ciasto - 164325 przepisów (strona:6137/10955)

Domowe kluski szpinakowe podane z warzywami 207

smaku  1 łyżka mascarpone odrobina oleju do podania jajko sadzone "smażone" na wodzie Szpinak umyć, osuszyć i zblendować. Do masy szpinakowej wsypać mąkę, wlać wodę i zagnieść ciasto. Masa powinna lekko lepić się do rąk. Za pomocą dłoni formować podłużne kluski. W dużym, szerokim garnku zagotować wodę i wrzucić kluski. Gotować 2-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć(...)życia) i chwilę smażyć. Do warzyw dodać ugotowany makaron i serek mascarpone. Całość wymieszać i chwilę smażyć. Gotowe danie przełożyć na talerz i podawać z jajkiem sadzonym.  Wygląd ciasta i formowanie klusek Pomysł na przepis  STĄD

Ugotować
Chlebek dyniowy 122

chlebek dyniowy. Koniecznie musi zagościć w Waszym menu jesienią. Możemy zajadać go zarówno na słodko jak i wytrawnie. Przygotowanie jest bardzo łatwe, wszystkie składniki mieszamy w misce, czekamy aż ciasto wyrośnie, pieczemy i gotowe Zapraszam Was do skorzystania z przepisu. Chlebek jest idealny zarówno dla małych dzieci jak i większych łasuchów Chlebek dyniowy – składniki: 400g mąki orkiszowej ( tu kilka(...)dolewam je do suchych składników. Dodaję także pulpę z dyni. Wszystkie składniki mieszam dokładnie łyżką do połączenia. Na koniec dorzucam także pestki dyni i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszam. Ciasto nakrywam ręcznikiem i odstawiam na około 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przerzucam je do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Chlebek piekę w rozgrzanym na 200 stopni

Natka Pietruszki
Jaglana tarta ze śliwkami 197

Tarta grzechu warta. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Chyba dlatego właśnie, że jest w tym prostym cieście bogactwo smaku choć wygląda całkiem niepozornie i zawiera niewiele składników. Bardzo prosta, bez białego cukru i glutenu także idealna dla osób z różnymi nietolerancjami.  Składniki: 2 szklanki mąki jaglanej (dostępna na Skworcu.pl ) 120 g oleju kokosowego (można(...)zastąpić masłem)  1 jajko 2-3 łyżki erytrolu Podane składniki przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C Śliwki: 1 kg śliwek 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu

Cynamonowe szczęście
Sałatka z Kurczakiem i Fasolą 352

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kurczakiem i fasolą to idealna sałatka na imprezę a także inne tego typu okoliczności. Soczyste kawałki dobrze przyprawionego kurczaka, chrupiąca papryka

Przepiski.pl
Andrut z masą kajmakową i dżemem porzeczkowym 137

Andrut z masą kajmakową i dżemem porzeczkowym to bardzo prosty i szybki deser, który jest zarazem słodki i trochę też kwaśny. Kajmak daje mu wiele słodyczy

Bardzo Gruby Smok
Chleb razowy na drożdżach 143

się nie nadają do pieczenia) . Do mąki pszennej typ 500 dodać drożdże i znów odstawić na 15 minut . Następnie dodać mąkę razową, wodę, oliwę, miód i sól. Dokładnie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne i nie ma się przylepiać do dłoni. Miskę przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 20 minut . Po tym czasie wyjąć ciasto z miski. Podzielić na dwie

Moja Delicja
Cytrynowy sernik z lemon curd 130

orzeźwiający, wiosenny sernik cytrynowy z niebiańskim kremem cytrynowym Lemon Curd. Świetny na nadchodzące Święta Wielkanocne. Idealny na letnie imprezy. Jeśli lemon curd przypadł Wam do gustu, to polecam “ Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera “. Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj . Cytrynowy sernik z lemon curd – Składniki: 180 g – 210 g ciasteczek wielozbożowych, owsianych lub digestive (dobrej

Moja Delicja
Prosty chleb z siemieniem lnianym 138

minut. Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części

Moja Delicja
Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia 127

tylko daktyle). Na drugi dzień zmiksować same daktyle na gładką i gęstą masę. Przełożyć do miski, dodać kakao (lub kakao i karob), amarantus oraz posiekane orzechy laskowe. Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą z moczenia daktyli. Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość

Moja Delicja
Lawendowe Sconsy z brzoskwinią i karmelizowanymi jabłkami 123

dół) . W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i lawendę). Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę brzoskwini. Wymieszać rękoma, a następnie zagnieść lekko ciasto, do połączenia składników. Przełożyć na delikatnie podsypaną mąką blachę do pieczenia, wyłożoną papierem. Uformować spłaszczony okrąg o wysokości ok. 2 cm. Szklanką powycinać mniejsze okrągłe kształty. Poukładać cząstki pozostałej połówki

Moja Delicja
Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny) 146

Święta coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny (Bezowy wieniec świąteczny) , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. M oja wersja wieńca bezowego jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem

Moja Delicja
Muffinki cytrynowe – najlepsze – wersja bez miksera 134

formę i upiec. Czy może być coś łatwiejszego? Muffinki wychodzą tak samo pyszne, są mięciutkie i bardzo delikatne w smaku. I co najważniejsze bardzo cytrynowe. A dzięki temu, że ciasta nie mieszamy mikserem mamy pewność, że gotowe muffinki nie będą twarde (bo to zbyt długie ubijanie mąki, powoduje uaktywnienie glutenu, który skutkuje twardym ciastem). Dodatkowo zamieniłam masło na olej, więc

Moja Delicja
Zdrowa pizza orkiszowa z batatami i nerkowcami 138

Ponieważ spód do pizzy jest z mąki orkiszowej, pizza jest jest bardzo sycąca. Z poniższego przepisu na spód wychodzą 3 duże pizze. Ja często piekę dwie, a z pozostałego ciasta robię chlebek o nazwie Focaccia. Ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. Bataty to słodkie ziemniaki zaliczane do tzw. grupy superfoods i w przeciwieństwie

Moja Delicja
Greentest i Food cleaner – dwa urządzenia, dzięki którym zdrowiej jemy 173

zdarza nam się popełnić trochę grzeszków, a wolny czas spędzić na fajnym filmie. Zresztą lubimy od czasu do czasu zjeść mielonego lub placki ziemniaczane, a na deser kawałek pysznego ciasta własnej roboty. Niemniej jednak świadomość co jest zdrowe i co nam służy, a co szkodzi – jest, i dzięki niej możemy wracać na odpowiednie tory. Nie jestem eko-freakiem, sceptycznie jestem(...)umiarze jest dla nas dobre. Dlatego nie eliminuje całkowicie cukru, mięsa czy nabiału, ale ograniczam lub zastępuję zdrowszą wersją. Ale napewno jestem przeciwnikiem przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania