zrobienia w 20 minut. Szybka pasta, przepis podstawowy. Można dodać dowolne warzywa. Batat, dynia lub marchewka nadadzą pięknego pomarańczowego koloru i lekkiej słodyczy. Burak – czerwieni i głębszego smaku. Brokuły mogą być mieszanką lekką wybuchową, ale również smaczną. Szpinak? Kalafior? Wszystko się da :) Na poniższą ilość dodaję ok. 200 g warzyw. Jeśli chcę bardziej kremowego smaku, dodaję łyżkę mleka kokosowego(...)tartego parmezanu. Można gotować w nieskończoność i za każdym razem jeść coś innego. Przygotowując w Thermomx należy postąpić tak samo, jak w przepisie, tylko założyć motylek i ustawić obroty wsteczne. 20 minut, 90 st. C. 4-6 porcji: 100 g soczewicy łyżka oliwy czosnek przeciśnięty przez praskę zioła i przyprawy wedle uznania – ja użyłam świeżego tymianku, suszonego majeranku oraz
Kucharzycabataty, odmiany późniejszych pomidorów, buraki... Można by wymieniać i wymieniać bez końca! Ale ja postawiłam na jabłka.W oryginalnym przepisie "musztarda" ta przyrządzana jest z gruszek. Jednakże, mając kilka kilogramów dorodnych jabłeki nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś tak intrygującego, nie mogłam się powstrzymać i użyłam właśnie jabłek.Pomimo ciekawości, jaki smak osiągnie się przy gruszkach, jestem naprawdę zauroczona efektem. Wyszło coś
W kuchni Karmel-itkiOstatnio nie mieliśmy kompletnie czasu na dodawanie przepisów, za co szczerze przepraszamy. Gotowaliśmy wprawdzie coś, ale raczej brak czasu nie pozwalał nam na nic wyszukanego. W tym całym pośpiechu udało się nam stworzyć kilka obłędnie smacznych dań, które powstały "z tego co akurat w lodówce", a które na stałe weszły w nasze kuchenne menu. Dzisiaj przychodzimy do Was z zupą(...)krem. Robi się ją naprawdę szybko, a w smaku jest zaskakująco smaczna. :) SKŁADNIKI: 5 dużych ziemniaków 2 - 3 bataty (połowa wagi ziemniaków) 1 - 1,5 l bulionu drobiowego lub rosołu 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki mielonego chilli 0,5 łyżeczki tymianku sól pieprz DODATKOWO: 50 g wędzonego boczku 1 kromka ciemnego pieczywa lub gotowe grzanki koperek
Kuchnia od dwojgaminut dotykam klawiatury, by napisać coś z sensem, coś ładnego, coś co dobrze będzie się Wam czytało. A jedyne co w mojej głowie dudni teraz, to tylko jeden cytat. Ty się serce ogarnij, a Ty rozum pilnuj serca. Składniki: Tymiankowa pierś kurczaka w szynce parmeńskiej: 2 piersi kurczaka sól, papryka wędzona, różowy pieprz młotkowany, świeży tymianek kilka plastrów(...)szynki parmeńskiej olej do smażenia Kasza jaglana z warzywami: szalotka ząbek czosnku 100 gramów kaszy jaglanej 1 marchew kawałek batata świeży tymianek lampka białego wina natka pietruszki suszony pomidor papryka czerwona sól, pieprz masło do smażenia dodatkowo kilka plastrów szynki parmeńskiej Pierś kurczaka marynuję w przyprawach: soli
Mango Papajarezygnuj jednak z przypraw. Używaj dużej ilości różnorodnych ziół, które nadadzą daniu fantastyczny smak. Pamiętaj, zdrowe jedzenie nie tylko może, ale powinno być przyjemnością. - Miej zawsze przy sobie coś na mały głód. Niech będą to orzechy , migdały czy suszone owoce, które dostarczą energii i minerałów. Dzięki nim nie sięgniesz po garść paluszków, chipsów czy słodkiego batonika. - Przygotuj jedzenie w domu(...)zdrowe alternatywy dla swoich ulubionych potraw i przekąsek. Np. domową pizzę możesz zastąpić pizzą na spodzie z kalafiora, brokuła lub z pełnoziarnistej mąki. Zamiast klasycznych frytek, sięgnij po pieczone bataty, buraki czy marchewkę ( zobacz przepis ). Tłuste panierki z mąki pszennej zamień np. na otręby, a słodycze (takie jak batoniki czy ciasta) przygotowuj własnoręcznie z wykorzystaniem zdrowszych alternatyw klasycznych składników. Myślę
Pogotujmy.plNiedługo Sylwester i pewnie co niektórzy przygotowują imprezkę z tej okazji. A co za tym idzie trzeba coś przygotować dla gości, bo przecież chipsy i paluszki nie wystarczą ;) Oto moja propozycja na łatwe i szybkie przekąski, tak zwane finger foods, które można podać na Imprezie, nie tylko na Sylwestra, zapraszam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szpinak zawijany w cieście filo Kulki(...)łososia Kiełbaski w cieście drożdżowym Paszteciki z chorizo Muffinki z porem i kiełbasą Bułeczki ze szczypiorkiem Drożdżowe pierożki z kiełbasą Calzone Caprese Frytki z batatów Spring rolls Spring rolls z mięsem mielonym Klopsiki z cukinii Bułki z pieczarkami Tarte Flambee Tarte Flabee z pomidorami Drożdżowe bułeczki z szynką i serem Pierożki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto Pierożki
Delusional TrineDo przygotowania strips’ów zabierałam się dość długo. Wydawało mi się, że dużo z tym roboty i byłam trochę leniwa. Ostatecznie, podjęłam się ich przygotowania
Be Fit Be StrongJeszcze tylko kilka(nascie) godzin PRZEPIS: 200g naturalnego tofu 100-150g tofu łyżka mąki z tapioki/ budyniu waniliowego Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki wody Coś do posłodzenia Cynamon Tofu i batata zmiksować na gładką masę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonego papierem naczynka. Ew. Ułożyć na wierzchu plastry gruszki. Piec w 180-200 stopniach, przez
More food, love and dreamskoncentratu pomidorowego i pół opakowania pomidorów z puszki - pół szklanki bulionu i pół szklanki wody - po łyżeczce papryki wędzonej, słodkiej i ostrej, sól, pieprz Przygotowanie: 1) Dynię piżmową i batata kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień. 2) Cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i dorzucamy do garnka.. Dodajemy około(...)kielicha blendera wrzucamy pozostałą cześć kukurydzy, olej i bulion. Miksujemy na jednolitą masę i dorzucamy do garnka. 4) Wszystko mieszamy. Można dodać więcej ostrej papryki, jeśli mamy ochotę na coś ostrzejszego. Dusimy na wolnym ogniu przez dodatkowe 15-20 minut
Roślinożerni urlopowiczedomu, biorąc pod uwagę miłą obsługę i ogólny klimat miejsca. Restauracja Łyżka i widelec to miejsce położone w samym sercu Radomia, na ulicy Żeromskiego. W menu każdy znajdzie coś dla siebie – od smażonych kalmarów, poprzez sałaty, pizze, makaron, kończąc na azjatyckich pierożkach. Szczerze mówiąc nie jestem pozytywnie nastawiona do restauracji z tak obszernym i różnym menu, bo wydawać(...)opiekanymi ziemniakami, masłem Cayenne, a także z warzywami zwiniętymi w boczek. Samo mięso było doskonale wysmażone i miękkie. Drugim daniem z wołowiną był nietypowy burger, bo podany w plastrach batata zamiast bułki. Jego porcja nas nieco przerosła – nie zdawaliśmy sobie sprawy, że burger bez bułki jest w stanie tak nasycić. Całe danie podkręcił dodatek, czyli sos BBQ, który idealnie
Kuchnia Bazyliisyropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki. Prawdziwa rozkosz dla tych, którym kuchnia sprawiaprzyjemność i urozmaica tę szarość dnia codziennego.Zapraszam więc na placek z jabłkami. Delikatny, puszysty, pachnący cynamonem.W(...)cynamon to duetidealny. Więc musiał powstać placek z jabłkami i cynamonem.W moim domu placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał mi ciągle, że to nie mąka pszenna, że znów coś przemycamw składzie. A to po prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku.I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki
W kuchni Karmel-itkiCzęsto zupełnie nie mam pomysłu na obiad, a chciałabym zrobić coś na szybko, ale przy tym też zdrowo i smacznie. Wiele razy robiłam podobne kulki z tuńczykiem, ale tym razem wypróbowałam wersję z łososiem i wyszły idealnie :) Są bardziej delikatne, a zrobicie je w kilka minut. Wszystko można przygotować w parowarze, więc warzywa zachowają smak i witaminy. Myślę(...)też super pomysł na fit lunchbox do pracy, szkoły albo na studia ;) Można podawać z dowolnymi warzywami, u mnie były to marchewki, mieszanka brokułów, ziemniaki i bataty. Całość posypałam koperkiem i dodałam olej kokosowy. Lekkie kulki z łososia na parze z dodatkiem warzyw 1 puszka łososia w wodzie 1 mała cebula 3 łyżki płatków jaglanych 1 małe jajko zioła greckie
FitKottematyką również zawodowo, zaczęłam dostrzegać skalę zjawiska również w moim własnym domu. Przyznam, że nie jest dobrze. Wcześniej wydawało mi się, że nie marnuję jedzenia, ale oczywiście jak coś mi się zepsuję to oczywiste jest, iż musi wylądować w koszu. Jakoś nie docierało do mnie, że przecież to też jest marnowanie. Nie ważne z jakiego powodu, ale jeśli wyrzucamy jedzenie(...)mrożę. Dzięki temu mam gotowe danie w kryzysowe dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. A jakie Wy macie sposoby na niemarnowanie? Dzisiejszy przepis na Dietetyczny krem z batatów to sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów i resztki twarogu. Oczywiście, jeżeli nie macie go twarogu możecie zamienić go np. na jogurt. Tak, aby wykorzystać potencjał swojej lodówki Dietetyczny krem z batatów
365 dni dookoła kuchni