Omlet arabski 244Przedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny, puszysty i delikatnie. Zdecydowanie polecam na sobotnie śniadanko! Składniki : 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki białego pieprzu 4 jajka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki masło do smażenia Przygotowanie : Cebule
Codzienne Gotowanie
Zupa marchewkowa z masłem orzechowym 239marchewkę jest zrobienie z niej zupy. Na blogu możecie znaleźć kilka przepisów na różne wariacje zup z marchewki, a ponieważ nie chcę się powtarzać musiałam znaleźć jakiś nowy, ciekawy pomysł. I tak trafiłam na przepis na zupę marchewkową z dodatkiem masła orzechowego! Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, stwierdziłam że tak, to jest to! I pognałam do kuchni, aby go wypróbować
Codzienne Gotowanie
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami 237gotowania, tym razem wraz z Mirabelką i Mopsem postanowiłyśmy przygotować danie z jednego przepisu, jest to bardzo prosty, ale jednocześnie niesamowicie smaczny makaron z przepisu Jamiego Olivera . Jeżeli jesteście ciekawi naszej interpretacji tego dania to zapraszam: Składniki : 200g spaghetti (w oryginale bucatini) 1-2 ząbki czosnku 1 duża papryczka chili 2 fileciki anchovy 200g pomidorków wiśniowych puszka tuńczyka w oleju
Codzienne Gotowanie
Powidła śliwkowe (bez dodatku cukru) 287mieszając, podgrzewać je aż zaczną się pięknie świecić. To jest cały sekret gotowości powideł do zasłoikowania, muszą lśnić, wtedy są idealne. Na koniec można też dorzucić trochę kardamonu, dodaje ciekawego posmaku i rozgrzewa. Ilość jest zależna od naszych upodobań smakowych, na tę ilość śliwek średnia ilość kardamonu to mniej więcej 2-3 łyżeczki. Do zawekowania powideł potrzebne są dobrze umyte
Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruchy placek z gruszkami, aronią i bezową pianką 252zrobiłam, bo zamiast mdłego gruszkowego placka, powstał słodko-kwaśny. Na kruchym cieście i cały pokryty cienką pierzynką z kokosowej bezy. Wyszło wybornie. Wszystkie smaki zrównoważyły się i powstał całkiem ciekawy placek. Składniki: kruche ciasto: 350 g mąki 100 g cukru 1 jajko 2 żółtka 125 g margaryny 2 łyżki kwaśnej śmietany czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa owocowa: 6 małych
na moim stole...
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM NA PUREE ZIEMNIACZANO-KUKURYDZIANYM 254Podczas przeglądania przepisów z Kuchni Lidla natknęłam się na ciekawy przepis Pascala Brodnickiego na bardzo fajną, nieskomplikowaną zapiekankę. Od razu wzięłam się do roboty i po niecałej godzince miałam na stole jedno z lepszych puree jakie jadłam w towarzystwie aromatycznego, baaaardzo soczystego kurczaka, gorących pomidorów i ciągnącej się mozzarelli... :) Puree z ziemniaków i kukurydzy
Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 379straganów z owocami - znalazłam jeszcze maliny :) W tym momencie od razu wiedziałam, że muszę wykorzystać tą jedną z ostatnich szans na wykorzystanie świeżych owoców w tym roku. Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi
Świat Ciasta
Deser z jabłek z suszonymi owocami 238prawie 11 miesięcy, zdjęcia może nie powalają ;) bo to były początki, ale najważniejszy jest smak :) Dziś mam dla Was kolejną propozycję jak wykorzystać jabłka i zrobić z nich bardzo ciekawy i prosty deser. Składniki : 2 jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny kilka sztuk suszonych moreli sok z 1/2 pomarańczy Przyprawy : cynamon przyprawa do dań
Parowar Faceta
Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku z sosem cytrynowym 223Ravioli ze szpinakiem i serem kozim jest wyśmienite, ale gdy podamy je na jajku w koszulce, będzie znakomite, a gdy włoski sos cytrynowy dodamy, to ciekawy smak uzyskamy. Składniki: ciasto na ravioli 6 porcji: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, pozostałe składniki: 200 g mrożonych liści
Moniki Smakołyki
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 296sami nie kisicie) w znajomym osiedlowym warzywniaku. Zupa niebecz pochodzi z pogranicza Ziemi Lubuskiej i Wielkopolski. Szerzej o naszych regionalnych smakach napiszę niebawem, więc jeśli ktoś jest ciekawy, niech zagląda. Miałam też przyjemność rozmawiać na ten temat podczas wywiadu dla portalu Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto . Zerknijcie w wolnej chwili :) Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa
Codzienna kuchnia niecodzienna
Ser żółty dojrzewający Colby jack – przepis 249style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wpadając w amok serowarstwa trzasnęłam 14 egzemplarzy więc będzie co próbować w najbliższych miesiącach . Ten konkrety serek , jest bardzo aromatyczny , dość pikantny i ciekawy . Charakterystyczny marmurek powstaje z użyciem farby serowarskiej , ale można też barwić, starą metodą, karotenem z marchwi – tak jak w moim przypadku , wychodzi całkiem poprawnie . Fakt mógł by jeszcze poleżeć
Ogrodnik w podróży
Zupa dyniowa z kokosową nutą 174delikatny, choć specyficzny smak i za cudowny kolor, który przełamuje szarość za oknem. Żeby dodać nieco orientalnej nuty dodałam mleczko kokosowe, które dodało słodyczy i kurkumę, która dała ciekawy posmak i nasyciła piękny kolor dyniowego wnętrza. Składniki: -3/4 dyni hokkaido -2 marchwie -1 średnia cebula -2 łyżki oleju -1l bulionu -200 ml wody -liść laurowy -łyżeczka startego świeżego
Smakuj życie!
Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”. 192miałam jednak zbyt dużej wiedzy w tym temacie. O winach w sposób interesujący opowiadał Pan Krzysztof Celmer, a o makaronach kilka słów powiedziała Anna Moryto. Warsztat był bardzo ciekawy, do tego pyszne wina i makarony. Jednym słowem – niebo ! Spotkanie wspominam bardzo miło. Restauracja Superiore to miejsce warte odwiedzenia. Spędzicie tu miło czas, dobrze zjecie i spróbujecie dobrych
Moja pasja smaku
Zielona herbata z granatem i imbirem 213coraz częściej decydujemy się na rozgrzewające napoje. U mnie króluje czarna herbata z cytryną i miodem. Zielona herbata z granatem i imbirem to dobry pomysł na coś nowego i ciekawego do picia. Z dodatkiem cytryny oczywiście. U mnie w wersji nie słodzonej, ale można dodać do smaku trochę miodu. Składniki: 2 łyżeczki zielonej herbaty gorąca woda (nie wrzątek
Pasja Smaku