Drożdżowe z powidłem śliwkowym 150podgrzewamy ale tak, żeby nie zagotować. Do drożdźy dodajemy ostudzone mleko z masłem i jajko i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy wszystko do przesianej mąki i wyrobiamy dokładnie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aby wyrosło. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Ciasto rozwałkować
I LOVE LIFE
Zupa krem buraczano-marchewkowa 147Zupa krem buraczano-marchewkowa zaskoczy Was trochę swoim smakiem. Po kolorze będziecie się spodziewać głownie buraka, jednak w smaku przebija się wyraźna marchewka i jabłko. Smok
Bardzo Gruby Smok
Racuchy drożdżowe na jogurcie 152drożdże podwoiły objętość. Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z cukrem, jogurt, roztopione masło i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość. Smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką formować niezbyt duże racuszki. Łyżkę moczyć w zimnej wodzie, aby ciasto łatwiej odklejało się od łyżki. Racuchy nie chłoną
Kuchcik gotuje
Babeczki pomarańczowe z żurawiną 164zmiksować do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Wsypać żurawinę ( mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać ) i wymieszać. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki; nakładać je do mniej więcej 3/4 ich wysokości ( mnie po napełnieniu papilotek zostało troszkę ciasta, więc przełożyłam je do dwóch silikonowych foremek i upiekłam wszystko razem ). Piec
Opowieści z piekarnika
PUREE Z DYNI 169Dzisiaj przepis na puree z dyni :).Szukałam ciasta z dodatkiem dyni bo okazjonalnie dostałam trzy dynie i nie wiedziałam jak je wykorzystać.Będzie pyszna zupka z dyni oraz sernik.Ale na razie pokażę Wam jak zrobić takie puree z dyni. Jest bardzo proste w wykonaniu.A kiedy zrobimy sobie takie puree możemy je dodać do zupy,pasty do smarowania pieczywa lub ciasta
Mała w garnku miesza
Jak zrobić własny zakwas 156resztkami” z procesu karmienia zakwasu? Odrzuconą porcję można zbierać w większym słoiku i trzymać w lodówce. Ja używam takich resztek do pieczenia praktycznie wszystkiego! Pizza, ciasta, placuszki – wszędzie gdzie tylko mogę dodaję zakwas. Oczywiście nie da się uratować wszystkiego, ale trzeba się po prostu liczyć z tym, że jeśli chcemy utrzymać zakwas przy życiu, regularne odrzucanie jego nadmiaru(...)zakwas jest w lodówce Czwartek wyjmuję zakwas po pracy, a wieczorem (ok. 21) dokarmiam Piątek rano przed wyjściem do pracy i wieczorem dokarmiam zakwas* Sobota z dojrzałego zakwasu nastawiam ciasto na chleb, dokarmiam i wstawiam do lodówki* Niedziela (planowane pieczenie) zakwas w lodówce *z „resztek” po dokarmianiu piątkowym i sobotnim piekę chlebek bananowy, smażę placuszki itp „Opieka
rabarbarowo
Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia 162Proste i efektywne ciasto na zimno. Przy weekendzie mam dla Was przepis na deser cudeńko. Bardzo ładnie wygląda,a jego przygotowanie jest banalnie proste i wcale nie takie czasochłonne. Składników jest nie wiele i dostępne w każdym pierwszym lepszym sklepie. Przygotowałam jednocześnie również wersję pomarańczową z brzoskwiniami, ale tym przepisem podzielę się następnym razem :) Przepis zobaczyłam na stronie
zdrowo i aktywnie
Śmietanowiec z wiśnią w galaretce bez pieczenia 213Proste i efektywne ciasto na zimno. Przy weekendzie mam dla Was przepis na deser cudeńko. Bardzo ładnie wygląda,a jego przygotowanie jest banalnie proste i wcale nie takie czasochłonne. Składników jest nie wiele i dostępne w każdym pierwszym lepszym sklepie. Przygotowałam jednocześnie również wersję pomarańczową z brzoskwiniami, ale tym przepisem podzielę się następnym razem :) Przepis zobaczyłam na stronie
Zdrowie i pysznie na talerzu
Roślinne kabanosy - Tarczyński 276Prawdziwe szaleństwo na wegańskim rynku! Firma Tarczyński niedawno wprowadziła na rynek wegańskie kabanosy i to nawet po przystępnej cenie! Nie mogłyśmy przejść obojętnie obok takiej nowości
Candy Pandas
Chleb pszenno żytni z pestkami dyni. 185wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól, pestki i olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Gotowe ciasto, odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać pestkami dyni
Agusiowe smakołyki
Sernik Wiedeński z Polewą Czekoladową 392(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik wiedeński to jeden z najbardziej popularnych i najczęściej przygotowywanych wypieków z sera. Można by rzec, że to król pośród serników. Tradycyjnie pieczemy
Przepiski.pl
Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe 110łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cynamon, mokre składniki, skórkę startą z pomarańczy oraz rozczyn. Mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na minimum pół godziny. Pomarańcze filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiany kolor
Mienta blog
Ziemniaczane kieszonki z farszem mięsnym 148paprykę. Następnie dodajemy mięso. Jak mięso będzie usmażone dodaje 7 łyżek sosu PATAK’S Tandoori. Następnie chwilę smażymy i zdejmujemy z ognia. 3. Podsypujemy deskę mąką. Z wymieszanego ciasta ziemniaczanego formujemy placuszki o średnicy 10 centymetrów. Na środek każdego nakładamy farsz oraz starty ser. 4. Zawijamy boki ciasta do góry tworząc placuszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
karolgotuje