koreczki naleśnikowe z owocami 212mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku z boku ułożyć banana i zwijać razem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik z cukinią 193Aromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:) *keksówka 30 cm Składniki: 3 jajka 300 g mąki 50 g kakao 120 g masła 110 ml oleju 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort bakaliowy z brandy 191nich naponczować. Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Rodzynki namoczyć w brandy. Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piegusek ze śliwkami 169Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g masła 5 jajek 2 łyżki suchego maku sok i skórka z dużej pomarańczy 2 łyżki mleka 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej Mąkę(...)pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jakie przekąski zabrać ze sobą na wycieczkę? 213baterie? Po całodniowej wycieczce lub gdy dotrzecie do celu podróży warto sięgnąć po szybką przekąskę, która błyskawicznie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Nawet zmęczeni po eskapadzie możecie zjeść szybkie ciasto domowej roboty . Wystarczy chwila na jego przygotowanie. Niemożliwe? Łatwe Ciacho Delecty robi się dosłownie w minutę w mikrofalówce, a efekt, to wspaniałe ciasto o czekoladowym smaku. Domowe babeczki poprawią humor
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pszenne półbagietki 115łyżeczki soli 1 łyżka oleju do posmarowania Drożdże zasypać cukrem i zalać łyżką ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić na minimum godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części u formować podłużne bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem, posmarować olejem i naciąć ostrym nożem w kilku miejscach
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kieszonki z szynką i serem 190farszem podaję na ciepło na dwa sposoby: albo jako drugie danie z surówką, albo z dobrze doprawionym czystym barszczykiem. Świetnie też smakują z sosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju na nadzienie: 250 g szynki 1 duża cebula 200 d żółtego sera pieprz czarny(...)panierkę: 2 jajka mąka bułka tarta Składniki ciasta wymieszać na gładko i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pączusie z serka homogenizowanego 150waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli do obtoczenia: 2 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: olej do smażenia Wszystkie składniki ciasta zmiksować do połączenia składników. W płaskim rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać tłuszcz. Łyżeczkę do herbaty zamoczyć w oleju i nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć obracając, aż będą złote. Cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
makowiec z jabłkami 171mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć. *foremka 24*24 cm Składniki: 300 g maku 4-5 łyżek kaszy manny 5 jajek 200 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru 600 g jabłek 2 łyżeczki proszku do pieczenia rodzynki polewa(...)około 40 minut w 180*C. Wystudzić. Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
żytnie bułeczki z zaparzanej mąki 186wystygnie. Mąkę pszenną przesypać do miski, wlać połowę wody, miód i sól. W reszcie wody rozpuścić drożdże i dodać do mąki. Dodać żytnią zaparkę i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i rękami posypanymi mąką formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
gniazdka wiedeńskie vel pączki hiszpańskie 193pieczenia wyciąć kwadraty 10*10 cm i posmarować pędzelkiem olejem. W garnku rozgrzać olej ( musi go byś około 4 cm głębokości). Na kwadraty z papieru wyciskać szprycą kręgi ciasta (dwa okrążenia jedno na drugim, żeby były wyższe). Na rozgrzany olej kłaść ciasto razem z papierem, papierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
placuszki twarogowe z jabłkami i rodzynkami 206rodzynek 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub cynamonu) 2-3 łyżki cukru tłuszcz do smażenia Twaróg zmiksować z jajkami. Dodać przesianą mąkę, mleko, cukier i przyprawę. Zmiksować na jednolite ciasto. Jabłka pokroić na cienkie kawałki i razem z rodzynkami dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu i odsączać na ręczniku papierowym. Można podać posypane cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chlebek owsiany z czarnuszką 171odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić tak jak ja: zmoczonymi zimną wodą rękami uformować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
oczy św. Łucji- Lussekatter 196cukru 2 g szafranu rodzynki szczypta soli Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, o odrobinie rozpuścić drożdże a w reszcie masło. Jajka roztrzepać. Wszystkie składniki oprócz rodzynek połączyć i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować wałeczki i zwijać je w kształt zamkniętej litery S. W dziurkach po obu stronach umieścić po dużym rodzynku. Odstawić na kwadrans
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
księżyce orzechowe 191orzechów włoskich zmielonych 50 g cukru 140 g mąki 10 dag masła na dekorację: 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka kilka łyżek orzechów drobno posiekanych Składniki na ciasto zagnieść, jeśli będzie zbyt suche to nie dodawać masła ale poczekać chwilę- gniecione orzechy puszczą tłuszcz. Gotowe ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo ciastka będą się łamać) i wycinać księżyce foremką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia