czerwonej soczewicy ) sól morska do smaku 1 litr wody łyżka  syropu z agawy świeża bazylia

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 163

100g kaszy pęczak 250g mięsa mielonego 10 pieczarek 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki czosnku w proszku Sól himalajska Olej kokosowy lub rzepakowy Przygotowanie: Kasze gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu lub po prostu do momentu

Czarnawisienka
Obiad na szykbko: Kluseczki chińskie z kurczakiem i kapustką stożkową i odrobiną oscypka 192

stożkową i odrobiną oscypka Składniki (na 4 porcje): 500g piersi z kurczka 1/2 kapustki 1/3 pora (dłuższego) kluseczki chińskie ok. 300 g przyprawy(papryka słodka, chili, pieprz, zioła prowansalskie, curry) odrobina miodu i oliwy  odrobina oscypka (wędzonego) pokrojonego w kostkę Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę nie za dużą. Następnie przyprawy wedle uznania, (ja zawsze rzucam

Moje pyszne gotowanie
“Tajska” gorąca czekolada 200

czym kojarzy mi się Tajlandia? Poza curry i pod thai? Ze smakiem chili, cynamonu, imbiru i kardamonu, oraz z mleczkiem kokosowym, które dodaje się do wszystkiego. Uwielbiam mleczko kokosowe, ale zaczęłam go częściej używać dopiero, kiedy odkryłam mleczko w proszku. Nie trzeba zużywać całej puszki, ani martwić się co zrobić z resztką mleczka. Można wziąć sobie tylko łyżkę do ulubionego

Ugotowane pozamiatane
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 199

puszka groszku konserwowego 5-6 łyżek oleju arachidowego lub ryżowego ***   (oba są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata ) 2 czubate łyżeczki garam masala 2 czubate łyżeczki carry (bardzo dobre curry produkuje firma TRS - dostępne  tutaj ) 1 łyżeczka chili w proszku  1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki brązowego cukru  1/2 łyżeczki mielonego kuminu (tzw. jeera - nie mylić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żółty ryż z jajkiem i szyneczką 202

urozmaicać :) Żółty ryż z jajkiem i szyneczką Składniki (na 2 osoby): paczuszka żółtego ryżu ugotowanego (gotujemy jak na opakowaniu) kilka plasterków szynki, bądź dowolnej wędliny 3 jajka garstka szczypiorku curry, mielona papryka, pieprz, bazylia (wedle uznania) Wykonanie: Na patelni z odrobiną tłuszczyku podsmażamy szyneczkę na złoto potem dodajemy szczypiore. W miseczkę wykładamy ugotowany ryż i mieszamy go razem z jajkiem

Moje pyszne gotowanie
Bajgle z mielonym i kukurydzą 214

mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była: słodka papryka, curry, pieprz, zioła prowansalskie, chili  Wykonanie:  Mięsko wkładamy na patelnie doprawiamy i smażymy jakieś 10 minut aż całe ładnie nam się podsmaży. Następnie dodajemy kukurydze, chwile smażymy i dodajemy

Moje pyszne gotowanie
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 205

można go jeszcze bardziej wzbogacić i podkręcić. Nie ma w tej zupie mleka czy śmietanki – ale idealnie będzie pasowało mleko lub śmietanka kokosowa, a razem z nimi dodatek curry, garam masala, kolendry i kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy. Na talerzu posypać uprażonym na suchej patelni jasnym

Karo in the Kitchen
Naturalne barwienie jajek 254

burakach. Podpowiem, w czym warto „zanurzyć” jajko, aby uzyskało pożądany kolor. KOLOR ŻÓŁTY Aby uzyskać żółty kolor jajek do wody, w której będziemy gotować jajka należy dodać sporą ilość curry lub kurkumy. Gotować do uzyskania pożądanego koloru. KOLOR NIEBIESKI Należy poszatkować kapustę czerwoną i wrzucić ją na kilka godzin do wody z octem. Gdy barwnik się uwolni, wkładamy jajka

Gotuję Testuję
Gorczyca- jej ABC 197

niam.pl Nasiona jej białej odmiany zawierają duże ilości śluzów i synalbinę odpowiedzialną za ostry smak. Gorczycę możemy jeść całą lub pokruszoną; zmielona wchodzi w skład pieprzu ziołowego i mieszanek curry . Jest podstawą musztardy . Najłagodniejsze musztardy zawierają białą gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych

Gotuję Testuję
Chowder 169

zupa wywodząca się z kuchni rybackiej. Opierała się ona na prostocie, korzystaniu z produktów łatwo dostępnych oraz sytości. Wspaniałe w tej zupie jest to, że podobnie jak w przypadku curry, można spotkać jej niezliczone rodzaje, dzięki czemu eksperymentowanie jest tu bardzo wskazane. Nic dziwnego, że chowder podbił serca Amerykanów, a jego popularność nie spada. Chociaż pierwotnie podstawę potrawy stanowił rybny

Kuchnia od dwojga