Curry z burakami i ciecierzycą 170Czasami czuję się jak czarownica – wrzucam do bulgoczącego garnka różne składniki i czekam na efekt, jaki osiągnę. Czy będzie magiczny napój miłości czy może trucizna. Przygotowując to curry przygotowałam swoją własną mieszankę
Szybko Tanio Smacznie
Curry z orzechami nerkowca 171Dziś, na zakończenie kulinarnej akcji Meggie kuchnia indyjska przygotowałam przepyszne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. Jest to jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan . 2 średnie cebule 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 2 ząbki czosnku
Codzienne Gotowanie
Curry kokosowe z łososiem 166Wspaniełe curry z łososia w sosie kokosowym. Proste i szybkie danie, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i świeże, dzieki limonce i trawie cytrynowej, ponadto wygląda wspaniale i bardzo słonecznie za sprawa kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam
Codzienne Gotowanie
Curry z klopsikami z ananasem i groszkiem 173czyszczenia lodówki i to efekt bardzo smaczny. A skąd to wiem, bo w daniu jest ananas i groszek, obie rzeczy których unika w daniach obiadowych mąż, a tymczasem zjadł curry i poprosił o dokładkę. Tak więc nic się nie zmarnowało, a wręcz przeciwnie, powstało coś co będę powtarzać, bo lubię takie dania, takie smaki i wychodzi na to, że rodzina
Bernika - moj kulinarny pamietnik
PIEKIELNA KUCHNIA DLA LEOSIA / COOK&HELP – warto pomagać! 197licytacji i posłuchać rewelacyjnej muzyki z koncertów na żywo! Pogoda była jak na zamówienie, więc uśmiechy nie schodziły nam z twarzy! Na naszym stoisku można było spróbować: INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM, DYNIĄ, LIMONKOWYM JOGURTEM, ORZESZKAMI I KOLENDRĄ CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEYEM GRUSZKOWYM, WOŁOWINĄ TATAKI I GRZYBAMI SHIITAKE SMAŻONE TOFFU W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE Z SALSĄ MANGO-AWOKADO Do tego własnoręcznie wypiekane
Ostra na Słodko
Rozgrzewające risotto dyniowe z curry 235odmiany, różnych kształtów i wielkości. Polecam Wam małą dynię Hokkaido, gdyż można jeść ją ze skórką. Po ugotowaniu jest mięciutka. Dziś przepis na risotto z dynią i rozgrzewającą przyprawą curry. Czytaj więcej
Ana Mari's world
Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki 169średnie marchewki pół szklanki granulatu sojowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 1 łyżka curry 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1 łyżka pieprzu ziołowego pieprz i sól olej lub oliwa 1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kalafior rozdrabniamy na mniejsze części. Całość
Bananowe Pole
Makrela pieczona z nutą curry 162błąd zakupiłam ostatnio kilka świeżych makreli. Bardzo lubię te rybę nie tylko jak wędzoną, ale świeża dobrze upieczona to naprawdę pyszny obiad. Wykorzystałam pomysł Kasi doprawiając rybę mieszanką curry. Polecam wszystkim rybożercom. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
KREWETKI NA OSTRO Z MLEKIEM KOKOSOWYM 231każdym razem będziemy zachwycać się nie tylko smakiem, wyglądem, ale i zapachem. Zapachem, który w Indiach zawsze jest niezwykle intensywny, za sprawą aromatycznych przypraw – cynamonu, kurkumy, curry czy też kuminu. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, smażone krewetki na ostro. Podane z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na ciepło. Gwarantuję
Ostra na Słodko
Kurczak curry z mozarella i ananasem i pieczone ziemniaczki z zaatarm 311porcje) 2 podwójne piersi z kurczaka 8 plastrów świeżego ananasa lub w lekkim syropie 1 kula mozarelli 4 plastru cheddara lub innego sera o intensywnym smaku 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy sól pieprz oliwa 20 młodych ziemniaczków 1 łyżka przyprawy zaatar (sumak, tymianek, sezam, sól) oliwa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki ( najlepiej
DefinicjaSmaku
penne z tempehem, szparagami i pieczarkami (bezglutenowe i wegańskie) 251TEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja ~65g makaronu penne (u mnie bezglutenowy - kukurydziany) ~120g tempehu ~1/2 pęczka zielonych szparagów ~150g pieczarek ~ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra) + sól ~olej do smażenia (ok. łyżka) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tempeh kroimy w plastry, posypujemy solą i wybranymi przyprawami, a następnie
chili & sugar
pikantna zupa krem z dyni i pieczonych warzyw 302ząbek czosnku ~olej do spryskania warzyw ~2 szklanki wody + kostka bulionowa warzywna ~120g jogurtu naturalnego ~sól - do smaku ~pieprz - do smaku ~1/2 - 1 łyżeczka ziół prowansalskich ~1/2 łyżeczki curry ~1/2 łyżeczki pieprzu cayenne ~1/2 łyżeczki kurkumy Dynię obrać. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia, spryskać olejem i piec
chili & sugar
wegańskie leczo. z wege kiełbaskami 236cukinii ~1/2 średniej marchewki (ok.40-45g) ~100g pieczarek ~ząbek czosnku ~120g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) ~2 wędzone wege kiełbaski ~sól ~ulubione przyprawy; ja użyłam pieprzu ziołowego, pieprzu cayenne, ziół prowansalskich, curry, słodkiej papryki, oregano, bazylii i...pewnie jeszcze czegoś, ale nasypałam tyle przypraw, że już ich wszystkich nie pamiętam ;) Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach tarki. Resztę warzyw pokroić. W garnku rozgrzać
chili & sugar
sezamowa zupa krem z dyni 217wody + kostka bulionowa warzywna (lub 2 szklanki bulionu warzywnego) ~100g jogurtu naturalnego lub śmietany ~100g tahini naturalnego Primavika ~przyprawy: imbir, kurkuma, papryka słodka, kardamon, suszony czosnek, pieprz ziołowy, curry, sól - do smaku W garnku zagotować wodę, wrzucić do niej kostkę rosołową i rozpuścić. Następnie dodać puree z dyni, jogurt lub śmietanę, przyprawy i tahini. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować
chili & sugar
Pikantna zupa dyniowa 167tylko skrawek ze wspomnianą recepturą. Porcja na 4 osoby Składniki: 65 dag dyni 2 cebule 4 średnie marchewki sól, pieprz, po 1/4 łyżeczki : chilli, gałki muszkatałowej i curry jogurt naturalny lub śmietana pestki dyni 1 l bulionu warzywnego Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę podsmażyć w rondlu na złoty kolor. Dodać warzywa i smażyć jeszcze kilka
My simple kitchen