Inspirację do dzisiejszych kulinarnych eksperymentów podsunęły mi dziś moje urocze sąsiadki , w których to towarzystwie raczyłam się poranną kawką. Lucynka sprzedała mi pomysł, że cukinię i marchewkę potraktowane obieraczką można by ugotować i podawać niczym makaron, od Gosi zaś wydębiłam recepturę na rozpływające się w ustach drobiowe roladki, którymi częstowała nas ostatnio, podczas rodzinnej imprezki. A ja z tego zrobiłam(...)wyszło. Ale po kolei:) Zacznę od przygotowanego farszu do roladek, który okazał się być również pyszną, obiadową sałatką a dla miłośników warzyw mógłby nawet stanowić samodzielną potrawę. Marchewka z cukinią na ciepło Składniki: 1 duża marchewka 1/2 średniej cukini 1/2 cebuli czosnek granulowany sól morska 2 łyżki (ok. 30 gram) masła ok 3 łyżek wody Warzywa obrać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSmażona cukinia z mięsem mielonym . Pikantna wołowina z cukinią i marchewką. Jestem ogromną fanką cukinii ze względu na jej smak i niewielką ilość kalorii. Tak usmażona cukinia będzie świetną propozycja obiadową dla tych co lubią smacznie zjeść, a jednocześnie liczą kalorie. Gorąco polecam ten przepis na Smażoną cukinię z mięsem mielonym w azjatyckim stylu, jest bardzo smaczne , z serii danie(...)minut. Z tego samego powodu polecam też przepis na autentyczne Curry tajskie w 15 minut z kurczakiem, cukinią i pieczarkami! Cukinia to bardzo wszechstronne warzywo, można ją jeść na surowo, faszerować, smażyć, przyrządzać leczo, robić przetwory i piec wytrawne ciasta. Zrobisz z niej pyszny makaron warzywny, ozdobisz pasztet, ugotować zupę oraz przygotować na wiele innych sposobów! Sprawdź nasze najlepsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPizza na cieście z cukinii, to idealny sposób na przygotowanie zdrowszej wersji tej popularnej przekąski. Ciasto składa się z cukinii, jajek, niewielkiej ilości mąki oraz parmezanu i mozzarelli. Smaki uzupełniliśmy klasycznym sosem pomidorowym oraz ulubionymi dodatkami. Kluczem do przygotowania tej pysznej pizzy jest usunięcie jak największej ilości płynu z cukinii, przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami na ciasto. Ta sprawdzona metoda(...)zapewnia przyjemną chrupkość, zachowując przy tym świeży, skarmelizowany smak cukinii. Ten przepis, podobnie jak nasza cukinia z pieczarkami i cukinia faszerowana kurczakiem jest świetnym pomysłem na pyszny, letni obiad. Zobacz więc jak zrobić prostą pizzę z cukinii i spersonalizuj ją do swoich ulubionych kombinacji. Zapraszamy! Pizza z cukinii Składniki: Na ciasto: średniej wielkości cukinia starta na dużych oczkach
Kuchnia Na WypasiePlacuszki z cukinii, kaszy bulgur z miętą, oliwkami i suszonymi pomidorami. Pomysł na szybki obiad z cukinią. Placuszki z cukinii, kaszy bulgur z miętą, oliwkami i suszonymi pomidorami Na pewno zdarzyło się Wam być tak zabieganymi, że nie mieliście czasu na zrobienie obiadu smacznego i szybkiego. Mnie się to zdarza często, ale nie narzekam, bo zazwyczaj wykorzystuję w swoim menu(...)rzeczy, które akurat posiadam w lodówce i kombinuję z nich jak mogę. Czasem z produktów, które mamy powstają dania pełnowartościowe i ekonomiczne! Placuszki z cukinii, kaszy bulgur z miętą, oliwkami i suszonymi pomidorami to obiad treściwy, niesamowicie zdrowy, przygotowany w zaledwie parę minut. Wystarczy, że posiadasz w domu cukinie, a teraz jest na nie sezon, a wszystko potoczy się
Z Kuchni Do KuchniRolada z cukinii z pieczarkami to pyszne i dietetyczne danie, które zachwyci każdego. Jest lekka, syta i szybko znika z talerza. Potrawa może być podawana jako przekąska na imprezę lub jako samodzielne danie. U mnie stanowiła ucztę dla całej rodziny podczas kolacji. Cukinię uwielbiam i czekam na nią przez cały rok. Najczęściej robię z niej leczo lub przetwory do słoików(...)Smażę także placki, ale w tej formie masa nasiąka tłuszczem. Rolada z cukinii to rewelacyjna potrawa nie nasączona tłuszczem. Do farszu możesz dodać swoje ulubione dodatki. Ja wykorzystałam pieczarki, ser żółty oraz feta. Możesz również dodać: pomidorki, ogórki, paprykę, czy też mięso mielone. Rolada z cukinii z pieczarkami – składniki: Masa na roladę: 400 g młodej cukinii (1 duża
Ania gotujeCukinia zapiekana z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą to wyjątkowo proste i pyszne danie warzywne. Tylko kilka dobrych składników. Danie z cukinią podasz jako samodzielne danie do grzanek, chrupiącej bagietki lub chlebków pita. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczonych, smażonych lub duszonych mięs, potraw z grilla. Cukinia zapiekana jest aromatyczna, chrupiąca i pyszna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na cukinię(...)zapiekaną z mozzarellą. Poniżej przepis oraz kilka porad dotyczących sposobu podania, propozycji zamienników składników. Cukinia zapiekana z mozzarellą SKŁADNIKI: 2 cukinie 2 kulki mozzarelli – po 125 g 20 pomidorków koktajlowych sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, oregano 6 łyżek oliwy PRZYGOTOWANIE: Cukinię i pomidorki myję. Z cukinii odkrawam końce, kroję w plastry. Pomidorki kroję na pół. Mozzarellę kroję
Zasmakuj KuchniMożna powiedzieć, że dziś był kolejny dzień cukiniowy, ponieważ już drugi dzień z rzędu robię przetwory cukiniowe na zimę. Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos z cukinii, ale słodko - kwaśny. Jest to sos z cukinią, papryką i cebulą, idealny do kurczaka czy ryżu, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również do rożnego rodzaju(...)łatwo się robi, a w zimę mamy pyszny i zdrowy posiłek na ciepło. Wystarczy podgrzać i dodać do ulubionych dodatków. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 3kg cukinii (najlepiej młodej) 1kg czerwonej papryki 1kg cebuli 2 łyżki soli kamiennej 1,5szkl. cukru 1szkl. octu 1l przecieru pomidorowego z kartonika 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki
Waniliowe ImprowizacjeDziś zrobiłam sobie małą przyjemność kulinarna i upiekłam ciasto, którego smak chodził za mną, jak to się mówi, od kilku dni. A chodzi o pyszne i wilgotne ciasto z cukinii, posypane na wierzchu jagodami i kruszonką. Takie ciasto, przynajmniej dla mnie, wygląda bardzo apetycznie, tak swojsko i domowo. A, że w ogródku wysyp cukinii, to za sprawą tego ciasta spożytkowałam(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 dużych jaj 1 i 1/3szkl. cukru 1 i 1/3szkl. oleju 3szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2szkl. startej i odciśniętej cukinii szczypta soli ok. 2,5szkl. jagód mąka do obtoczenia jagód Kruszonka: 100g masła 180g mąki pszennej tortowej 100g cukru Sposób przygotowania: Cukinię obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce
Waniliowe Improwizacjekiedy zaczęłam sadzić cukinię w własnym ogrodzie to mam jej pod dostatkiem. To warzywo rośnie bardzo szybko i nie wszystko da się zjeść na bieżąco, dlatego dużą część cukinii wykorzystuję na zrobienie przetworów na zimę. Jednym z nich jest sałatka z cukinii i natki pietruszki z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli oraz papryczki chili. Przepis na sałatkę z cukinii i natki(...)pietruszki do słoików jest bardzo prosty, jednak trzeba poświęcić trochę czasu na pokrojenie wszystkich składników. Do zrobienia takiej sałatki najlepiej wykorzystać młodą cukinię, ponieważ nie musimy jej obierać, wystarczy tylko umyć i pokroić. Pomimo iż w składnikach jest papryczka chili to sałatka z cukinii i natki pietruszki do słoików jest łagodna w smaku. Ja wykorzystałam cukinię żółtą, ponieważ taką
Danka PichciDomowy pasztet z cukinii, marchewki i ziemniaków to sycąca i jednocześnie lekka propozycja na obiad, kolację lub śniadanie. Prosty w wykonaniu uda się każdemu za pierwszym razem. Jest delikatny, aromatyczny i subtelnie doprawiony przeprawami. Smakuje dzieciom i dorosłym. Cukinia to moje ulubione warzywo w kuchni i ogrodzie! Ma wszechstronne zastosowanie. Począwszy od popularnego leczo, poprzez placki, cukinię faszerowaną, pieczoną, duszoną(...)rewelacyjny pasztet. Z cukinii można także upiec pyszne ciasto. Młoda cukinia to także częsty składnik w moich surówkach i sałatkach. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego pasztetu z cukinii, marchewki oraz ziemniaków i cebulki. Pasztet z cukinii – składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Waga warzyw podana jest przed obraniem. Potrawa jest wegetariańska, a jeśli zastosujesz odpowiednią bułkę tartą także bezglutenowa
Ania gotujeKotlety mielone z cukinią już same w sobie są pyszne, a kiedy jeszcze są pieczone w piekarniku, to już po prostu bajka. Dzięki dodaniu cukinii są w środku bardzo mięciutkie i soczyste, a pieczenie w piekarniku powoduje, że mają rumianą, chrupiącą skórkę. Takie mielone robi się dużo łatwiej niż tradycyjnie smażone na patelni. Wkładamy do pieca i czekamy(...)patelnią, przewracać na drugą stronę i pilnować aby się nie przypaliły. Są zdrowsze, bo nie dodajemy do nich już zbędnego tłuszczu. Polecam :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 mała cukinia - 1 jajko - 1-2 ząbki czosnku - 0,5 łyżeczki majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 1 łyżka posiekanej natki pitruszki - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz do smaku Wykonanie Cukinię
Kuchnia z widokiem na ogródPomysłów na placki warzywne jest wiele. Najbardziej znane i uwielbiane przez wszystkich to oczywiście placki ziemniaczane. W podobny sposób można przygotować placki z cukinii. Ja dzisiaj zrobiłam placki z cukinii i marchewki. Ze względu na to, że cukinia jest warzywem bardzo soczystym to, aby placki nam się udały musimy dokładnie odcisnąć nadmiar soku, a gotowe ciasto na placki z cukinii(...)marchewki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Placki z cukinii i marchewki możemy podawać z kleksem kwaśnej śmietany, jogurtu naturalnego lub sosem czosnkowym, albo zajadać same. Proste, smaczne, miękkie placki z cukinii i marchewki możemy przygotować na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Kulinarne przeboje . Składniki na Placki z cukinii i marchewki: 1 młoda cukinia (około 450 g) 1 średniej
Danka PichciKeczup z cukinii to absolutny numer jeden na liście moich przetworów na zimę z wykorzystaniem cukinii. Przygotowuję go zwykle partiami. Wykorzystując dobrodziejstwa z ogrodu do cna. Ja do swojego dodaję jabłka. Przeważnie są to papierówki, ale jeśli ich nie mam to każde inne też będą dobre byle słodkie. Dodanie jabłek lekko podkręca słodki, naturalny smak keczupu. Przepis na domowy keczup(...)cukinii jest bardzo prosty i nie ma możliwości aby się nie udał. Podczas jego wykonania na każdym etapie możemy regulować jego ostrość do takiej jaka nam pasuje. Za słaby dodajemy papryczki chili, czy pieprzu. Za ostry dodajemy słodkie jabłko. I metodą prób dochodzimy do perfekcyjnego smaku. Polecam wszystkim niezdecydowanym, jeśli raz go zrobicie, już nigdy nie sięgniecie po sklepowy. Składniki
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie! U mnie znowu króluje cukinia. Jak już wspominałam w jednym z poprzednich postów, cukinia to warzywo uniwersalne. A, że sezon na nią w pełni to podaję ją w różnych formach i smakach. Dziś zapraszam na kakaowe ciasto z cukinią. Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla sceptyków podpowiem, że cukinii w nim nie czuć. Jej dodanie sprawia(...)prawdziwe czarne kakao nadaje mu wyraźnie czekoladowego smaku. Składniki ( na keksówkę o wym. 29 x12 cm ) - 1 i 1/2 szklanki obranej ze skórki i startej na dużych oczkach cukinii - szczypta soli - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 1/2 szklanki oleju - 2 szklanki mąki pszennej - 2 pełne łyżki ciemnego kakao - 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Kuchnia z widokiem na ogródCukinia grillowana w marynacie czosnkowej. Pyszny i prosty przepis na grillowaną cukinię w czosnku i ziołach, marynowaną. Kolejny przepis z cyklu 'na grilla'. Cukinia marynowana w czosnku i ziołach, oregano oraz tymianku z dodatkiem aromatycznej mięty, doprawiona solą morską i skropiona oliwą. Cukinia grillowana to doskonały dodatek zarówno do mięs, jak i ryb, a także(...)kanapek . Pyszne grzanki z dodatkiem grillowanej cukinii, koziego sera i pomidorów, to coś, co przygotujecie naprawdę szybko i jest pyszne :) Zobaczcie jak łatwo zrobić fantastyczną, aromatyczną cukinię z grilla w czosnku i ziołach. Cukinia na grilla z czosnkiem i ziołami. Cukinia grillowana z czosnkiem i ziołami - lista składników: 2 młode cukinie, pokrojone w plastry wzdłuż 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Moja Książka Kucharska