cukinia - 18701 przepisów (strona:636/1247)

Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą 77

makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz(...)Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie to proste! Smacznego !   Artykuł Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chili con carne 64

mielonej szynki (z kulki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1/2 małej papryczki chili 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku liście świeżej kolendry 1-2 łyżeczki suszonego oregano (ja bardzo lubię, więc daję dość sporo dla aromatu) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka przyprawy do chili(...)lekko złotego koloru. Wrzucamy posiekane w kostkę kolorowe papryki, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Zmniejszamy ogień. Gdy papryki będą miękkie, dodajemy kawałki cukinii oraz kukurydze i fasolkę odsączone z zalewy. Całość mieszamy, ponownie uzupełniamy wodą, jeśli jest taka potrzeba i dusimy pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli danie

Raj dla Podniebienia
Zielona szakszuka 96

dotyczą stricte leczenia candidy. Weźcie na to poprawkę. Mam nadzieję, że przepisy z tagu  candida , będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 3 jajka pół małej cukinii 2 duże garści szpinaku 1/3 szklanki mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku zielona część dymki sól pieprz olej rzepakowy Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, smażymy na wolnym(...)ogniu minutę, później dorzucamy do niej rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy paręnaście sekund. Dodajemy do tego pokrojoną w plasterki cukinię, umyty szpinak i groszek, mieszamy. Wszystko smażymy aż do zwiędnięcia szpinaku. W trzech miejscach na patelni robimy wgłębienia, do których wbijamy jajka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu tak długo, aż jajka się zetną. Przed

Kardamonovy
Omlet z warzywami 171

Składniki: 4 jajka 1 marchewka 210 g cukinii kawałek pora 20 g otrębów pszennych curry, kurkuma, chili, jarzynka Przygotowanie: Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce  dużym oczku, wrzucić na patelnię, … Czytaj dalej Omlet z warzywami

czarrna od kuchni
Wegetariański gulasz sojowy 83

gulasz meksykański z kotletami sojowymi jest pożywny, zdrowy i nie jest trudny w przygotowaniu. Oprócz tego, że dostarcza mnóstwo energii, jest też niezwykle aromatyczny. Składniki: Opakowanie kostki sojowej 1 cukinia 1 czerwona papryka lub żółta 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku Pomidory w puszce lub przecier pomidorowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Masło lub oliwa z oliwek(...)czosnkiem oraz odstawić na bok. Jeśli kostka jest zbyt duża lub mamy zamiast niej kotlety sojowe, dobrze je najpierw pokroić na drobniejsze kawałki, wedle gustu. Należy pokroić w kostkę: cukinię, paprykę, marchewkę, a także pomidory, jeśli zamiast przecieru wykorzystujemy całe pomidory z puszki. Osobno należy pokroić i podsmażyć cebulę. Pokrojone warzywa (oprócz pomidorów) należy wyłożyć na patelnię i podsmażyć

Krzywa Prosta
Wegetariański gulasz sojowy 78

gulasz meksykański z kotletami sojowymi jest pożywny, zdrowy i nie jest trudny w przygotowaniu. Oprócz tego, że dostarcza mnóstwo energii, jest też niezwykle aromatyczny. Składniki: Opakowanie kostki sojowej 1 cukinia 1 czerwona papryka lub żółta 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku Pomidory w puszce lub przecier pomidorowy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Masło lub oliwa z oliwek(...)czosnkiem oraz odstawić na bok. Jeśli kostka jest zbyt duża lub mamy zamiast niej kotlety sojowe, dobrze je najpierw pokroić na drobniejsze kawałki, wedle gustu. Należy pokroić w kostkę: cukinię, paprykę, marchewkę, a także pomidory, jeśli zamiast przecieru wykorzystujemy całe pomidory z puszki. Osobno należy pokroić i podsmażyć cebulę. Pokrojone warzywa (oprócz pomidorów) należy wyłożyć na patelnię i podsmażyć

Krzywa Prosta
Dlaczego jeść więcej owoców i warzyw? 75

truskawka, zielona perilla, pomarańcza, rukola i marchew. Maj: morela, szczypiorek, wiśnia, czereśnia, śliwka, grzyb morelowy, świeże białe szparagi, sałata, liczi, melon, nektarynka, młody ziemniak i pokrzywa. Czerwiec: morela, figi, cukinia, słodka cebula, malina, perilla czerwona, sałata nagietkowa, brzoskwinia wodna, gruszka, papryka zielona i pomidor gruszkowy. Lipiec: borówki, bakłażan, czerwona cebula, śliwka mirabelka, kwiat cukinii, brzoskwinia paragwajska, kantalupa, ziemniak, gruszka, papryka

ProstePesto.pl
Leczo z boczniakami 91

Danie jest trochę lżejsze od tradycyjnej wersji z mięsem, a naprawdę warte wypróbowania. Lista zakupów ( na 4-5 porcji ) 250 g boczniaków 3 papryki – czerwona, zielona i żółta 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka/ostra/wędzona 3 łyżki sosu sojowego 1/3 łyżeczki cukru trzcinoweg Krok pierwszy: cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć w garnku(...)nabierać złotego koloru dodać sos sojowy, cukier i lekko oprószyć pieprzem. Całość przemieszać, tak aby wszystko pokryło się sosem. Podsmażyć do odparowania płynu. Krok trzeci: do podsmażonej papryki dorzucić cukinię oraz krojone pomidory. Całość wymieszać i gotować przez 10-15 minut. Gdy warzywa będą już miękkie dodać boczniaki i dokładnie wymieszać.  Gotowe leczo można podawać z pieczywem lub kaszą

Proste-przepisy.pl