ciasto - 164325 przepisów (strona:6525/10955)

Jak obierać pomidory ze skórki? 179

Jeśli chcemy przygotować jakąś potrawę na bazie pomidorów, zwykle wymagają one obrania. Wiadomym jest, że pomidory należą raczej do warzyw miękkich, ich obranie może sprawiać trudności

PysiaGotuje.pl
Kotlety z cukinii z serem żółtym 213

2 młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego

Korniszonki
Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe 173

żelfiksu bezy: 3 białka 150 g cukru  np.Polski Cukier 50 ml wody szczypta soli Przygotowanie: spody: Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy zimne posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto, które odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez

Bon appetit mon amie
Kluski lane z mąki kukurydzianej z truskawkami 269

starszak potrzebuje więcej mojego czasu. A że lubi ze mną przebywać w kuchni, gotować a do tego lubi truskawki to zrobiliśmy wspólnymi siłami słodki obiadek ;) Składniki na ciasto:  2 jajka 2 czubate łyżki śmietany 18 % 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta soli pozostałe: 2 litry wody sól truskawki lub inne owoce cukier Przygotowanie: W garnku gotujemy(...)wodę z odrobiną soli, w której będziemy gotować kluski lane. Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą w miseczce, dokładnie mieszając.  Łyżką wykładamy kluski na gotującą się wodę i gotujemy około 3 minut. Ugotowane kluski podajemy na świeżo z musem truskawkowym i owocami, jeśli jednak kluseczki będziemy chcieli zjeść później warto je po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie i odcedzić

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa truskawkowa z domowym makaronem 219

opcjonalnie) Zupa truskawkowa: – 600g truskawek – 25g cukru – 1 czubata łyżka śmietany 12% Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na makaron umieszczamy w misie i dokładnie wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za twarde dodajemy wodę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15-20 minut. 2. Gdy ciasto „odpocznie” dzielimy je na mniejsze kawałki, podsypując mąką rozwałkowujemy na placek

Podwójnaporcja
Morski tort 227

kiedy na durszlak.pl pojawiła się akcja kulinarna "Cukier z głową" , to ciągle się zastanawiałam jakie ciasto, tort lub deser stworzyć. Zależało mi, żeby było to coś wyjątkowego. Niestety przeszkód miałam wiele, bo mój roczny syn poważnie się rozchorował, a w dodatku nad moją miejscowością przeszła trąba powietrzna pozbawiając mnie na dwa dni prądu. Mimo to nie poddałam się. Natchnienie przyszło(...)jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i niebieski barwnik. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na dwa placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie wraz

Passions hobbies life
Drożdżowy chlebek z jalapenos 178

przesiać mąkę, dodać  oregano, bazylię i wymieszać wszy stko razem. Jalapeno i suszone pomidory drobno pokroić i dodać do mąki.  Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na trzy części i  przełożyć  na blaszkę, form ując prostokąt.  W miseczce

Delusional Trine
Drożdżowe bułki z pieczarkami 187

drożdży, cukru i 2 łyżek mąki i 50 ml mleka zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, masło, jajka, mleko i zagniatać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle, pieczarki umyć i pokroić ale nie za drobno bo wtedy nadzienie będzie nam wypadać(...)podczas jedzenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę i odrywać kawałki, rozpłaszczyć w dłoni, nakładać farsz według uznania i formować bułeczki. Ułożyć  na wysmarowanej blaszce i piec około 20 minut w 180 stopniach

Delusional Trine
kolorowy torcik z lentilkami 249

długo na publikację, ciągle coś go spychało z listy ;) Zrobiłam go dla córci na Dzień Dziecka. Nie był duży ale miał w sobie to, co uwielbia czyli kolory. Kolorowe ciasto i kolorowe cukierki na wierzchu. Zdrowy to on nie był ale kiedy rozpieszczać dzieciaki jak nie w ich święto? Na taki torcik każdy mały łasuch się skusi.  *tortownica(...)masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i podzielić na trzy części. Do każdej wmieszać po odrobinie barwnika. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia i łyżką nakładać na zmianę wszystkie trzy rodzaje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.  Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem a następnie połączyć z mascarpone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PSZENNE "ŚLIMAKI" 183

mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.10-15 ml żeby drożdże zaczęły pracować. 2. Mąkę przesiewamy, wlewamy zaczyn, pozostałą część wody, oliwę z oliwek i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok.5-6 min ( nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki). 3. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości

Marcepanowa kuchnia
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 189

 Danie z makaronem, to sprawdzona opcja na szybki i smaczny obiad. Wystarczy przygotować sos na bazie ulubionych dodatków i ugotować makaron. Wszystko razem połączyć z

kulinarnyJa
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 193

Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Szakszuka شكشوكة‎‎ - bliskowschodnie śniadanie autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Spaghetti alla puttanesca - danie na Międzynarodowy Dzień Seksu ;) autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ciasto naleśnikowiec z truskawkami i cynamonową kruszonką - ekspresowe ciasto autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Coleslaw. Sałatka-klasyk amerykańskiej kuchni autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia

Codzienna kuchnia niecodzienna
PAPARAJOTE- PIECZONE LIŚCIE CYTRYNY 189

suche. Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko, sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz wsypujemy proszek z mąką do pieczenia i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego. W garnku rozgrzewamy olej, liście maczamy w cieście aż dokładnie będą pokryte i pieczemy kilka minut z jednej i drugiej strony na złoto. Ciastka

Kulinarne Fantazje Marioli
Jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi 235

wcześniej do miseczki wsypać cukier w naszym wypadku ksylitol, połączyć z pokrojonymi drobno laskami wanilii wymieszać i przełożyć do słoiczka, szczelnie zakręcić. Cukier nabierze cudownego aromatu i uperfumuje każde ciasto) szczypta soli Przygotowanie Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, aż woda będzie czysta, a następnie ugotować ją w podanej ilości wody z dodatkiem soli do miękkości(...)ugotowanej kaszy dodać ksylitol, cukier waniliowy i wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie odstawić do przestudzenia. Kiedy masa będzie letnia, zwilżonymi dłońmi nabierać porcje ciasta i formować małe ciasteczka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190°C przez około 40-45 minut

W garach u Gosi
Babeczki migdałowe z czerwoną porzeczką 208

pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną cukier oraz mąkę migdałową. Do drugiego naczynia dajemy składniki mokre czyli jajko, jogurt i olej. Mieszamy, a następnie łączymy zawartość obu misek. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencje delikatnie dodajemy porzeczki. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: masło rozpuszczamy w mikrofali lub garnku. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nakładamy

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania