śmietaną lub sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 2 jajka 1 małą cebula 5 łyżek mąki pszennej Sól, pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na 10-15 minut żeby cukinia puściła sok. Cukinię mocno odciskamy, przekładamy do miski, dodajemy starta(...)tarce o drobnych oczkach cebulę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko mieszamy, placki nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki podajemy z kleksem śmietany lub sosem czosnkowym
Bajeczna Kuchniasię zmieni. Ser i cukinią to genialne połączenie. Takie placuszki z cukinią i serem żółtym to szybki i łatwy sposób na śniadanie z cukinią. Podałam je z twarożkiem i pietruszką. Możecie je również podać z serem fetą czy serem pleśniowym, łososiem, jogurtem, śmietaną czy ketchupem, ale to już kwestia smaku. Placki z cukinii i sera żółtego podane z twarożkiem(...)porcja / Składniki: 1/2 szklanki startej cukinii zielonej lub żółtej 3 łyżki mąki 3 łyżki tartego sera żółtego* jajko pieprz, sól/ ulubione przyprawy olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce. Smażyć** na średnim ogniu z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! *nada się również inny ser np. tarty parmezan czy mozzarella ** placki można również upiec w piekarniku
tost z dżememwodą, oregano i cukrem, zalewamy paprykę z mięsem i chwile razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przyrządzony sos można podawać do ziemniaków, placków ziemniaczanych lub z cukinii np. placki z cukinii
Kulinarne przemysleniaZdjęcie z ostatniego sezonu letniego, więc trochę czekało na publikację ;) Koniecznie spróbujcie. Myślę, że jak upieczecie zamiast smażyć to też wyjdzie fajnie :). Inny pomysł na placki z cukinią tutaj . Placki cukiniowe Składniki(...)szklanki startej na grubych oczkach cukinii - 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej - 2 jajka - 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka, ostra - olej rzepakowy do smażenia Startą cukinię posól i odczekaj, aż puści wodę. Odsącz z wody. Połącz wszystkie pozostałe składniki ze sobą, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Na patelnię wrzuć
Corner With Recipesdobrych placków dawno nie jadłam. Poważnie. Mówią, że najlepszą przyprawą jest głód. Rzecz jednak w tym, że nie byłam jakoś specjalnie głodna, po prostu naszła mnie ochota na placki z cukinii, no to usmażyłam. A może odkryłam właściwy sposób smażenia? A może to czarnuszka, mięta i pietruszka (rym nie był zamierzony:) sprawiły, że poszłam po dokładkę, choć głodna(...)łyżki posiekanego koperku Do przygotowania placków lepiej wybrać młodą cukinię, która nie ma jeszcze w środku twardych pestek. Cukinie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Do cukinii dodać jajko, mąkę, przyprawy, czarnuszkę, posiekaną natkę i miętę. Wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, łyżką wykładać placki. Smażyć na średnik/małym ogniu
Obiad gotowyalbo jako dodatek do obiadu lub jako samo śniadanie (mam nadzieję, że paleo śniadania już powoli przestają być monotonne). Lubicie cukinie? Jest bardzo uniwersalna, można z niej zrobić pyszne czekoladowe brownie , paleo makaron do spaghetti, albo takie placki, które dziś przygotowałem. Przyznam, że smak zaskakuje, można zjeść je na ciepło lub na zimno, nadają się także jako drugie śniadanie(...)łączymy wszystkie składniki, formujemy z nich placki i smażymy na patelni około 4-5 minut z każdej strony. Gdy zaczną się robić złote wykładamy je na talerz. Placki z cukinii serwujemy z pietruszką, świeżą bazylią, rukolą i sosem np. czosnkowym lub innym ulubionym. Smacznego! Artykuł placki z cukinii z quinoa (paleo bezglutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifelubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:) Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 mała cebula 2 łyżki mąki(...)smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje placków i potrawki z cukinii, podajemy od razu gorące. 5. Smacznego życzę
