cukinii placki - 963 przepisów (strona:47/65)

Calzone 299

misce pod przykryciem i odstawiłem w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowałem farsz. Pokroiłem w piórka połowę czerwonej cebuli, połowę czerwonej papryki w paski, a cukinię w ćwierćplasterki. Plasterki salami pokroiłem w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem również pozostałe warzywa(...)oregano. Smażyłem przez około 3 minuty.  Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części przy pomocy rąk na natłuszczonej blasze do pieczenia uformowałem koło. Oba placki posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, pozostawiając wolne miejsce na obwodzie. Następnie na każdym placku ułożyłem farsz w ten sposób, aby znajdował się tylko na jego połowie. Dodałem również kilka

Wyprawy kulinarne
Cukiniowe cudo - 180 kcal? 269

Witajcie! Dzisiaj wielkie, pyszne cudo , które ma tyle kalorii co ''kot napłakał?'' (swoją drogą, to oznacza, ze koty nie płaczą?) :D Czasami z mojego gapiolstwa wychodzą

fitolarun.blogspot.com
Podpłomyki z koperkiem 148

naprawdę smaczne. Można i przygotować masłe koperkowe, które podajemy z podpłomykami, palce lizać! Polecam inne przepisy na podpłomyki: Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Pizza na podpłomyku z pesto z rucoli Podpłomyki z koperkiem Składniki(...)miski. Dodajemy posiekany koperek i sól. Wszysto łączymy z wodą. Dodajemy tyle wody, aby powstało gładkie ciasto. Z ciasto formujemy wałek. Dzielimy na grubsze plastry. Formujemy większe lub mniejsze placki. Smażymy na suchej patelni, z każdej strony. Najlepiej smakują na gorąco

Moja smaczna kuchnia
Placuszki dyniowo-cukiniowe 157

Zaroiło się na naszym blogu od przepisów z dynią w roli głównej. Chłopaki nie są z tego powodu zbyt szczęśliwi, ale

To co kocham
Przepis na pizzę z boczkiem 187

Cebulę pokroić w cienkie krążki, czosnek drobno posiekać. Szpinak (lub rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek.  Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem(...)chilii, według uznania dodać odrobinę świeżego pieprzu. Podawać od razu.  Smakosze pizzy w wersji bardziej warzywnej mogą wzbogacić ją kolejnymi składnikami i dodać na wierzch pokrojone kawałki cukinii, papryki, różyczki brokułów, pieczarki. Ciekawie smakuje też wersja z wędzonym boczkiem na zimno. Dodaje się go wówczas na gorące ciasto razem z zieleniną. Boczek nie jest wówczas chrupiący, tylko miękki

Moja smaczna kuchnia
Surówka z kalafiora z zielonym groszkiem i koperkiem 415

Kalafior podawany na surowo nie jest popularnym pomysłem, a jak prawie każde warzywo bez obróbki cieplnej ma najwięcej wartości i witamin. Surówka z kalafiora, z dodatkiem zielonego groszku i cukinii jest chrupiąca i bardzo smaczna. Patrząc na zdjęcie można pomyśleć, że to risotto, prawda? Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie! Latem kalafior często jest(...)porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Marchewkowy dżem 156

zeszłym roku zrobiłam naprawdę pyszny dżem z cukinii, może niepozorny z wyglądu ale do dziś był moim ulubionym. Rozsmakowałam się w warzywnych dżemach i postanowiłam poszukać pomysłów na kolejne. Tak wpadłam na przepis na dżem z marchwi, jedne źródła podają, że jest on dziełem Portugalczyków, inne że Włochów, nie mam pojęcia kto pierwszy na to wpadł, w każdym razie był(...)geniuszem. Zrobiłam swoją wersję, tj. inspirowaną kuchnią indyjską, bo uwierzcie mi, nic tak cudownie nie podkreśla smaku lekko mdłej marchewki ja kardamon. Będzie idealny do naleśników, gofrów a nawet placków ziemniaczanych. Można pasteryzować jak każdy inny dżem. ps. A jak dzieciaki będą pytały co to, to kłamcie i mówicie, że dżem z pomarańczy, jak są małe to uwierzą

greenscarf
Piątek: Calzone z warzywami i chorizo 4090

szklanki mąki (typ 500 zupełnie wystarczy), łyżeczkę drożdży instant, łyżki cukru i wody. Ciasto wyrabiamy około 3 minut i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem wałkujemy okrągłe placki, faszerujemy, składamy w na pół, zlepiamy i do pieca. Po kilku minutach wyciągamy pyszne, chrupiącej pieczywo z nadzieniem. Czas: 2 h (z czego aż 90 minut to czas, w którym(...)łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 150 ml cieplej wody Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz

Niedzielny kucharz
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 247

szynka parzona i schab pieczony w domu, ale może to być każda szynka -grillowana papryka . Jak ugrillować paprykę w domu.Podpowiedz znajdziecie  w tym miejscu -szczypiorek lub cebulka dymka -cukinia baby starta na dużych oczkach -oliwa z oliwek -brokuł ugotowany na parze -ser koryciński swojski suszony pomidor i szczypiorek od  CZESŁAWY ZARZECKIEJ  To wyjątkowy ser. Bardzo przypomina(...)wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę. Dodaj po trochę składniki- nadzienie. Skrop oliwą z oliwek i zawijaj mniej więcej jak...nasze krokiety. Lekko dociśnij wierzch.Posmaruj każdą przekąskę oliwą z oliwek. Połóż delikatnie

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z cukinią z warzywnym nadzieniem – wegańskie placki z cukinią 219

mąkę ziemniaczaną i masło orzechowe. Powstałą mieszaninę dodaj do warzyw i całość zagotuj, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dopraw. Aby przygotować ciasto do miski daj wszystkie składniki – cukinię zetrzyj na tarce. Całość wymieszaj i wyrób zwarte ciasto (w razie potrzeby dolej trochę wody lub dodaj mąki – ciasto powinno mieć strukturę podobną do ciasta na pizzę). Gotowe ciasto(...)otrzymałam 4 okręgi). Na środek dwóch wyłóż 3 łyżki nadzienia, a na wierzch daj drugą część ciasta. Boki sklej ze sobą tak, aby nadzienie nie mogło wypłynąć. Gotowe placki wyłóż na patelnię z odrobiną oleju. Podsmaż je do momentu zarumienienia. Teraz piecz je pod przykryciem lub owinięte folią aluminiową przez 20 minut w piekarniku. Placuszki podaj z resztą nadzienia

Via Gusto
Ajwar - bałkańska pasta 194

Ajwar - ajvar - to bałkańska pasta z papryki i bakłażanów. Wywodzi się z kuchni serbskiej ale popularna jest na całych Bałkanach. W oryginalnym ajwarze nie ma pomidorów

Moje Małe Czarowanie
Krucha tarta ze szparagami 159

Dużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis

Spektrum Smaku
Naleśniki groszkowe z botwinką i bryndzą | Naleśniki buraczane z warzywami 198

naleśnikarą. Od samego dzieciństwa w zasadzie. A warzywa Bonduelle, czy to z puszki, czy z mrożonek najczęściej używam właśnie do nadzienia naleśników bądź tortilli. Mimo, że te proste smażone placki od zawsze były moim ulubionym daniem, to te tradycyjne, zwykłe z dżemem czy twarożkiem, już powoli mi się przejadły. Dlatego zawsze staram się aby to danie było urozmaicone(...)buraczane, nawet bez dodatków smakują świetnie, a z sezonowymi warzywami to już prawdziwa uczta. Jedne nadziane są pysznym , lekko słonym farszem z botwinki i bryndzy. Drugie natomiast fasolką, cukinią i papryką z mixu Italian Bonduelle. Warzywa Bonduelle są dokładnie nadzorowane przez agronomów, od nasiona po gotowy produkt. Całość obowiązkowo podajcie z groszkiem cukrowym i malinami. Zaręczam, że nie będziecie żałować

Mienta blog
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn " Daria Ładocha - recenzja 177

przepisy na : sałatkę jajeczną z jabłkiem, kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków(...)borówkami, batony mocy i inne.  Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo kolorowa, z mnóstwem ciekawych i smacznych pomysłów dla zabieganych

kruche babeczki
.1025. dalej jagodowo + szybki wegański obiad 202

~kokosowe* serniczki z patelni nadziane jagodami~ *z mąki kokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też

breakfast of dreams