Izabelawkuchnikurczaka w zalewie pomarańczowej z frytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Piątek – Sałatka Cezara Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Sześć udek z kurczaka Chorizo (0,5 kg) Prosciutto Anchois (będzie potrzebna(...)zmieniać w dowolny sposób, dodając np. upieczony, albo zblanszowany brokuł lub upieczone/uprażone na patelni pomidorki koktajlowe. Przepis na to pęczotto. Środa – Placki z jarmużu i cukinii Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym
Niedzielny kucharzsamej cukinii: smażonej, faszerowanej, duszonej… Dziś w formie placków z cukinii z boczkiem i cebulką. Są świetne! Koniecznie wypróbuje to połączenie. Składniki: 2 cukinie ok. 100 g wędzonego boczku 1 duża cebula 6-7 łyżek mąki 3 jajka sól, pieprz Wykonanie: Czytaj dalej... Artykuł Placki z cukinii z boczkiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuLubię robić w sezonie placki z cukinii. Są szybkie i bardzo dobre. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz. Polecam!Składniki:1 cukinia2 jajka4 łyżki mąki2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 mała cebulka1-2 ząbki czosnku2-3 łyżki siekanego koperkusól, pieprzSposób przygotowania:1. Cukinię umyć, pozbyć się środków z pestkami, zetrzeć na tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut
Kuchnia domowa AniPlacki z cukinii z serem feta Wcześniej już pisałam, że cukinię lubię w każdej postaci, tym razem postanowiłam zrobić placuszki. Bardzo dobre, chrupiące i nawet mój mąż nie przepadający za cukinią zajadał się nimi. :) Przepis: Składniki: (27 placuszków) 3 małe cukinie 200 g sera feta 3 jajka 4 łyżki mąki 200 ml kwaśnej śmietany pęczek szczypiorku(...)tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, zioła prowansalskie. Wykonanie: 1. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na minimum 10 min. 2. Gdy cukinia już poleży, odciskamy cały nadmiar wody, możemy do tego użyć gazy. 3. Dokładnie odciśnięta cukinię łączymy z mąką,serem feta i jajkami doprawiając ziołami, pieprzem
Mój pomysł naSmażone ,chrupiące , placki z cukinii W upalne dni , człowiek już sam nie wie co ma zjeść , ale wie ,że zjeść musi . Dobrym przepisem na takie niesprzyjające okoliczności przyrody, może stać się , placuszek z cukinii , który jest lekki i bardzo smaczny , a cukinia zazwyczaj jest w każdym warzywnym ogródku , donicy na tarasie lub po prostu w markecie . Polecam , szczególnie(...)średnia cukinia ( około 0,5 kg) ja użyłam 1 szt ze zdjęcia tej większej 2 łyżki mąki 1 jajko 1 malutka cebulka 1 mała marchewka lub pół dużej sól , pieprz do smaku Cukinię myjemy i nie obierając, ścieramy na tarce o grubych oczkach , chyba ,że cukinia ma twardą skórę wtedy warto obrać . Marchewkę traktujemy tak samo jak cukinię – ścieramy
Ogrodnik w podróżysłodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś chcemy przedstawić placki... z cukinii! :) Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo
Wypisz WymalujPlacków z cukinii jest już na blogu kilka, choć każda wersja czymś się różni, to sos do nich jest niezmienny. Placki z cukinii (niezależnie od wersji) z dodatkiem sosu czosnkowo-jogurtowego są bajeczne, to połączenie wręcz idealne. Te dzisiejsze placki są dość szybkie i mega pyszne (ostatnio to nasze ulubione), to chyba najlepsze z dotychczas przygotowanych, choć(...)pozostałym nic nie brakuje. Składniki: - 1kg mniejszych cukinii - 1 ząbek czosnku - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 160g mąki orkiszowej typ750 - 2 jajka (mniejsze) - 3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 pęczka koperku - 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej (nie trzeba) +olej kokosowy bezzapachowy do smażenia Sos jogurtowo-czosnkowy: - 1 jogurt typu bałkańskiego (b.gęsty) - 1-2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka
Smaczne ZdrowePyszne placki z cukinii. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 kg cukinii 1 duża cebula ½ pęczka posiekanego szczypiorku 1 pęczek posiekanego natki ½ pęczka posiekanego koperku 3 jajka 2 szklanki mąki sól pieprz słodki czerwony pieprz 50 g białego sera (typu feta) olej do smażenia Przygotowanie Umyć, obrać i zetrzeć cukinię. Wrzucić do głębokiej miski i wymieszać wszystkie składniki(...)Rozgrzać olej na patelni i małą chochlą wylewać masę. Smażyć z obu stron. Artykuł MÜCVER, czyli placki z cukinii pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy